Élet-Stílus

Hibrid a mi autónk! (Videóval)

Az elmúlt napokban nemcsak a Mercedes-gyár betelepülésének híre okozhatott kellemes meglepetést az autók iránt érdeklődőknek, hanem egy magyar alternatív meghajtású kocsi bemutatójára is sor került.

Közel tíz éve már, hogy két tervező, Hivessy Géza és Hegedűs Zsolt elhatározta, hibrid autót gyártanak, hogy bebizonyítsák, a motorizáció nem csak a jelenlegi keretek között értelmezhető. Kitartásuk önmagában is elismerésre méltó, és ha így megy tovább, még a sorozatgyártás is összejöhet, amibe a nagy gyártók még mindig nem mernek, vagy nem akarnak belevágni.

Az elkészített tanulmány a Közlekedési Múzeumban (némi paradoxonnal) került kiállításra, így többnyire a vakációzó gyerekek az első kritikusai. Amint meglátják, jellemzően a következő párbeszéd bonyolódik:

„Úúúú…, egy űrhajó!

És ember ül benne?
Á, ezt nem ember vezeti!”

Nagyjából ezzel lehet a legjobban jellemezni az ANTRO, vagyis az Alternatív Erőforrásokat és Járműveket Fejlesztő és Gyártó Kht, Solo fantázianevű autóját. Valóban úgy is néz ki, mint azok a járművek, amelyekről él egy fajta kollektív kép az emberekben, amióta Schwarzenegger a Total Recallban és Bruce Willis az Ötödik Elem taxijában valami hasonlóban utazott.

Üveges Péter, a kocsi dizájnere ennél azért gyakorlatiasabban úgy jellemezi a kocsi megjelenését, mint egy organikus szerkezetet, amely követi természeti formák harmóniáját, egyben a legjobban tükrözi a funkcionalitást. A gömbölyű, áramvonalas karosszéria, a letakart kerekek mind a gazdaságosságot szolgálják. A kocsi, mint mondja, értelmezésükben ráadásul nem egy fétis kellék, nem egy divatos dísztárcsás, kivagyi tárgy, hanem a közlekedést a legjobban kiszolgáló eszköz. Vitatkozni lehet; ha ma egy ilyen UFO-val kimerészkedünk majd a kertből, biztos megáll az élet.

Amikor még csak monitoron létezett (forrás: solo-duo.hu)

Amikor még csak monitoron létezett (forrás: solo-duo.hu)

A futurisztikus külső mellett a belső is mentes a hagyományos kliséktől. Az első üléssorban például hárman ülnek, a sofőr középen. (Ezzel egyébként, a jobbkormányos országokban is gond nélkül használható a jármű.) A kialakítás ezen túlmenően azt a célt szolgálja, hogy a Solóból könnyen Duót, vagyis egy hatszemélyes autót lehessen csinálni.

Nem is hibrid

Mindezek mellett a kocsi nem is úgy hibrid, ahogyan azt általában értelmezik. Tehát nem egy hagyományos robbanómotor és valamilyen más alternatív energiaforrás közreműködése, hanem teljesen alternatív energiaforrású jármű. Ugyanis napelemes, akkumulátoros és „emberi erős”! A legérdekesebb nyilván az emberi erővel táplált, pedálgenerátornak nevezett szerkezet, amellyel akár pedálozható is az autó, fizikai képességeinknek megfelelően mondjuk 10-12 kilométer per óránál nem gyorsabban.

Az autónak mindezek okán egyáltalán nincs károsanyag-kibocsátása, a meghajtáshoz szükséges energiát a tetején lévő 3 négyzetméternyi napelemek adják. Emellett lítium akkumulátorok is táplálják az agymotorokat, egyszerűen a 220-as normál hálózatról újratöltve. A tervek szerint „full tankkal” mintegy 200 kilométernyi útra lesz elég az áram, ez nyilván nagyban függ attól, mennyire tudjuk az akksikat kímélni.

Nanotechnológiás dukkózás

A „kis kavics” egyébként meglepően masszív is. Üveges a számítógépes töréstesztekre hivatkozva úgy gondolja, egy Euro NCAP-teszten a 4-5 csillagot is megkapná a kocsi. A felhasznált alapanyagok, mint a karbon kompozit, az alumínium alváz, a plexifelületek miatt pedig az önsúly alig pár száz kiló.

A fejlesztésbe eddig beleöltek mintegy 140 milliót, a kocsi ára a tervek szerint 3-3,5 millió körül lehet, ami annak fényében, hogy igen hamar, mintegy 45 ezer kilométer alatt behozná az árát, kifejezetten versenyképes ajánlat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik