Élet-Stílus

Villát méltatja a spanyol sajtó (videó)

Euforikus örömmel számolt be a spanyol sajtó arról, hogy a labdarúgó-válogatott 4-1-re nyert első Európa-bajnoki mérkőzésén az orosz csapat ellen. A mesterhármast elérő David Villa méltatása mindenütt központi helyen szerepelt.

“Villa Maravilla” (Csodálatos Villa) – idézi címoldalán a Marca című sportlap a szurkolók keddi skandálását. Villa 2000 óta az első játékos, aki mesterhármassal rukkolt ki Európa-bajnokságon, s a szerző szerint “terrorizálta az oroszokat Innsbruckban, és ismételten bizonyította, hogy nagyon hasznos csatára a válogatottnak”.

A Valencia támadója “táplálja az álmokat” – írta a másik sportlap, az As. “Jók vagyunk, ha nyílt sisakkal játszunk. Még jobbak, ha Villa és Torres benne van a csapatban” – áll a lap értékelésében.

Villa és Torres (MTI/EPA)

Villa és Torres (MTI/EPA)

Az El Mundo számára világos a helyzet: “Halálos Villa, halálos Spanyolország, optimális kezdet egy olyan tornán, amelyen az elvárások felfalják a csapatokat”.

Az El País többek között kiemeli, hogy “Villa és Torres igazi nagy csatárnak mutatkozott, Cesc Fabregas pedig 27. válogatott fellépése alkalmával az első gólját lőtte”.

Az óvatosabb hangvételű Marca az ujjongások közepette azért megjegyzi, ez még csak az első mérkőzés volt, majd hozzáteszi: a spanyol válogatott, amely a negyeddöntőben szokott búcsúzni a nagy tornáktól, még nem nyert semmit.


4-1 Spain vs. Russia Goals – MyVideo

—-Lesújtó orosz vélemények—-

“Az orosz csapat megsemmisítő vereséggel kezdte a labdarúgó Európa-bajnokságot”, “A spanyol bika felöklelte az orosz medvét” – ilyen címekkel számoltak be keddi, innsbrucki mérkőzésről az orosz lapok.

A Kommerszant címoldalon kezdődő írása szerint a 4-1-re alulmaradt orosz csapat még rosszabbul kezdte ezt az Eb-t, mint az előzőt, miután valósággal megsemmisítette a csoportfavoritként számon tartott ibériai gárda. Mivel az ellenfél a fogadóirodák minden mutatója szerint az aranyra esélyes első öt között szerepel, a vereséget még tudomásul lehetne venni, csakhogy a statisztikák szerint a kontinenstornák első meccsén elvesztett három pont általában végzetesnek bizonyul. A keddi teljesítményben nem volt utalás arra sem, hogy a csapat szakítani tudna húszéves gyakorlatával, melynek alapján már a csoportkör után búcsúzik az Eb-ktől. A játék, különösen a védelemé, arra engedett következtetni, hogy a válogatott a következő meccseken is nagy problémákkal találkozik – írta a lap.

A Moszkovszkij Komszomolec kommentárjában arra mutatott rá: Guus Hiddink szövetségi kapitány nem varázsló, és a meccs előtt uralkodó eufória nem logikus értékelés, hanem valamiféle misztikus beállítottság szülötte volt. Hiddink szerencsés edző, csodákra is képes, tud palacsintát csinálni az arra alkalmatlan anyagból, a szurkolók pedig hozsannát zengtek a holland mester természetfeletti képességeiről. Kiderült azonban, hogy Hiddink is képes tévedni: végzetesnek bizonyult az a döntés, hogy a CSZKA “érinthetetlen” védőit, a Berezuckij fivéreket és Ignatyevicset a kispadra ültette. A kísérleti védelmi vonal – amelynek játékosai hivatalos meccsen még soha nem játszottak együtt – négy gólt “hozott össze”. A lecke azonban megtanítja az orosz szurkolókat arra, hogy ne építsenek légvárakat. A győzelem kulcsa nem Hiddink mágikus képességeiben, hanem a futballisták odaadásában rejlik, no meg az edzőstáb ép eszében. Csak remélni lehet, hogy a hátralévő két csoportmeccsen mindkettőből ízelítőt kapnak a rajongók – írta a lap.

A Kommerszant, a Komszomolszkaja Pravda és az Izvesztyija részletes beszámolót is közölt a mérkőzésről, a többi lap azonban – tekintettel a meccs viszonylag késői végére – egyelőre nyomtatott kiadásában nem foglalkozott vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik