Élet-Stílus

Török győzelem Bécsben

Törökország fennállása során másodszor jutott egy nagy torna elődöntőjébe. A 2002-es vb-bronzérmes ismét utolsó pillanatra tartogatta a már-már védjegyévé vált feltámadást. A hosszabbításban horvát vezetés után az utolsó percben egyenlített a félholdas csapat, majd a büntetőpárbajban élt a horvát hibák adta lehetőséggel.

Török részről nagy akarással, és Pletikosa tizenhatosa előtti felvonulással kezdődött az első félidő. Öt perc elteltével a kötetlen szerepben játszó Hamit Altintop bő 25 méterről suhintott kapura, de a Szpartak Moszkva kapusának szeme sem rebbent – a labda bőven elkerülte a kaput.

Szűk negyedóra elteltével ismét Hamit próbálkozott, de ennek elsősorban Niko Kovac látta a kárát, a középpályást ápolták. Nem sokkal később kimaradt a játékrész legnagyobb helyzete. Modric centerezett jobbról, a középen érkező Olic a lécre vágta a labdát, a visszapattanót pedig Kranjcar fejelte fölé, Rüstünek oltári mázlija volt.

A félidő hajrájára ismét megélénkültek a törökök. Előbb a tizenhatos jobboldalán betörő Tuncay akadt fenn Simunic hátsórészén – a rutinos horvát nagyon is jól tudta, mit művel – ám Rosetti nem avatkozott közbe, majd Mehmet Topal szúrta rá bő harminc méterről, a labda alig centikkel süvített el a bal felső sarok mellett.

Meddő horvát fölény

Összességében nagy „taktikai csata” dúlt a gyepen; azaz a torna egyik legunalmasabb félideje zajlott. Ennél csak jobb jöhetett a szünet után. Nem így történt. Bár ígéretesen indult – Olic kavart akkora pánikot, hogy Rüstü, Gökhan és Balta is táncra perdül – később ismét középpályás birkózássá fajult a folytatás.

GALÉRIA

GALÉRIA

A horvátok birtokolták többet a labdát, ám ritkán kerültek veszélyes helyzetbe. Egy „spiccel” ellőtt Kranjcar próbálkozás, valamint egy tetszetős kényszerítőt követő, Rakitic által égbe küldött ziccer volt az első húsz perc rezüméje. A hajrában elsősorban Srna szabadrúgásai fokozták az amúgy is lelkes török tábor adrenalin-szintjét.

Az elsőnél Rüstü idézte hat évvel korábbi önmagát – a bal felső sarok elől tornázta ki a labdát. A hosszabbításban a középpályás ismét megpróbálta, ám ezúttal kevésbé volt félelmetes. Hosszabbítás következett.

Srna és balta balettje: nagy volt a harc (MTI)

Srna és Balta balettje: nagy volt a harc (MTI)

A ráadásban viszont megélénkültek a törökök. Tuncay az alapvonalról találta el a kapufát, majd Semih durrantott fölé 15 méterről – sokkal több volt benne. Ismét Tuncay következett, de ő a jobb kapufa mellé lőtt. A kétségbeesetten védekező horvátok időközben elfelejtették azt, milyen jó is a török térfélen.

Csoda az utolsó percben

Az újabb váltás után is a törökök maradtak támadásban, de Tuncay lövése, valamint a szögletek kevés veszélyt jelentettek Pletikosa kapujára. Ha a kapus felkészülten várta a beadásokat, kollegája Rüstü elébe ment a problémának: egy alapvonalnál pattogó labdára kisietett, ám Modric lecsapott, középre emelt, s a rövid saroknál érkező Klasnic a hálóba bólintott.

Semih másodszorra mentette meg csapatát (MTI)

Semih másodszorra mentette meg csapatát (MTI)

A 119. perc volt, örvendtek a horvátok. Fél percig. Egy kirúgás után ugyanis Semihhez került a labda, s a svájciak elleni egyenlítő gólt szerző támadó elképesztő mozdulattal 15 méterről a jobb felső sarokba lőtt. Pletikosának esélye sem volt. Egy perc alatt több történt, mint két óra alatt összesen. És büntetők következtek.

így látta kanta józsef, az mtk karmestere

Két azonos tudású csapat találkozott. Mivel alapvetően egyik sem képes lefutballozni az ellenfelet a pályáról, jószerivel a küzdelem dominált. Hatvan-hetven percig a horvátokat éreztem fölényben, ők voltak valamivel veszélyesebbek, de a törökök jobban bírták erővel, és a hajrában, illetve a hosszabbításban már inkább ők domináltak.

Arra, ami a legvégén történt, csak azt tudom mondani, ilyen a futball. Bár meggyőződésem, hogy a legoptimistább törökökön kívül más aligha gondolta, hogy kiegyenlítenek Fatih Terim emberei. Magam is megdöbbentem. Ezzel egyébként el is dőlt a továbbjutás kérdése: a horvátok teljesen összetörtek, már képtelenek voltak a tizenegyesekre koncentrálni.

Az utolsó percben gólt kapó horvátok idegesen kezdtek: Modric a bal kapufa mellé gurított. Arda nem kis szerencsével (a labda Pletikosa hasa alatt csúszott be) vezetést szerzett, majd Srna és Semih magabiztosan értékesítették a sajátjukat.

Rakitic viszont a jobb kapufa mellé lőtt, s mivel Hamit kilőtte a bal alsó sarkot, Petricnek gólt kellett volna lőni: nem így történt, Rüstü védett, s ezzel a négy közé juttatta övéit. Törökország Németországgal mérkőzik majd a döntőért.

Modric búja. Elpackázták büntetőiket a horvátok (MTI)

Modric búja. Elpackázták büntetőiket a horvátok (MTI)

13. Európa-bajnokság, ausztria és svájc

2. negyeddöntő

Horvátország-Törökország 1-1 (0-0, 0-0, 0-0) – 11-esekkel 1-3
Bécs, Ernst Happel-stadion, 51 428 néző. Vezette: Rosetti (olasz)
Gól: Klasnic (119.) illetve Semih (120.)
11-esek: Modric (0-0), Srna (1-1), Rakitic (1-2), Petric (1-3) illetve Arda (0-1), Semih (1-2), Hamit (1-3),
Horvátország: Pletikosa – Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic – N. Kovac – Srna, Modric, Rakitic – Kranjcar (Petric, 65.) – Olic (Klasnic, 97.). Szövetségi kapitány: Slaven Bilic
Törökország: Rüstü – Sabri, Gökhan Zan, Emre Asik, Hakan – Hamit Altintop, Mehmet Topal (Semih, 76.) – Tuncay, Arda, Kazim (Ugür, 61.) – Nihat (Gökdeniz, 117.). Szövetségi kapitány: Fath Terim
A felső ágon német-török elődöntő lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik