Élet-Stílus

5 bombajó hely a Garda-tónál

A szörfösöknek az északi, a borkóstolgatóknak a keleti part, míg a történelem kedvelőinek a déli, délnyugati rész ajánlott. A Garda-tónál mindenki megtalálhatja a kedvére való kikapcsolódást.

Páratlan ékszerdoboz az olasz Alpok lábánál – röviden így lehetne jellemezni a legnagyobb és a legnépszerűbb olaszországi tónak számító Garda-tavat. Északról a hegyek közül kikandikáló fjordra hasonlít, míg délről egy belső tengerre. A Garda-tó körül gombamódra helyezkednek el a látnivalókban gazdag és változatos kikapcsolódási lehetőségeket nyújtó városok, amelyek mellett érdemes megállni autózás közben.

Sziklastrand és kastély

A Garda-tó gyöngyszemének nevezett Sirmione szépségéről a római költő, Catullus is ódákat zengett. Nem csoda, hogy a neve fennmaradt a Római Birodalom után is. Konstantin császár idejében ugyanis egy fürdőpalota épült a városkában, és az ókori építmény romjait az utókor Catullus barlangjának (le Grotte di Catullo) nevezte el. A tavat gleccserfolyók táplálják, a legmélyebb pontja 360 méter, s a tó vize egyedül Sirmione lapos szikláinál tud felmelegedni. A tóba benyúló földnyelv csúcsában található teraszos kialakítású sziklastrand ennek köszönhetően igen kellemes hőmérsékletű vízzel várja a fürdőzőket. Sirmione másik fő nevezetessége a földnyelvre épült, a tóra csodás panorámát kínáló Scaligero kastély, amelyet Verona vezető családja, a Scaligeri állíttatott 1250-ben. A kastélyt egy ritka, középkori kikötői erőddel is megerősítették, mely a Scaligeri-flottát védte.

A Scaligero kastély uralja Sirmionét (forrás: visitgarda.com)

A Scaligero kastély uralja Sirmionét (forrás: visitgarda.com)

Vidámpark és sikátorok

Ha a fürdőzésen túl egy kis szórakozásra vágyunk, akkor Peschiera del Garda (amely az első kijárat Magyarország felől) felé vegyük az irányt, ahol Disneyland olaszországi kistestvére, a Gardaland vidámpark, a szafaripark (Safari Zoo), valamint egy víziparadicsom is (Acquaparadise) található. Ám érdemes a szép tóparti városban is bóklászni, ahol hangulatos belvárosi sikátorok és éttermek várják az odalátogatókat. A Garda-tóról annyit érdemes még tudni, hogy 1986-ban a bresciai vízilabdacsapat hosszában végigúszta a 70 kilométeres tavat. A sportklub népszerűsítése céljából rendezett megmérettetésen csónakból, váltószerűen, fejenként mintegy 5 kilométert úszva teljesítették a „24 óra Garda” nevű távot.

Riva del Garda, az egyik legnépszerűbb üdülőhely a Garda-tónál (forrás: sxc)

Riva del Garda, az egyik legnépszerűbb üdülőhely a Garda-tónál (forrás: sxc)

A diktátor nyomában

Azok, akik rajonganak a XX. századi történelem iránt, ne hagyják ki Desenzano del Gardától északra fekvő Salót, amely a németek által a fogságból kiszabadított Benito Mussolini 1943-ban létrehozott bábállamának, a Salói Köztársaságnak volt a névadója. Az olasz diktátor Salóban – a németek gyámkodása mellett – kiáltotta ki az Olasz Szociális Köztársaság megalakulását. A XV. század végén épült Szent Bernárd templom, a XIII. századi kódexeket is tartalmazó Akadémiai Könyvtár, a freskókkal teli székesegyház, a Magnifica Patria és a Podesta Palota kellemes városnézésről gondoskodik. A városkát meglátogatva tengerparti hatás kerítheti hatalmába a turistát, arról nem is beszélve, hogy a hegyről lefelé kanyargó úton csodálatos látványt nyújt a Salói-öböl.

A Garda-tó (forrás Google Map)

A Garda-tó (forrás Google Map)

Német, osztrák emlékek

A Riva del Garda számít az egyik legnépszerűbb üdülőhelynek a Garda-tó körül, mely a tó északi csúcsánál terül el. Riva a Habsburg uralom alatt még Ausztriához tartozott, ám az I. világháború után már Olaszországhoz csatolták. Ennek ellenére a II. világháború után rövid időre a náci Németország bekebelezte, s ennek a nyomait magán is viseli a Garda-tó legnépszerűbb turisztikai célállomása. Így nem csoda, hogy Nietzsche (aki a Hotel Du Lacban szállt meg), Kafka és Thomas Mann is megfordult Rivában, ahol a kellemes mediterrán klíma miatt olíva-, cédrus-, és citromfa „ligetek”, szőlőültetvények fogadják az odalátogatókat.

Csak szörfösöknek

Limone sul Garda – amely Saló és Riva között található félúton – méreteit tekintve kicsi falunak számít, ennek ellenére igazi szörfparadicsom. Szörfösök serege hódol itt a szenvedélyének, amit azért is megtehetnek, hiszen a tó északi részénél szűk és hatalmas hegyek tornyosulnak, így az Alpokból, mint egy csatornából süvít le a szél. Emiatt a hullámokat úgy lovagolják meg a szörfösök, hogy szinte „porzik” mögöttük a víz.

kisokos a garda-tóhoz

– Budapesttől mintegy 900 km-re található, körülbelül 7-8 óra alatt juthatunk el autóval.
– A környék nevezetessége a prosecco (száraz) frizzante fehérbor.
– Elsősorban a sültek és a nyúlfogások számítanak helyi specialitásnak.
– A tótól 1-2 km-re fekszik Lonato, amelyet elsősorban – az autópályáról is jól látható – vára miatt érdemes felkeresni.
– Desenzanótól Saló felé haladva csaknem minden kisvárosban egy-egy középkori várra bukkanhatunk (mint például Padenghe), amelyben még ma is laknak. Egyes várakban több lakást is kialakítottak.
– Kirándulásra, városnézésre a 20-20 km-re fekvő Veronába és Bresciába is érdemes ellátogatni. Verona azért nem hagyható ki, mert az egyik legszebb olasz városnak tartják, Brescia pedig Haynau vára miatt nyújt izgalmas élményt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik