Élet-Stílus

Mourinho az olasz bajnok kispadján

Nyílt titok volt, hogy a következő szezontól José Mourinho lesz az olasz bajnok Internazionale labdarúgócsapatának új vezetőedzője. A hírt hétfő kora délután a milánói klub hivatalosan is megerősítette. A 45 éves portugál szakember három évre írt alá, és értesülések szerint szezononként 9 millió eurót fog keresni.

A sorozatban harmadik bajnoki cím sem mentette meg Roberto Mancinit, akit csütörtökön menesztett az egyesület. Az olasz szakembert a kispadon Jose Mourinho váltja, akit kedden délelőtt mutatnak be a sajtó képviselőinek. “A portugál tréner három évre szóló szerződést kötött a klubbal, a munkáját másodedzőként Giuseppe Baresi (a legendás Franco testvére – a szerk.) segíti.” – áll az Inter honlapján megjelent közleményben.

Mourinhót már hónapok óta Mancini utódjaként emlegették, a portugál tréner először márciusban tárgyalt a milánói klub vezetőivel. Egyes források szerint már hónapok óta olasz nyelvleckéket vesz a 45 éves szakember, akit tavaly ősszel menesztettek a Chelseatől.

Érthető a mosoly - évi 9 millió eurót fog keresni az Internél (dpa)

Érthető a mosoly – évi 9 millió eurót fog keresni az Internél (dpa)

A hazai bajnokságban az elmúlt időszakban nem igazán volt ellenfele az Internek. A játékosállománya magasan kiemelkedik az olasz mezőnyből, ám idén csak a hajrában, némi szerencsével sikerült megvédeniük a bajnoki címüket. De nem ez volt a legnagyobb baj. A klub a hazai sikerek mellett az európai kupasorozatokban rendre idő előtt elbukott, és ezt négy év után nem tolerálta a vezetés.

Mourinhónak ezen a téren komoly tapasztalattal rendelkezik. A Portóval 2003-ban az UEFA-kupát, egy évvel később pedig a Bajnokok Ligáját nyerte meg. A Chelsea trénereként 2005-ben és 2006-ban angol bajnok lett, az első számú európai kupasorozatban viszont kétszer is a négy között bukott el.

A portugál tréner feltehetően jó néhány Chelsea-játékost Milánóba csábíthat. Olasz lapjelentések szerint a klub vezetősége 250 millió eurót bocsát a rendelkezésére, így lesz miből Frank Lampardot, Michael Essient és Didier Drogbát kifizetni. Zlatan Ibrahimovic-ra viszont a jelek szerint nincsen szüksége Mourinhónak: már korábban jelezte a vezetőségnek, hogy nem számít a bajnoki címet két góljával bebiztosító svéd válogatottra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik