Élet-Stílus

Várhidi és Csank is mellétrafált

A lapunk által megkérdezett szakértők nagyjából jól megtippelték, hogy mely csapatok fognak bejutni az Európa-bajnokság negyeddöntőjébe. Szembesítettük Csank Jánost, Zombori Sándort, Várhidi Pétert és Both Józsefet a jóslataikkal.


A csoport – Csank János

A bajszos mester jól megtippelte lapunk kérésére, hogy a portugálok végeznek a csoport első helyén, a második továbbjutó helyre viszont a cseheket várta a törökök helyett. A házigazda Svájc utolsó helyét eltalálta a szakember.

bezavartak a törökök

Csank János tippje:
1. Portugália
2. Csehország
3. Törökország
4. Svájc

Olvassa el, hogy vélekedett a szakember a torna előtt!

A végeredmény:
1. Portugália 6 pont
2. Törökország 6
3. Csehország 3
4. Svájc 3

Értékelés
A tippem is mutatta, hogy én arra számítottam, hogy a csehek jutnak tovább a kvartett toronymagas esélyese, a portugálok mögött. A gyengébb szereplésük sok tényezőnek köszönhető. Az elmúlt évekhez képest sokkal gyengébb volt a keretük, bizonyos helyzetekben balszerencséjük volt, ráadásul hajmeresztő egyéni hibák is nehezítették a dolgukat.

A törökök játékoskerete nem sokkal erősebb, a küzdeni tudásuknak köszönhetik, hogy nyolc közé kerültek. A csehek ellen kétgólos hátrányból fordították meg a mérkőzést, egy elképesztő Cech-baki, és Nihat góljainak köszönhetően.

A svájci együttestől azt vártam, amire számítottam, az utolsó portugálok elleni meccset biztosan kikaptak volna, ha Ronaldóék számára lett volna tétje az összecsapásnak. A B csapatot legyőzni is szép teljesítmény, ráadásul a szurkolókat némileg kiengesztelték két csalódást okozó vereséget követően.

Fatih Terim csapata nemcsak Csank jánost lepte meg (MTI/EPA)

Fatih Terim csapata nemcsak Csank jánost lepte meg (MTI/EPA)

Szakmai újdonság?
Nem láttam különösebb újdonságot. Az Európa-bajnokság előtti néhány hét nem elég arra, hogy új taktikai felállásokat begyakorolhassanak a játékosok. A csapatok azokat a szisztémákat használtak a csoportkörben, amelyeket a futballisták már a klubjaikból ismerhetnek. A szövetségi kapitányok maximum azzal tudták megzavarni az ellent, ha egy adott játékost szokatlan posztra jelöltek.

Kire kell figyelnünk?
A törököknek nincsen kiemelkedő képességű játékosuk, az ő erejük a csapatmunkában rejlik. A portugáloknál már teljesen más a helyzet. Ronaldo ugyan egyelőre nem játszik olyan kiemelkedően mint a Manchester Unitedban, de ez valahol érthető is a rendkívülien hosszú szezon miatt. Deco viszont a csapat kulcsembere. Sokat pihent sérülése miatt a Barcelonában, és most az Eb-n csúcsformában játszik.

Meddig juthatnak a portugálok és a törökök?
A portugálok akkor a döntőbe is masírozhatnak, de a törököknél a nyolc között kiesnek, mert szerintem erősebb a horvát válogatott.

B csoport – Zombori Sándor

A B csoport két továbbjutóját tökéletesen megtippelte a Sport tévé szakkommentátora, csak a sorrend nem stimmelt. Az egykori válogatott labdarúgó a torna előtt az egyik legnagyobb esélyesének tartott németeket várta az első helyre. A két kieső tekintetében sem tévedett Zombori Sándor, de a sorrend itt sem találta el. Az osztrákokat tette utolsó helyre, ám a társházigazda végül megelőzte a csalódást okozó lengyeleket.

négyből semmi

Zombori Sándor tippje:
1. Németország
2. Horvátország
3. Lengyelország
4. Ausztria

Olvassa el, hogy véledekett a szakember a torna előtt!

A végeredmény:
1. Horvátország 9 pont
2. Németország 6
3. Ausztria 1
4. Lengyelország 1

Értékelés
Engem meglepett, hogy a németek nem tudták a hazai rendezésű világbajnokságon mutatott formájukat az Eb-n is hozni. Sokkal lassabban játszanak Ballackék mint két éve, és a véleményem szerint ezzel indokolható, hogy a horvátok elleni mérkőzésen gyengén szerepeltek. A németek komoly árat fizethetnek a kisiklásért, hiszen a nyolc között a rendkívülien erősnek tűnő Portugália várja őket.

A horvátokat én a Koemannal-csapattal játszott döntetlen ellenére nagyon erősnek tartottam már az Eb előtt is, ezért némileg meglepett, hogy az első csoportmeccsen még gyengén muzsikáltak. A három pontot így is megszerezték, és a másik két meccsen pedig már magabiztosan győztek. Ezzel elkerülték Ronaldóékat, és a verhetőnek tűnő törökökkel csapnak össze az elődöntőbe jutásért.

A lengyelekről nem sokat lehetett tudni az Eb előtt, és a mostani keret sokat tett azért, hogy ne is maradjanak meg az emlékeinkben. Az osztrákok a vártnál jobb szereplése engem megmondom őszintén nem lepett meg, ugyanakkor a lengyeleket erősebbnek éreztem. Szerintem a sógorok kicsit elaltatták a torna előtt az ellenfeleiket, és hazai közönség előtt a németeknek is kellemetlen pillanatokat okoztak.

Zombori szerint Modric-ra érdemes lesz odafigyelni (MTI/EPA)

Zombori szerint Modric-ra érdemes lesz odafigyelni (MTI/EPA)

Szakmai újdonság?
Semmi meglepőt nem tapasztaltam. Az elitligákban hétről-hétre alkalmazott szisztémák köszöntek vissza az Európa-bajnokságon.

Kire kell figyelnünk?
A horvátoknál nem lehet senkit sem igazán kiemelni, de ha már egy nevet kell említeni, akkor mindenképpen a fiatal Modric kívánkozik az első helyre. Ő a csapat esze, irányítója, és ha neki megy a játék, akkor bárkit meglephetnek. Három embertől függ a németek sorsa: Lehmann hajlamos bakizni, de elképesztő bravúrokra is képes. Ballack meccseket dönthet el, és azt gondolom, hogy Klose szereplése is kulcsfontosságú. Idáig csalódást okozott, de azt gondolom, hogy a hátralévő meccsekre magára talál.

Meddig juthatnak a horvátok és a németek?
A németeket a vártnál gyengébb produkció ellenére a döntőbe várom, a horvátok a véleményem szerint egy körrel hamarabb kiesnek. Modric-ék a törököket még legyőzhetik, de a négy között már nem lesz esélyük.

C csoport – Várhidi Péter

Az egykori szövetségi kapitány, az olimpiai csapat trénere az olaszok továbbjutását eltalálta, ám a francákat hiába várta a nyolc közé, azok egy ponttal és mindössze egyetlen rúgott góllal a csoport utolsó helyén végeztek. A hollandok viszont sokkal jobban szerepeltek annál, hogy a bajuszos edző várta.

Várhidi nem számolt a hollandokkal

Várhidi tippje:
1. Olaszország
2. Franciaország
3. Hollandia
4. Románia

Olvassa el, az edző hogyan vélekedett az Eb előtt.

A végeredmény:
1. Hollandia 9 pont
2. Olaszország 4
3. Románia 2
4. Franciaország 1

Értékelés – Hollandia, a meglepetéscsapat
Bevallom, meglepett a hollandok gólratörő, egységes játéka, ráadásul a narancsmezesek mentálisan is nagyon erősek. Azzal persze tisztában voltam, hogy több kivételes képesságű játékos alkotja a keretet, de arra nem számítottam, hogy Marco van Basten kapitány ilyen jól ‘összerakja” a csapatot. Nagyon egységesek a hollandok, s bizony nem ezt szoktuk meg tőlük.

A hollandra a mai francia együttes az ellenpélda. A gallok
mindig is az egyéniségeikre alapoztak, és ők a hátukon vitték a csapatot. Most azonban a klasszisoknak nem igazán ment a játék, Thierry Henry, Frank Ribery szürkébb volt annál, mint ahogy megszoktuk tőle, Sidney Govou pedig semmit sem mutatott, de Karim Benzema sem sokat. Egyáltalán nem volt egységes a gárda, továbbá sem fizikálisan, sem mentálisan nem volt toppon, és a formába hozás sem sikerült. Kimondható, hogy nem sikerült valami jól a francia válogatott felkészülése.

Az olaszok gyengén kezdtek, de ezt tőlük megszokhattuk. Úgy vélem, arra számítottak, hogy a románokat megverik, ez viszont nem jött be, és nehéz helyzetbe kerültek. Ugyanakkor ha azt vesszük, hogy a hollandok kimagaslottak a mezőnyből, akkor talán azt is mondhatjuk, hogy Itália simán továbbment. Ugyanis egyértelműen jobb, mint a mögötte végző románok és franciák. Utolsó meccsükön már jó teljesítményt nyújtottak Roberto Donadoni emberei, és egyre jobban belelendülnek majd. S itt van Luca Toni. Ha a csatár elkapja a fonalat, s elkezdi rúgni a gólokat, akkor az olaszok messzire juthatnak ezen az Eb-n.

A románok azt hozták, amit vártam, a francia és az olasz csapat ellen a döntetlenre játszottak, arra számítva, hogy a hollandokat majd legyőzik, ahogy a selejtezőben is. De nem
jött be ez a számítás, így már a csoportkör után búcsúzni kényszerültek. Meglátásom szerint több nem is volt bennük.

A hollandok uralták a halálcsoportot (MTI/EPA)

A hollandok uralták a halálcsoportot (MTI/EPA)

Szakmai újdonság?
Sok újat nem láttam. Az viszont szembetűnő, hogy mindenki elősöprögetővel – a védelem előtt biztosító labdarúgóval – játszott. És még az is megfigyelhető, hogy a mai modern labdarúgásban már az összes csapat a labda mögött védekezik.

Kire kell figyelnünk?
Wesley Sneijderre, ő a hollandok motorja, remek formában van.

Meddig juthatnak a hollandok és az olaszok?
„A torna előtt is azt mondtam, hogy aki innen továbbmegy, megnyerheti az Eb-t. Ezt most is tartom, de hozzáteszem, hogy az sem lepne meg, ha ezen az ágon a spanyolok és az oroszok játszanák az elődöntőt. Egy biztos, nagy meccsek várnak ránk. Egyébként még mindig úgy érzem, az olaszoké lesz a trófea.

D csoport – Both József

Both Józseftől érdemes lenne az ötös lottó sorsolása előtt is tippet kérni, a szakember ugyanis tökéletesen eltalálta, melyik két csapat jut tovább a D csoportból, csupán a sorrendet tévesztette el. Azt is megmondta, hogy a svédek a harmadik, a címvédő görögök pedig az utolsó helyen zárnak. Igaza lett.

Majdnem telitalálat

Both József tippje:
1. Oroszország
2. Spanyolország
3. Svédország
4. Görögország

Olvassa el, az edző hogyan vélekedett az Eb előtt.

A végeredmény:
1. Spanyolország 9
2. Oroszország 6
3. Svédország 3
4. Görögország 3


Értékelés – meglepetés nélkül
„Tulajdonképpen azt kaptam, amit vártam, a tippem is bejött. Amikor a négy válogatottat elemeztem, a spanyol együttes kapcsán olyasmit mondtam, ha végre megtanul győzni, sikeres lehet. Úgy tűnik, tanult valamit. Ahhoz ugyanis eddig sem férhetett kétség, hogy remek futballisták alkotják a keretét.

Az orosz válogatottat az első helyre taksáltam, a spanyolok elleni méretes zakót, 1-4-et követően azonban kissé meginogtam, igaz, azon a meccsen még nem játszott Adrej Arsavin. Vele kiegészülve a svédek ellen már egészen kiváló volt Guus Hiddink legénysége, a holland és az orosz iskola jelei is kiütköztek a futballján. Ha így folytatja, messzire juthat.

A svédek a várakozások alatt teljesítettek. Előzetesen azt mondtam, az ő szereplésük elsősorban Zlatan Ibrahimovic teljesítményétől függ. Ez be is bizonyosodott, csakhogy a center csak egy meccsen játszott jól. Ami a nulla ponttal búcsúzó görögöket illeti: nem vártam tőlük sokat, de még önmagukat is alulmúlták, csak időszakonként mutattak valamit.”

Arsavin (j2) a jövő embere (MTI/EPA)

Arsavin (j2) a jövő embere (MTI/EPA)


Szakmai újdonság?
„Nem láttam semmi olyant, amire felkaptam volna a fejem. Azt viszont megjegyezném, már a spanyolok sem a rájuk jellemző tradicionális futballt játsszák, sokmozgásos, a labdabirtoklásra épülő futballjuk inkább nemzetközi, mint tipikusan spanyol.”

Kire kell figyelnünk?
„Andrej Arsavinra. Zseniális képességű játékos, már a Zenitben nyújtott teljesítményével is lenyűgözött. Ő a jövő embere.”

Meddig juthatnak a spanyolok és az oroszok?
„Mind a két csapat négy közé kerülhet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik