Élet-Stílus

A Red Wings az NHL bajnoka

A Detroit Red Wings együttese a Pittsburgh Penguins döntőbeli legyőzésével 11. alkalommal, az utolsó 11 évben negyedszer nyerte meg az NHL bajnokának járó Stanley-kupát. A finálé utolsó felvonásán egy góllal győzött idegenben.

A Red Wings sikerével bejött a papírforma. A szezon elején ugyanis szakemberek többsége a Detroit tartotta favoritnak, és a rutinos játékosokra építő együttes nem is okozott csalódást. Az alapszakaszban is remekelt, 54 győzelemmel, 115 ponttal a mezőny élén zárt – és ezúttal a playoffban magabiztos volt.

A Detroit a rájátszás első körében a nyugati nyolcadik Nashville Predatorst 4-2-vel, majd a nagy rivális Colorado Avalanche-t 4-0-val, azaz söpréssel búcsúztatta. A konferencia döntőjében aztán a Dallas Stars is behódolt. A texasi csapat ugyan 0-3-ról még felállt, miután két meccset nyert zsinórban, de ezzel az összes puskaporát ellőtte; a Red Wings a hatodik találkozón húzta be a továbbjutáshoz szükséges negyedik strigulát.

GALÉRIA

GALÉRIA


A nagyddöntőben a Sidney Crosby, Jordan Staal és Jevgenyij Malkin nevével fémjelzett, lendületes és sikeréhez, ámbátor tapasztalatlan Pittsburgh Penguins várt a michiganirkre. A Red Wings az első két mérkőzést kapott gól nélkül húzta be, és idegenben is megcsípett egy győzelmet, ezzel egy lépésnyire került a Stanley-kupától. Az ötödik meccsen a „pingvinek” háromszori hosszabbítás után nyertek Detroitban, és ezzel elódázták a bajnokavatást, ám a hatodik felvonáson, saját közönségük előtt már nem voltak képesek az újabb bravúrra.

Csütörtökre virradóra Brian Rafalski révén szereztek vezetést a detroitiak, majd Valtteri Filppula növelte az előnyt, miután a kipattanó korongot Marc-Andre Fleury lábai között a kapuba jutatta. Átellenben Chris Osgood paradésan védett, ám négy perccel a második harmad vége előtt a nagydöntőben először eredményes Malkin már kifogott rajta. Ezután újra a Detroit, jelesül a rájátszás pontkirálya, Henrik Zetterbeg következett, lövése nyomán – Fleury segítségével – a kapuba került a pakk.

A „pingvinek” ugyan szépítettek, de egyenlíteni már nem tudtak (tegyük hozzá: Osgood az utolsó pillanatban hihetetlenül nagyot védett), a Detroit Red Wings így története során 11. alkalommal hódította el a Stanley-kupát; s ez volt a negyedik végső győzelme az elmúlt 11 évben. A svéd Nicklas Lidström első európai kapitányként emelhette magasba a trófeát, míg a rájátszás MVP-jének járó díjat honfitársa, Zetterberg kapta.

Stanley-kupa-döntő, 6. mérkőzés:
Pittsburgh Penguins-Detroit Red Wings 2-3

Korábbi eredmények:
Detroit-Pittsburgh 4-0
Detroit-Pittsburgh 3-0
Pittsburgh-Detroit 3-2
Pittsburgh-Detroit 1-2
Detroit-Pittsburgh 3-4, 3xh.u.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik