Élet-Stílus

Szex New Yorktól Londonig

A héten a csajos filmek uralják a magyar mozikat. Ki tudja, talán a közelgő európai focibajnokságot kompenzálandó. A lányvadászok – ha erős a „zsebkendőbe szipogó szomszédcsaj-tűrő” faktoruk – sikerrel járhatnak. Csak mélyen a kiválasztott szemébe kell nézniük, és a pénztárnál a kettő közül valamelyik filmre páros jegyet váltaniuk.

A másik Boleyn lány

A szőkét vagy a barnát? Nagyjából erre korlátozódik a híres-hírhedt angol Tudor-király, VIII. Henrik (Eric Bana) nőproblémája, pontosabban arra, hogy szeretne fiú utódot – azaz: trónörököst. Az akut Natalie Portman-, illetve Scarlett Johansson-függők guvadt szemekkel merednek a vászonra, és habitusuknak megfelelően már az első jelenetek során eldöntik, melyik Bolyen cicababáért ver hevesebben a szívük és izzad a tenyerük. Mert mi tagadás, a Philippa Gregory-bestseller nyomán Peter Morgan írta film lényege, hogy két jó csaj verseng egy pasiért, ehhez képest a történelem és a tartalom teljesen másodlagos kérdés.

Anglia királyának kegyeit keresve

Anglia királyának kegyeit keresve

A sztori magva – elvileg – a históriáskönyvekből ismert. A két Boleyn nővér, Anna (Portman) és Mária (Johansson) teljes mértékben a törekvő – egész pontosan: törtető – apjuk és nagybátyjuk irányítása alatt áll, akik minden eszközzel a család hatalmának növelésén és státuszának megerősítésén munkálkodnak. Céljukat Anglia királyának kegyeit keresve próbálják elérni. A lányok, maguk mögött hagyva a békés vidéki életet, bekerülnek az izgalmas és veszedelmes udvari miliőbe. Nem sokkal később pedig már azon kapják magukat, hogy könyörtelen riválisok lettek, hiszen mindketten a király szerelméért küzdenek.

Tervezi, hogy megnézi a heti filmpremier valamelyikét? Ossza meg filmes élményeit az FN Tudósítóval!

Elsőként Mária kerül Henrik közelébe, és lesz a szeretője, és nemsokára már törvénytelen gyermekét várja. Az okos, félelmet nem ismerő Anna mind testvére, mind pedig Henrik felesége, Katalin királynő bizalmát elnyeri, hogy ezzel közelebb kerüljön őfelségéhez. S bár Anna tisztában van vele, hogy Mária őszinte szerelemmel viseltet a király iránt, mégis úgy dönt, ha törik, ha szakad, ő lesz Anglia új királynője. A bajban a lányok egymásra találnak, hiszen a női (nőtestvéri) összetartás már a XVI. században is létezett, pláne, hogy a férfiak már akkor is csak azt akarták.

A történelmi környezetbe, kosztümökbe helyezett, ám ízig-vérig mai csajos film Justin Chudwick (korábban tévéfilmrendező és színész: London megöl engem) mozija. Sajnálatos, hogy a tematikájában (a történelmi nőszemélyiség is ember, érez, szeret, gyűlöl, miegyéb) az Elizabeth-filmekhez kapcsolódó alkotás érdekesebb főhősnőjét fővesztése miatt a folytatásban – már hírlik, hogy lesz – nélkülöznünk kell. Pedig ő megért volna egy misét (hogy egy másik király szavait idézzük).

A másik Boleyn lány (The Other Boleyn Girl)

színes, feliratos, angol dráma, 115 perc, 2008, rendező: Justin
Chadwick, szereplők: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana,
Kristin Scott Thomas, Jim Sturgess, Juno Temple, David Morrissey, Mark
Rylance, Benedict Cumberbatch, forgalmazó: Forum Hungary Filmforgalmazó
Kft.,
honlap

Szex és New York

A négy nagyvárosi szingli (harmincas) nő Amerikában már letaszította trónjáról az ostoros régészprofesszort, az azonos című tévészéria óriási sikerének köszönhetően forgatott mozifilmjével. A sorozat atyja és a film egyik producere, Darren Star, aki – láss csodát: férfi (igaz, a saját neméhez vonzódik) – nagyon ráérzett a korízlésre, amikor meglátta a metropoliszokban kódorgó magányos, társra, gyermekre váró hölgyeket, és az ő szemszögükből mutatta be a (még mindig túlságosan is) férfias nagyvárosi miliőt. Vitathatatlan érdemeket szerzett a „szingli” szó, fogalom terjesztésében, ha például egy átlagos magyar erre gondol, a Szex és New York hölgyei jutnak az eszébe. (Mellékesen megjegyezzük, Star a monitorsztorikban otthonos és jó érzékű, nevéhez fűződik a Beverly Hills 90210, a Melrose Place és a Central Park West is.)

Férjhez megy a szingli?

Férjhez megy a szingli?

A sorozatban a főhősnők a munkában és a szexben sikeresek, de nem találják az igazi férfit. A filmben (hogy lakonikusak legyünk) akad, aki igen, akad, aki nem. A központi alak, a monologizáló-lelkiző újságírónő, Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) férjhez menni készül – igen, persze, Mr. Bighez (Chris Noth). A rendezvényszervező Samantha Jones (Kim Cattrall) továbbra is örökké szexre éhes (most is). A férjezett, cinikus ügyvédnőnél, Miranda Hobbesnál (Cyntia Nixon) mutatkoznak a páros élet tipikus gondjai. A bájos kortársművész-pártoló galériás, Charlotte York (Kristin Davis) pedig örül és aggódik: anyai örömök elé néz. A lényeg a lényeg, miszerint ezek a nagyvárosi nők változnak is, nem is. Alapvetően mind ugyanazt akarják: a boldogságot.

Tegyük hozzá: mint mindenki. És ez az a közös kapocs, amiért sokan képesek megnézni a filmet, mert – kár tagadni – a főszereplő Parker megosztó személyiség, legalább annyi rajongót vonz, mint amennyi ellenzőt generál. A széria védjegye a humor és a szarkazmus, mi többet (jóval többet) elbírtunk volna belőle, mint az úgynevezett romantikus érzelmekből.

Szex és New York

színes, szinkronizált, amerikai romantikus vígjáték, 135 perc, 2008, rendező: Michael Patrick King, szereplők: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Cynthia Nixon, Kristin Davis, Chris Noth, Jason Lewis, Jennifer Hudson, Evan Handler, David Eigenberg, Willie Garson, Mario Cantone, Lynn Cohen, Candice Bergen, forgalmazó: InterCom Nemzetközi Kulturális Szolgáltató Zrt.,
honlap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik