Élet-Stílus

Podolski miatt dühöngenek a lengyelek

Alig néhány nappal a Berlinben durvának és ízléstelennek nevezett, a német válogatott skalpját követelő varsói sajtókampány után ezúttal lengyel politikusok indítottak sajátos támadást a német csapat, pontosabban annak sztárja, a lengyelek elleni mindkét gólt szerző Lukas Podolski ellen.

Vagy talán Podolski megszerzéséért, utalva arra, hogy a rendkívül tehetséges játékos lengyel származású, s a német mellett lengyel állampolgársággal még ma is rendelkezik.

A német fővárosban szerdán nagy felháborodást váltott ki egy lengyel nacionalista politikusnak az a követelése, hogy a 23 éves Podolskitól vonják meg a lengyel állampolgárságot. A követeléssel a nemzeti-katolikus Lengyel Családok Ligája elnevezésű párt vezetője, Miroslaw Orzechowski állt elő, sőt az esetleges kudarc esetére további jogi intézkedéseket helyezett kilátásba. A nacionalista politikus arra hivatkozott, hogy a lengyel jog nem ismeri a kettős állampolgárságot.

Az indítványt még a lengyel parlamenti pártok is elutasították, azt egyszerűen “betegnek” nevezve. Mindennek ellenére a korábbi kormánypárt, a konzervatív Jog és Igazságosság pártja felszólította a lengyel labdarúgó-szövetséget: adjon számot arról, hogy Podolski miért a német, s miért nem a lengyel válogatottban játszik.

Visszafogottan ünnepelt (MTI/EPA)

Visszafogottan ünnepelt (MTI/EPA)

A rendkívül tehetséges játékos – aki szüleivel együtt kétéves korában hagyta el Lengyelországot – nem foglalt állást a legújabb varsói követelésekkel kapcsolatban. Podolski egyébként a lengyelek elleni győztes mérkőzés után nem rejtette véka alá, hogy egyik szeme sírt, a másik meg nevetett. Nevetett azért, mert a gólokat a német válogatott tagjaként szerezte, s sírt, mert épp szülőhazájának csapata ellen. S a klagenfurti stadionban tanúsított, az ujjongást elkerülő és meglehetősen visszafogott viselkedésével általános vélekedés szerint példát mutatott mind Lengyelországnak, mind Németországnak.

Mint ahogy azt tette egy szerdai nyilatkozatban is. A horvátok elleni csütörtöki mérkőzés előtt hangoztatta, hogy mindent megtesz csapata győzelméért. Egyrészt azért, mert ez minden bizonnyal továbbjutást érne, másrészt pedig azért, mert remélt góljaival az osztrákok elleni utolsó mérkőzés a lengyelek esetleges továbbjutását is segíthetné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik