Élet-Stílus

Jéggyanús folt a Marson

A Phoenix leszállása utáni ötödik napon az űrszonda alól került elő az első nagy meglepetés. Az új Mars-szonda jéggyanús foltot talált a Marson. A minták kiértékelésének eredménye a napokban várható.


Az első nagy Phoenix-meglepetés, a leszállás utáni ötödik napon (Sol-6) (A marsi napokat Sol-lal jelöljük, mert hosszabbak, mint a földiek.) az űrszonda alól került elő: a kinyitott robotkar kamerájával a déli irányban álló láb felé nézve két sima felületet, minden bizonnyal „jégtócsát” fedezett fel. Erről a két területről a négy hajtómű észak felé fújta le a marsi port és homokot, talán meg is olvasztotta kissé az alul lévő jeget.

A sztereokamerák első színes képén nagyon jól látható a jégfagyásokat jelző poligonos szerkezet. Ez a földi tundra területére hasonlít, itt is valószínűleg a jégnek van meghatározó felszínformáló szerepe.

Jég-gyanús folt

Jég-gyanús folt

A Phoenix június 2-án (Sol-8) kezdte meg első tapogatózó talajvizsgálatot, majd mintát is vett az észak-keleti oldalon kijelölt ásási területről. Az első két nap mérései nappal -30 °C és éjszaka -80°C hőmérsékletet, 8.6 millibar-os nyomást és egyhe 20 km/órás szelet jeleztek.

A 9. napon ugyanarról a helyről vett talajban már fehéres csomók esetleges jeges minták is feltűntek. Sőt a kapa-nyomban már egy jégfoltot is látni lehetett.
A harmadik kapavágást (Sol-12) keletebbre végezték, itt még nem volt látható jég-gyanús hely.

A mintákból megkezdődött a marsi talaj helyszíni összetételének vizsgálata. Az első mérések kiértékelése már ezen a héten várható.

A Phoenix főbb berendezései

A Phoenix űrszonda fő feladata lefúrni 0,5-1 méteres mélységre, talaj- és kőzetmintákat venni. A robotkar végén nem csak ásó-kapáló szerkezet, de a munkát és a kiemelt talajmintát figyelő kamerát is elhelyeztek.

Ha az ásórészt elforgatják, akkor a mellette található négy érintkező tüskével ellátott elektromos és hővezető képességet mérő érzékelő vizsgálhatja a talajt.

Az árbocból sztereókamera pár (SSI) készít több-színszűrős felvételeket. Képeiből színes, és panoráma képeket lehet a Földön összeállítani.

Egyéb műszerek:

  • a kanadai meteorológiai műszerek hőmérsékletet, nyomást szélsebességet mérnek
  • a LIDAR berendezés a légkör por- és vízjég-szemcséit vizsgálja lézersugár segítségével
  • a MECA készülékben egy nedves kémiai laboratórium a minták elemösszetételének kutatására és mikroszkopikus tanulmányozására szolgál
  • a TEGA berendezés egyszerhasználatos kemencéiben kalometriai módszerekkel az elemösszetételt és tömegspektrométerrel az egyes atomokat és izotópokat vizsgálja
  • a MECA és TEGA mérésektől várják a szakemberek az esetleges szerves anyagok felfedezését, valamint a vízjég összetételének meghatározását.

A leszálló Phoenix a Heimdall-kráter fölött

A leszálló Phoenix a Heimdall-kráter fölött

Az amerikaiak legalább három hónapig szeretnék a Phoenix-el a marsfelszínt vizsgálni, de remélik, hogy a program még további két hónappal meghosszabbítható lesz. A Phoenix munkájának akadálya az lesz, hogy ott a poláris körzetben ősszel a Nap már olyan alacsonyan delel, hogy a napelemek nem tudják megtermelni a szükséges energiát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik