Élet-Stílus

Élő: Horvátország-Törökország

A torna egyik hibátlan csapata, Horvátország a rosszul rajtoló, ám annál inkább magához térő Törökországgal mérkőzik Bécsben. A tét a négy közé kerülés.

Az 1998-as és a 2002-es világbajnokság bronzérmese eddig összesen háromszor csapott össze, egy horvát győzelem és két döntetlen a mérleg, ami a horvátok szempontjából történelmi: 1996-ban a török válogatott volt a fennállása első nagy tornáján debütáló horvát együttes első ellenfele.

A horvátok Goran Vlaovic góljával nyertek, s meg sem álltak a negyeddöntőig – ahol a későbbi győztes németek ellen 2-1-re kikaptak. Akkor is Fatih Terim volt a török kapitány, Slaven Bilic viszont játékosként gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

A pénteki mérkőzés is szoros eredményt ígér, ám ettől még a gólok potyoghatnak majd; bár a horvát védelem eddig remekül zárt. Ráadásul Bilic emberei a pihentebbek, hisz a kapitány az osztrákok és a németek legyőzése után gyakorlatilag tartalék-együttesét szerepeltette a lengyelek ellni utolsó csoportmeccsen; ettől függetlenül győztek a kockások.

A horvát szurkolóknak eleddig csak sikerekben volt részük (Getty)

A horvát szurkolóknak eleddig csak sikerekben volt részük (Getty)

A törökök – akik Portugáliától simán kikaptak, s Svájcot is csak egy késői góllal gyűrték le – viszont „döntőt” játszottak a csehekkel csoportkör utolsó találkozóján, és már-már úgy tűnt, mehetnek haza, ám 0-2-ről fordítva végül csak továbbmentek.

A horvát-török csata győztesére a portugálokat két vállra fektető németek várnak a 2008-as Eb elődöntőjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik