Élet-Stílus

Vigyázz, kész, rajt!

admin
admin

2008. 06. 02. 08:00

A tehetséges, fiatal munkavállalók jönnek és maradnak – ha a vállalat lehetőséget ad nekik a sokoldalú munkára, szakmai fejlődésük és képességeik fejlesztésére.

Egy vállalat életszakaszai, az ügyfelek igényeinek alakulása, a cégnél dolgozók értékrendjének változásai mind hatását gyakorolnak arra, hogy kiket lehet tehetségnek tekinteni, és milyen fejlődési célokban állapodik meg velük vezetőjük, illetve a hr. A tehetségmenedzsment a karriermenedzsment alapeleme. Főként multinacionális közép- és nagyvállalatok engedhetik meg maguknak, a hazai kisvállalatok többsége legfeljebb esetlegesen foglalkozik ezzel a középtávon megtérülő, „szofisztikáltabb” területtel.

Megcsillanó tehetségek
„A programokat mindig újra kell gondolni a változó körülmények és a korábbi tapasztalatok alapján” – hangsúlyozza Bócsi Béla, a Magyarországon ötezer főt foglalkoztató energetikai nagyvállalat, az E.ON Hungária személyzetfejlesztési vezetője. Egy program elismertetéséhez, meghonosodásához ugyanakkor időre van szükség. A döntés a változtatások időzítéséről és mértékéről mindig alapos megfontolást és tudatos kommunikációs erőfeszítéseket követel.

Ahogy nő a vállalat és a különféle személyzetfejlesztési programok köre, úgy válik egyre fontosabb kérdéssé a programok összehangolása. „Hogyan fogalmazzuk meg pontosan és kommunikáljuk érthetően a kapcsolatot a teljesítményértékelés és a tehetségmenedzsment-programokba való bejutás között? Hányan kerülhetnek be?” – beszél a szakmai dilemmák egyik csoportjáról Bócsi Béla.

A vezetők és kiemelt szakértők jelentős része képviseli azt a tudást, hozzáállást és értékrendet, amelynek átadása kulcsfontosságú az utánpótlás számára. „Hogyan lehet vonzó feladattá tenni a tehetségek mentorálását?” – fogalmaz meg újabb kérdést Bócsi Béla.

Kiss Erika, a Magyar Posta humánerőforrás-fejlesztési igazgatója is kérdések sorát teszi fel munkatársainak és magának. „Hogyan lehet megtalálni a tehetségeket: megcsillannak vagy fel kell kutatni őket?” – kezdi az egyik legfontosabbal. Hogyan lehet a vonalbeli vezetőket bevonni a tehetségkeresésbe?

A tehetségprogram hangsúlyos kiválasztási tényezőinek meghatározása rendkívüli szakmai kihívás elé állítja a hr-t. Nehézséget jelent az is, hogyan tudja a vállalat megtartani a tehetségeket, illetve nagy szervezeteknél nem válik-e a folyamat személytelenné.

A gyakornoktól a vezetőig
A nagyvállalatok gondot fordítanak arra, hogy a tehetségekre minél korábban rátaláljanak. A Magyar Telekom Csoport hét hónapig tartó Rajtkő gyakornoki programjába friss diplomás mérnököket, közgazdászokat várnak. A részvétel teljes munkaidős állást jelent versenyképes fizetéssel és juttatásokkal. A program 1995-ben indult.

„Most az eddigi legnagyobb átalakításra készülünk” – tájékoztatja a FigyelőTrendet Somorjai Éva hr-vezérigazgató-helyettes. A felsőoktatási rendszer változásaihoz igazodva 2009-től megújult programmal jelentkeznek, amely a fiatalabb, egyetemista korosztályt szólítja meg azzal a céllal, hogy tanulmányaik mellett szakmai gyakorlatokon, projektmunkákon ismerkedjenek a vállalat működési területeivel, és tapasztalatok birtokában folytathassák náluk pályájukat.

A Magyar Posta felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező, legalább két éve a cégnél dolgozó, diplomás munkavállalói¬-
nak kínál kétéves fejlesztési programot. A felsőoktatási intézményekben tanulókat pedig szakmai gyakorlatra fogadja, a postát érintő témájú szakdolgozatok elkészítését belső konzulensek támogatják.

Az E.ON Hungária Csoport többféle életpálya- és karrierprogramot működtet. A tehetségprogram a legfiatalabb, legfeljebb 32 éves, technikusi vagy felsőfokú végzettségű generáció támogatásáról szól. A gyakornoki program végzős hallgatók számára nyitott, akiknek 2008-tól az E.ON Csoport regionális jelenlétéből adódóan külföldi tapasztalatszerzésre is van lehetőségük.

Ezektől jellegében eltér a szerelői életpályaprogram. Az a célja, hogy a vállalatcsoport működése szempontjából meghatározó munkavállalói kör tagjait szakmai tudásuk, készségeik fejlesztésére ösztönözze.

Csak a legjobbaknak
A Microsoft Corporationnél a magyar hr a nemzetközi tehetségmenedzsment-program honosításán és professzionális működtetésén, valamint a tehetségmenedzsment helyi üzleti- és emberierőforrás-célokba történő integrálásán dolgozik. „A magyarországi hr-csapat összekapcsolja a tehetségmenedzsmentet az utódlás- és karriertervezéssel, az üzleti, stratégiai célokkal” – magyarázza Debreczeni Eszter hr-vezető.

A nemzetközi hr-szervezetben együtt dolgoznak a világszintű tehetségprogramot kidolgozó és koordináló kollégákkal.Nemzetközi tehetségprogramjuk, az Expo a cég felső négy százalékának, a legjobbaknak szól. A felső vezetés felel a kiválasztásért, azért, kik lesznek e két évig tartó tehetségpool magyar résztvevői. Magyarországon a kollégák tíz százalékát tekintik tehetségpoolnak. Számukra itthon hasonló lehetőséget kínálnak, mint amit az Expo nyújt.

A vállalat nemzetközi gyakornoki programja, a MACH (Microsoft Academy for College Hires). Erre kizárólag másfél évnél nem régebben végzett, friss diplomásokat várnak. „Évente csak két embert veszünk fel rá a legjobbak közül” – mondja Debreczeni Eszter.

A cég Nagyvállalati Szolgáltatások Üzletága tavaly start@microsoft néven új programot vezetett be. Friss diplomás informatikai szakembereket választottak ki rá, akik öt hónapos intenzív képzést követően a Microsoftnál vagy valamelyik partnerénél kezdték karrierjüket.

A Noguchi Porter Novelli kommunikációs ügynökség elnök-vezérigazgatója, Szántó Péter is stratégiai jelentőséget tulajdonít a nyitott személyzeti politikának. Ennek része a folyamatos gyakornoki program, amelynek résztvevői azonban nem kapnak fizetést.

A cég 2000 óta ad lehetőséget szakmai gyakorlat megszerzésére, így évente hat–nyolc leendő szakember tölt náluk legalább egy hónapot. A jelentkezők bekapcsolódnak a sajtómunkába, ötletelnek a brainstormingokon, s a legbátrabbak tenderanyagok kidolgozásában is részt vehetnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.