Élet-Stílus

Németország is negyeddöntős

Németország teljesítette a kötelezőt az osztrákok ellen: Ballack szabadrúgásával legyőzte a házigazdát, s ezzel biztosította helyét a legjobb nyolc között. Az elődöntőért a Svájc elleni találkozót ellazsáló portugálok következnek, igaz, hétfő este a Nationalelf sem izzadt meg.

A német csapat úgy kezdte a találkozót, mintha az első negyedórában döntésre akarta volna vinni a dolgot. Előbb Klose tékozolt el egy remek lehetőséget, majd a müncheni passza után a kaputól három méterre lévő Gómez csak Machóval állt szembe, de elrontotta.

A vendéglátók szép lassan magukhoz tértek, próbálkoztak, de játékukban még akkor sem volt „benne a gól”, amikor a német tizenhatos előtt adogadtak.

Uraim, fel a lelátóra! - GALÉRIA

Uraim, fel a lelátóra! – GALÉRIA


Sok volt a „majdnem”, a „félhelyzet”, de a legnagyobb veszélyt Aufhauser távoli lövése jelentette – a horvátok ellen sokat bizonytalankodó Lehmann magabiztosan tessékelte szögletre a labdát.

A hajrára leült az iram. A németek nem erőltették a támadásokat, a korábbi két mérkőzésen lelkesen – igaz, sok hibával – rohamozó osztrákok viszont nem tudták átvenni az irányítást. A pályán az történt amit – a kollegájával, Josef Hickersbergerrel együtt a lelátóra zavart – Joachim Löw elgondolt.

Szünet után nem sokkal megpecsételődött Ausztria sorsa. Lahmot szerelték a büntetőterület előterében, Ballack pedig irgalmatlanul bevarrta a szabadrúgást. A gól nem tett jót az amúgy sem izgalmas találkozónak. Egymás után érkeztek az osztrák cserék, de így is a németek hagyták ki a jobb helyzeteket.

Macho tehetetlen: Balalck lövése védhetetlen volt (MTI)

Macho tehetetlen: Ballack lövése védhetetlen volt (MTI)

A kapussal egyedül maradó Klose, de Podolski, majd az utóbbit váltó Neuville is növelhette volna az előnyt, ám rendre rontottak. A hajrában Frings szöglete után ravaszul kapura csúsztató Mertesacker hagyta ki a legnagyobb lehetőséget. A hosszabbításban Neuville villant ismét – viszont hiába volt három támadó két védővel szemben, a svájci-német a lövést választotta; rosszul döntött.

A nagy osztrák fogadkozásoknak nyoma sem volt a pirosmezesek játékában, a hazai csapat meg sem közelítette a horvátok, vagy a lengyelek ellen mutatott játékát. A német csapat is „sötét ló”: egyelőre nem tudni, hogy a két évvel korábbi világbajnokságon magas szinten pörgő, és a mércét felállító együttes ennyit tud, vagy ennyit adott ki magából?

Ballack második Eb-gólja, de az első továbbjutást érő (dpa)

Ballack második Eb-gólja, de az első továbbjutást érő (dpa)

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

B-csoport, 3. forduló

Ausztria-Németország.0-1 (0-0)
Bécs, Ernst Happel. Vezette: Mejuto Gonzalez (spanyol)
Gól: Ballack (49.)
Ausztria: Macho – Garics, Stranzl, Hiden (Leitgeb, 55.), Pogatetz – Aufhauser (Säumel, 63.) – Fuchs, Ivanschitz, Korkmaz – Harnik (Kienast, 67.), Hoffer. Szövetségi kapitány: Josef Hickersberger
Németország: Lehmann – A. Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm – Frings, Ballack – C. Fritz (Borowski, 93.), Podolski (Neuville, 83.) – Gómez (Hitzlsperger, 60.), Klose,. Szövetségi kapitány: Joachim Löw

A csoport másik találkozóján
Lengyelország-Horvátország 0- 1 (0-0)
Gól: Klasnic (53.)

A csoport végeredménye:
1. Horvátország* 9 pont (4-1), 2. Németország* 6 (4-2), 3. Ausztria 1 (1-3), 4. Lengyelország 1 (1-4)
*Horvátország és Németország jutott az elődöntőbe. A horvátok a törökökkel, a németek a portugálokkal játszanak a négy közé jutásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik