Élet-Stílus

Színre lép az egyik nagy favorit

Vasárnap a B csoport első fordulós mérkőzéseivel folytatódik a Európa-bajnokság. Színre lépnek a végső sikererre is esélyesnek tartott németek, akik a lengyelek ellen kezdenek, de ezt megelőzően a horvátok az osztrákokkal randevúznak.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott Németország elszántan várja a rajtot, a lengyelek elleni vasárnapi találkozót, ugyanakkor ott motoszkál a fejekben, hogy Nationalelfnek az utóbbi két Európa-bajnokságon nem sok babér termett.

A 2000-es és a 2004-es tornán egyaránt már a csoportkörben vérzett el a német csapat, méghozzá úgy, hogy egyetlen mérkőzést sem tudott megnyerni. Utoljára 1996-ban, a
csehek elleni döntő után fogadhatták az ellen gratulációját.

Németország már a nyitányon javítana

„Izgatottan várjuk a rajtot, nyilvánvaló, hogy véget szeretnék vetni a rossz sorozatunknak, a győzelmet persze sohasem lehet előre megígérni” – magyarázta Michael Ballack. A Chelsea középpályása ehhez még hozzátette: nagyon kemény munkával jutottak ki az Eb-re, amelyen csak akkor lehetnek sikeresek, ha elszántan és jó értelemben vett agresszivitással futballoznak.

A nyitányon egyértelműen Ballackék számítanak esélyesnek, ráadásul a németek még soha nem kaptak ki a lengyelektől – az örökmérleg szempontjukból 11 győzelem és négy döntetlen. Joachim Löw szövetségi edző ugyanakkor óvatosságra intett,
és arra emlékeztetett, hogy a 2006-os világbajnokságon is
csak nehezen és némi szerencsével jött össze a győzelem a lengyelek ellen. „Nagyon megnehezítették a dolgunkat, és Leo Beenhakker irányításával azóta még jobbak lettek” – így Lőw.

Elszántak a németek (AP)

Elszántak a németek (AP)

Lengyelország válogatottja a selejtezőkön mutatott kiváló teljesítményére – arra, hogy többek között Portugáliát is megelőzve végzett a csoportja élen – alapozva bizakodóan várja az Eb rajtját. „A németekkel szemben is a saját játékunkat igyekszünk játszani. A labdarúgók kipihentek, feszültségnek nyoma sincs – várjuk a nagy kihívást” – mondta Beenhakker, aki a sérült Jakub Blaszczykowski helyére a Hertha BSC-ben légióskodó Lukasz Piszczeket jelölte a keretbe, a hátát fájlaló Tomasz Kuszczakot pedig Wojciech Kowalewskivel pótolta.

Löwnek sérülés miatt nem fáj a feje, azt viszont még mindig nem döntötte el, hogy a lengyel születésű Mioroslav Klose mellett Lukas Podolskit vagy Mario Gomezt szerepeltesse-e csatárként a vasárnap Klagenfurtban.

A horvátok nem becsülik le az osztrákokat

A csoport másik mérkőzésén Ausztria Horvátországgal randevúzik. Minimum meglepetés lenne, ha hazaiak pontot tudnának szerezni, de a meglévő tudásbeli különbség ellenére a horvátok óvatos magabiztossággal állnak a feladathoz.

„Egy pillanatra sem becsülhetjük le az osztrákokat, hiszen nekik nem kellett selejtezőt játszaniuk, két évet készülhettek erre a tornára” – nyilatkozta Slaven Bilic, a horvátok kapitánya, aki feltétlenül fontosnak tartja a jó rajtot. „Nagyon bízom a csapatomban. A játékosok sohasem voltak még ilyen jó állapotban, csaknem kicsattannak az erőtől” – tette hozzá.

Ivicia Vastic különleges meccsre készül (AP)

Ivicia Vastic különleges meccsre készül (AP)

Az osztrákok is tisztában vannak azzal, hogy nem ők a favoritok, ettől függetlenül optimisták. „A legtöbb játékosom nagyszerű formában van, ráadásul a motivációval sincsen gond. Jó mérkőzést akarunk vívni a horvátokkal, és akár meglepetést is szerezhetünk. Itthon játszunk, s a közönség segítsége sokat jelenthet” – mondta Josef Hickersberger szövetségi kapitány.

A horvát születésű Ivica Vastic a többieknél is nagyobb izgatottsággal várja a vasárnapi fellépést. „Nem tudom, játszom-e vagy sem, mindenesetre számomra ez egy különleges találkozó lesz. Persze függetlenül attól, hogy ki az ellenfél, én mindig nyerni szeretnék. Jól tudják ezt a szülővárosomban, Splitben is, ahonnan egyébként rengeteg üzenetet kaptam az utóbbi napokban” – mondta a 38 esztendős labdarúgó.

A két válogatott először találkozik egymással tétmérkőzésen, barátságos fellépésen azonban már háromszor is egymásnak feszültek. Valamennyiszer a horvátok nyertek – legutóbb 2006 májusában, Bécsben 4-1-re verték a vasárnapi ellenfelet.

B-csoport:
Ausztria-Lengyelország, 18:00
Bécs, Ernst Happel Stadion, v.: Vink (holland)
Várható kezdőcsapatok
Ausztria: Macho – Prödl, Stranzl, Pogatetz – Leitgeb, Aufhauser, J. Säumel – Harnik, C. Fuchs – Ivanschitz – Linz
Horvátország: Pletikosa – Coluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic – Srna, N. Kovac, Modric, Kranjcar – Petric, Olic

Németország-Lengyelország, 20:45
Klagenfurt, Wörthersee Stadion, v.: Övrebö (norvég)
Várható kezdőcsapatok
Németország: Lehmann – Lahm, Mertesacker, Metzelder, Jansen – Frings, Ballack – C. Fritz, Schweinsteiger – Klose, Podolski (Gomez)
Lengyelország: Boruc – Wasilewski, J. Bak, Mi. Zewlakow, Wawrzyniak – Lewandowski, Dudka – Lobodzinski, Krzynowek – Zurawski – Smolarek

aktuális forma

Németország
2008. május 31.: -Szerbia (otthon, barátságos) 2-1
2008. május 27.: -Fehéroroszország (o., b.) 2-2
2008. március 26.: -Svájc (i., b.) 4-0
2008. február 6.: -Ausztria (i., b.) 3-0
2007. november 21.: -Wales (o., Eb-selejtező) 0-0

Lengyelország
2008. június 1.: -Dánia (o., b.) 1-1
2008. május 27.: -Albánia (i., semleges) 1-0
2008. május 26.: -Macedónia (i., s.) 1-1
2008. március 26.: -Egyesült Államok (o., b.) 0-3
2008. február 27.: -Észtország (o., b.) 2-0

Horvátország
2008. május 31.: -Magyarország (i., b.) 1-1
2008. május 24.: -Moldova (o., b.) 1-0
2008. március 26.: -Skócia (o., b.) 1-1
2008. február 6.: -Hollandia (o, b.) 0-3
2007. november 21.: -Anglia (i., Eb-selejtező) 3-2

Ausztria
2008. május 30.: -Málta (o., b.) 5-1
2008. május 27.: -Nigéria (o., b.) 1-1
2008. március 26.: -Hollandia (o., b.) 3-4
2008. február 6.: -Németország (o., b.) 0-3
2007. november 21.: -Tunézia (o., b.) 0-0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik