Élet-Stílus

Barcelonában is jól kezdett Talmácsi

Akárcsak egy hete Mugellóban ismét a spanyol Pol Espargaro motorozta a leggyorsabb kört 125 kcm-es géposztály első időmérőjén. A világbajnoki címvédő Talmácsi Gábor a harmadik időt érte el a gyorsaságimotoros-vb hetedik futamán.

Az Apriliával versenyző Talmácsi – aki a szabadedzést a hetedik helyen zárta – az időmérő végén robbantott, két perccel a leintés előtt a második helyre kapaszkodott fel. A francia Mike Di Meglio (Derbi) ugyan bejött elé, ám Talma a harmadik helynél hátrébb már nem került. A magyar motoros valamivel több mint kéttizeddel volt lassabb az összetett második helyén álló Di Megliónál, míg a kvalifikációs edzést megnyerő spanyol Pol Espargaro (Derbi) idejétől 0,333 szekundummal maradt el.

Az élmezőny egyébként igencsak szoros, az első nyolc egy másodpercen belül van. A vb-pontversenyben vezető Simone Corsi (Aprilia) ugyanakkor nem kezdett valami fényesen, tekintve, hogy jelentős hátránnyal csak a 13. helyen tanyázik.

Talmácsi kilábal a hullámvölgyből? (MTI/EPA)

Talmácsi kilábal a hullámvölgyből? (MTI/EPA)

Az olasz motoros az összetettben 35 ponttal előzi meg a hetedik helyen posztoló Talmácsit, akinek a motorja egyre versenyképesebbnek tűnik – és ez bizakodásra ad okot.

Talmácsi Gábor nyilatkozata

„Elképesztő káosz volt végig az edzésen: kimentem, két kört járattam az új motort, majd mentem egy gyors kört, de azt tapasztaltam, hogy gondok vannak a futóművel, az Aprilia nem fekszik rendesen az úton. A boxba hajtottam, majd újra a pályára, akkor meg kiderült, hogy csúszik a kuplung, alig bírtam körbemenni a ringen. Újra ki a boxba, mondtam, hogy cseréljék ki a kuplungot. Úgy tűnt, nincs esély, végül azonban csapattársam, Gadea szerelői is beszálltak, és hat perc alatt megoldották a problémát. Hat perc alatt – ez rekordidő. Persze, akkor rögtön nem volt időm ezzel foglalkozni, száguldottam vissza a pályára, hogy legalább egy gyors köröm legyen. Hát pont annyi volt. Ehhez képest szinte hihetetlen, hogy a harmadik helyen végeztem.”

A nyolcadliteres kategória második időmérőjére szombaton 13:10-kor, a futamra vasárnap 11 órakor kerül majd sor.

Valentino Rossi szerződést hosszabbított

A hétszeres világbajnok olasz motorversenyző 2010-ig meghosszabbította a szerződését a Yamaha istállóval. „A Yamaha rám hagyta a döntést, hogy mennyi időre szeretnék hosszabbítani, úgy gondolom, ennyi egyelőre elég. Meglátjuk utána lesz-e még elég motivációm” – nyilatkozta Rossi.

A 29 éves kiválóság vb-győztes volt a 125 és a 250 kcm-esek között, majd a királykategóriára váltott, amelyben 2001 óta öt vb-címet szerzett – előbb az akkor még létező 500 kcm-ben, majd négyszer az azt felváltó MotoGP-ben. Tavaly a harmadik helyen végzett, jelenleg vezeti az összetett pontversenyt.

Barcelona, Katalán Nagydíj
125 kcm, 1. időmérő edzés:
1. Pol Espargaro (spanyol, Derbi) 1:51.103 p
2. Mike di Meglio (francia, Derbi) 1:51.311
3. Talmácsi Gábor (Aprilia) 1:51.436
A rajtsorrend két időmérő alapján áll össze.

A Katalán Nagydíj programja
Szombat:
125 kcm: 2. időmérő 13:10
MotoGP: időmérő 13:55
250 kcm: 2. időmérő 15:10

Vasárnap:
125 kcm: 11:00
250 kcm: 12:15
MotoGP: 14:00

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik