Élet-Stílus

Civilek szállták meg az uniós parlamentet

Az unió azt várja állampolgáraitól, hogy helyi, nemzeti és uniós választók legyenek, és progresszív, jelen esetben éghajlatbarát politikákat mozdítsanak elő – fogalmazta meg a civilek szerepét a Környezetvédelmi Tanács szlovén elnöke. Magyarországról mintegy tíz szervezet érkezett a brüsszeli fórumra, az úgynevezett agórára, köztük a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A legmagasabb szinten képviselték az uniót

A szervezők igyekeztek bizonyítani, hogy az EU magas szinten meghallgatja a résztvevőket, ezért a fórumon olyan vezető uniós döntéshozók ültek a pódiumon, mint például Pöttering az Európai Parlament elnöke, de Barroso, az Európai Bizottság elnöke is előadást tartott az uniós klíma és energia csomag helyzetéről, éghajlatpolitikai álláspontjukról. Igazán új gondolat ugyan nem merült fel, de az uniós vezetők egyértelműen hangsúlyozták: az EU küldetése, hogy egy harmadik ipari forradalom felé vezető utat mutasson saját példáján keresztül a világnak. Meg kell mutatni, hogyan lehet átállni egy alacsony fosszilisenergia-igényű, energiahatékonyságra és megújuló energiaforrásokra – nap, szél, helyi biomassza, földhő – építő gazdaságra.

A fosszilis energiaforrásokra – kőszén, földgáz, kőolaj – épülő nagy energiarendszer leáldozásáról és az új nyitányáról beszélt az uniós elnökség közgazdasági tanácsadója is. Hét-tíz évünk van egy új, globális ütemterv kidolgozására: az EU vezetheti ki a világot az energiaválságból, ha utat mutat – mondta Rifkin, és rámutatott, miért is kell gondolkodást megváltoztatni, és geopolitika helyett bioszféra politikát gyakorolni. A fosszilis energiaforrások ugyanis elszórtan fordultak elő, ezért központosított a kinyerésük, elosztásuk, ez központosított struktúrákhoz, rossz energiabiztonsághoz, háborúkhoz vezetett.
A szé-dioxid cél

Ezzel szemben a megújuló energiaforrások decentralizáltan fordulnak elő és mindenhol a bolygón, tehát a helyi energia termelés-fogyasztást, a biztonságosabb kishálózatos, diverz energiaellátást segítik elő, ami a társadalomnak és a környezetnek is jobb lehet. Nagy elismerést aratott a civilek körében, hogy Rifkin és az Európai Környezeti Ügynökség vezetője is utalt James Hansen, a NASA vezető klimatológusának friss jelentésére.

E szerint a szén-dioxid koncentrációra vonatkozó uniós célt, ami maximum 550 milliomod részt (ppm) engedne, le kell venni 350 ppm-re, „ha az emberiség olyannak akarja megőrizni a bolygót, mint amilyenben a civilizáció kifejlődött”. A jelentés szerint az 550 ppm-es határnál hat Celsius-fokkal nőhetne a globális átlaghőmérséklet a század végére, és az katasztrofális lenne a földi életre.

Az uniós vezetők megfogalmaztak néhány fontos gondolatot, alapelvet: az EU-nak bizonyítania kell, hogy képes időben csökkenteni a kibocsátásait, túl nagy az ökológiai lábnyoma azaz a társadalom túlfogyaszt, a jelenlegi fejlődési pályánk nem fenntartható. A civilek messzemenően támogatták a problémafelvetést, és jóval tovább is mentek, radikálisabb, szerkezeti változtatásokat sürgettek. A műhelymunkákat összesítő, az Uniónak benyújtott hivatalos állásfoglalásokban és reagálásokban a civilek több javaslatot tettek.

Civil javaslatok

Ilyen, hogy a 2020-ra 20 százalékos energiahatékonyság-növelés uniós célja legyen kötelező, különben nem valósul meg. A 10 százalékos bioüzemanyag célt vizsgálják felül, mert erősen kétséges, hogy fenntartható módon kivitelezhető-e. Kötelező szén-dioxid-kibocsátási uniós szabványt kell hozni az autókra 120 g CO2/km 2012-re, és 80 g/km 2020-ra. Az EU kötelezze el magát 30 százalékos üvegházgáz kibocsátás-csökkentés mellett, ne (csak) a 20 százalékos csökkentéssel számoljon. A termelési és fogyasztási szerkezetet és az emberek viselkedését is meg kell változtatni.

Átgondolt jogszabályi keretekre, kutatásra, gazdasági ösztönzőkre, célzott pénzügyi forrásokra, megfelelő környezeti termék-címkézésre és szabványokra van szükség az energiatakarékosság és hatékonyság, illetve a megújulók elterjedése növelése érdekében. Az unió nemzetközi kötelezettsége, hogy a fejlődő országokat környezetbarát fejlődési pályára segítése. A civilek állásfoglalásai még csak angolul olvashatók.

Általános civil vélemény volt az is, hogy az EU által használt alacsony szénigényű kifejezés elkeni a lényeget, mert hiába jár a fosszilis energiaforrások használatának fokozatos csökkentésével, ha megenged olyan nem megújuló és nem fenntartható energiaforrásokat is, mint az atomenergia. A fórumon hangsúlyt kapott a közlekedés és az épületek energiahatékonyságának növelése, a közlekedés környezetbarát formáinak támogatása az előadók és a civilek részéről is, hiszen ez a két legjelentősebb üvegházgáz-kibocsátó szektor (21 és 40 százalék).

Példaként, ha elfogadják a javasolt kötelező kibocsátási szabványokat, azzal az autók ára magasabb lesz, de a kevesebb üzemanyag-fogyasztás miatt a drágulás ötszörösét, 8000 eurót is spórolhat a tulajdonos az autó élettartama alatt. Viszont hiába nagyon hatékonyak az autók, ha egyre nő a számuk, és így az összfogyasztás, ezért szerkezeti változtatásokkal, közgazdasági eszközökkel a szükséges szinte kell visszaszorítani a közlekedés volumenét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik