Élet-Stílus

Több mint egymillióan lélegezhetnek fel Kínában

Kína döntő győzelmet aratott a szecsuani Tangcsiasan (Tangjiashan) „földrengéstó” felett - hangoztatta a tartomány pártbizottságának titkára, miután a gáttó vízszintje biztonságos szintre csökkent. A földrengés hatására kialakult víztömeg 1,3 millió ember életét veszélyeztette.

A tóban összegyűlt több mint 245 millió köbméternyi víz feltét kedd délutánra sikerült egy csatornán keresztül elvezetni. A vízszint csökkenésével a természetes torlasz esetleges teljes átszakadásakor kialakuló árhullám a korábbi 1,3 millióhoz képest kevesebb, mint 50 ezer ember életét veszélyezteti.

A május 12-i földrengés utáni földcsuszamlások következtében Pejcsuan (Beichuan) járásban a tengerszint feletti 752 méter magasságban természetes gát zárta el a Csian folyót. A tóban felgyűlt több mint 245 millió köbméternyi víz biztonságos elvezetését a torlaszon át vezetett 475 méter hosszú, tíz méter széles és 13 méter mély elkerülő csatornával kívánták megoldani.

A földrengéstó és a természetes gát (fotó: MTI)

A földrengéstó és a természetes gát (fotó: MTI)

Az apasztócsatornában kialakult torlaszokat a hadsereg vállról indítható rakétákkal lőtte szét. A kezdeti, másodpercenkénti harminc köbméteres vízelvezető képesség a csatorna bejáratának robbantásával és az átfolyó víz erodáló hatása nyomán másodpercenkénti 6420 köbméterre emelkedett. A gáttó vízszintje 24 óra alatt közel 13 métert apadt, a benne lévő víz mennyisége kedden délutánra 120 millió köbméterrel, azaz a teljes vízmennyiség felére csökkent.

A hirtelen megemelkedett vízhozamot a folyó alsóbb szakaszain lévő városok rendben átvészelték, csak néhány – korábban evakuált – település valamint mezőgazdasági területek kerültek egy időre víz alá. A tó közvetlen szomszédságában lévő Mianjang (Mianyang) városban a közel egy hónapja száraz folyómeder ismét megtelt vízzel, s a földcsuszamlásokból származó föld miatt a folyó színe barnára változott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik