Élet-Stílus

Túl sok a gyógyszer a szemétben

A keletkező gyógyszerhulladék 25-30 százalékát dobják gyűjtőkonténerbe Magyarországon, de az évi 600 tonna hulladék legnyagyobb része így is a kommunális szemét közé kerül. Hazánkban az unió átlagánál kevesebb, harmadannyi gyógyszerhulladék keletkezik.

A gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2,5 éve kezdődött Magyarországon, jelenleg mintegy 3000 helyszínen lehet gyűjtőkonténerbe dobni a lejárt gyógyszereket – mondta Miklósi András a begyűjtést és feldolgozást koordináló Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. Ügyvezetője. Ennek ellenére a hazai háztartások 60 százaléka még mindig nem gondoskodik megfelelően lejárt, vagy feleslegessé vált készítményeiről. A gyógyszerhulladék begyűjtését a gyártó cégek finanszírozzák, és a patikák, valamint a gyógyszer-nagykereskedők végzik: a konténerekből egy központi depóba szállítják, ahonnan tömörítés után a dorogi és győri veszélyeshulladék-égetőkbe kerül.

Túl sok a gyógyszer a szemétben 1

A szelektív lakossági gyűjtést a gyógyszergyártó cégek finanszírozzák, amelyek az általuk kibocsátott dobozszám után fizetnek a Recyclomed Kft.-nek „dobozdíjat”, ez jelenleg 0,4 forint. Az elmúlt két és fél évben 500 tonna gyógyszert gyűjtöttek vissza és semmisíttettek meg, ennek költsége 122,7 millió forint volt. A megsemmisített gyógyszerek mintegy 78-80 százaléka lejárt gyógyszerekből állt, és száz százalékban Magyarországon törzskönyvezett termékek voltak.

A visszagyűjtés kezdetekor az európai tapasztalatok alapján azt feltételezték, hogy a hulladék aránya elérheti a forgalomba kerülő gyógyszermennyiség 20 százalékát. Mivel Magyarországon átlagosan évente 300 millió doboz gyógyszer fogy, ez akár 60 millió dobozt is jelenthetett volna. Az azóta elkészített felmérésekből azonban kiderült, hogy hazánkban a 3,9 millió háztartásnál ennek csak mintegy harmada, nagyjából 20 millió doboznyi, azaz 600 tonna hulladék keletkezik.

A Recyclomed évi 160-180 tonna gyógyszerhulladékot gyűjt vissza, ami a keletkező éves mennyiség csupán 25-30 százaléka. Éppen ezért szükséges a továbbiakban is a lakosság szélesebb rétegét a szelektív gyűjtésre és a még nagyobb odafigyelésre ösztönözni. A tapasztalatok szerint egy személy évente egyszer keresi fel a hulladékgyűjtő konténereket, és esetenként átlagosan 7-8 dobozt dob bele – hívta fel a figyelmet Miklósi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik