Élet-Stílus

Horvát mérleg: háromból három

A horvát labdarúgó-válogatott hibátlan teljesítménnyel zárta a csoportkört, miután tartalékosan, közepes iramban futballozva is két vállra fektette a keveset mutató lengyeleket, akik így győzelem nélkül tudták le első Eb-jüket.

A horvátok számára nem volt tétje a záró felvonásnak, miután az osztrákok (1-0) és a németek elleni (2-1) győzelmükkel nem csak a továbbjutásukat, de már a csoportelsőségüket is bebiztosították. Sőt, már az is kiderült, hogy a törökök ellen folytatják a negyeddöntőben. Szóval semmi izgalom.

Jutalomjáték a cseresornak

Slavo Bilic szövetségi kapitány nem is kockáztatott, „nehogy valaki megsérüljön!” jelszóval a kispadra ültette a legjobbjait, és öt olyan labdarúgót is a kezdőcsapatba jelölt, akik ezidáig még egy percet sem játszottak a kontinenstornán. Amíg a horvátok kötelező feladatra készültek, addig lengyeleknek volt, pontosabban lett volna miért iparkodniuk, hiszen osztrák győzelem esetén a kétgólos sikerük azt jelentette volna, hogy…

A mondatot nem is érdemes folytatni, minekután a lengyelek a még tartalékos horvátokat sem tudták igazából megszorítani. Az meg nagy talány, hogy Leo Beenhakker szövetségi kapitány miből gondolta, hogy egyetlen csatárral, Marek Saganowskival képesek lesznek – még egyszer: legalább – két góllal nyerni.

GALÉRIA

GALÉRIA



Szárnyaszegett lengyelek

Az első néhány percben a horvátok nyugodtan passzolgattak, a lengyelek pedig idegesnek, kicsit tanácstalannak is tűntek, amit labdához jutottak, bőszen ívelgettek, többnyire pontatlanul. Jacek Krzynówek tűnt közülük a legaktívabbnak, keresték is a társak a labdákkal, de érdemben ő sem tudott sokat tenni.

Legfeljebb szögletből Lewandowski fejére ívelte a labdát (a fedezet kifelé fejelt!), majd lövéssel próbálkozott, de Dario Simic falként tornyosult előtte. Aztán szintén ő végezte el azt a sarokrúgást is, mely után Dariusz Dudka öt méterről mellé fejelt. Ezekkel a halovány próbálkozásokkal nem sokat értek el a lengyelek, csak felpiszkálták az ellenfél harci kedvét.

Egy legény a gáton: Boruc

A folytatásban a horvátok kettesből hármasba váltottak, de a Beenhakker-csapat ezt a tempót sem tudta tartani. Hiába a megerősített, ötfős középpályás sor, a horvátok könnyedén jutottak túl a pálya közepén, de a vonal mellett fel-le cikkázó Danijel Pranjiccsal sem tudtak mit kezdeni a lengyelek, és
a középső védőik sem álltak a helyzet magaslatán.

Ebből következően több gólszerzési lehetőség is akadt a horvátok előtt. Ezek kihagyásában Ivan Klasnic járt az élen. Előbb Hrvoje Vejic csúsztatását követően volt lassabb, mint a labda, majd Mladen Petric passza után hiába állt szemtől szembe a kapussal, a lengyelek legjobbja, Artur Boruc lábbal védett, és a félidő végén újfent a Celtic kapusa nyerte a külön párbajt. A Klasnicot megirigyelve Jerko Leko és Ivan Rakitic is próbálkozott, de hasonlóan eredménytelenül, mint a csatár.

Lengyel igyekezet, horvát gól

A másik félidőben valamivel jobban csipkedte magát a győzelmi kényszer alatt játszó, ugyanakkor az első 45 percben nagyon keveset mutató, s hitehagyottnak is tetsző lengyel csapat. S majdnem felborult a pálya. No nagy rohamokról szó sem volt – ennek oka inkább az volt, hogy Beenhakker fiai csupán a bal oldalon próbálkoztak, mintha Krzynówektől várták volna a csodát. Ez azonban elmaradt, a horvát gól viszont nem.

Ivan Klasnic lőtte a győztes gólt (MTI/EPA)

Ivan Klasnic lőtte a győztes gólt (MTI/EPA)

A helyzetekkel bőkezűen bánó Klasnic végre betalált, az 53. percben Pranjic passza után 11 méterről vágta a labdát a bal alsó sarokba. A bekapott góllal végleg eldőlt, hogy a lengyelek mehetnek haza – de ők nem akartak üres kézzel távozni. S akadtak is helyzeteik, de ezek kivétel nélkül kimaradtak.

A sokáig a láthatatlan ember szerepében tetszelgő Roger Guerreiro 11 méterről centikkel ugyan, de a bal kapufa mellé lőtt, majd beadása után Marek Saganowski közeli fejesét pedig védte a Stipe Pletikosát helyettesítő Vedran Runje, aki aztán Tomasz Zahorski ziccerét is fogta. Utóbbi akciónál a „majdnem” gólpasszt a meglepetésre a padon kezdő Euzebiusz Smolarek adta. A lengyelek egyik kirakatembere amúgy a nekijutott 35 percben többet tett, mint összesen eddig az Eb-n.

Tartalékosan is magabiztosan

A vereséget ezzel együtt nem úszták meg a lengyelek. Jóllehet, a horvátok a második félidőben már kevésbé voltak veszélyesek a kapura, mint az elsőben (Klasnicnak és a Rakiticnek azért akadt egy említésreméltó lövése), de így is magabiztosan hozták le a meccset. A takaréklángon is megérdemelt győzelmet arattak. Főleg Pranjic volt elemében, ő akkor csinált bolondot a lengyelekből, amikor csak akart. Rá és a horvát csapatra a folytatásban is figyelni kell. Lengyelország pedig kiesett – ráadásul győzelem nélkül tudta le az első kontienestornáját.

Eb, csoportkör, B csoport, 3. forduló:

Horvátország-Lengyelország 1-0 (0-0)
Klagenfurt, 30 ezer néző, v.: Vasszarasz (görög)
Gól: Klasnic (52.)
Sárga lap: Vejic (45.), Vukojevic (86.), illetve Lewandowski (38.), Zahorski (84.)
Horvátország: Runje – Simic, Vejic, Knezevic (Corluka, 26.), Pranjic – Leko,Vukojevic, Pokrivac, Rakitic – Klasnic (Kalinic, 74.), Petric (Niko Kranjcar, 75.)
Lengyelország: Boruc – Wasilewski, Zewlakow, Dudka, Wawrzyniak – Murawski, Lewandowski (Kokoszka, 46.) – Krzynowek, Lobodzinski (Smolarek, 55.) , Guerreiro – Saganowski (Zahorski, 69.)

A B csoport végeredménye:
1. Horvátország 9 pont
2. Németország 6
3. Ausztria 1 (1-3)
4. Lengyelország (1-4) 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik