Élet-Stílus

Nyögvenyelős Eb-főpróbák

Négy együttes is vasárnapra hagyta az Európa-bajnoki főpróbát, de közülük csak a hollandok tudtak nyerni, a svédek, a lengyelek és a címvédő görögök bizony nem a legjobb formában várják a jövő szombaton rajtoló kontinenstornát.

A svédek a tartalékos Ukrajnát látták vendégül Stockholban, és bár az Ibrahimovic-Henrik Larsson csatárkettőssel rohamoztak, képtelenek voltak bevenni az ellen kapuját. Az első félidőben fölényben játszottak a svédek, Ibrahimovic azonban elpuskázott egy nagy lehetőséget – Pjatov kapus lábbal védett. A másik oldalon a csereként beállt Shaaban viszont elnézte Szergej Nazarenko távoli lövését a 82. percben, s ezzel a góllal el is dőlt a mérkőzés, miután a végén Källström ziccerben hibázott.

Az északiak június 10-én a görögök ellen kezdenek majd az Eb-n, szerencséjükre azonban a címvédő sincsen nagy formában, a magyarok elleni 3-2-es vereség után az örményekkel játszott gól nélküli döntetlent a németországi Offenbachban. A találkozó kiegyenlített küzdelmet hozott, az örmények előtt is több gólhelyzet adódott. A meccs legnagyobb helyzetét a – szünetben a fél csapatot kicserélő – görögök hagyták ki: Hariszteasz még az üres kapuba sem talált be.

Szenvedtek a lengyelek (Getty)

Szenvedtek a lengyelek (Getty)

A lengyelek is döntetlenre végeztek a hazai pályán, Chorzówban tartott főpróbán a magyarokkal azonos vb-selejtezőcsoportban szereplő dánok ellen. Ráadásul a 28. percben hátrányba is kerültek, miután egy tetszetős akció végén a Boruc kapusról kipattant labdát Vingard közelről a hálóba terelte. Zurawski ezután büntetőt hibázott a másik oldalon, Krzynowek azonban megmentette a lengyelek becsületét: nem sokkal a szünet előtt 16 méterről emelt a kapu bal oldalába. A folytatásban már nem esett gól, így Beenhakker együttese nem a legjobb hangulatban várja a vasárnap esedékes németek elleni első csoportmeccset.

Ugyanakkor a hollandok főpróbája kiválóan sikerült, végig fölényben futballozva 2-0-ra verték Walest Rotterdamban. A 35. percben Robben futotta le a vendégvédőket, majd gurított a bal alsó sarokba, a végeredményt pedig Sneijder állította be, miután szabadrúgásból a jobb felső sarokba csavarta a labdát az 54. percben. A ’88-ban győztes Oranje a világbajnok olaszok ellen kezdi Európa-bajnoki szereplését – június 9-én -, majd a franciákkal és a románokkal csap össze a halálcsoportban.

Robben is betalált (AFP)

Robben is betalált (AFP)

tudósító

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Vagy egy fotója, videója, tudósítása az előkészületekről? Töltse fel az FN-tudósítóba!



Felkészülési mérkőzés:

Görögország-Örményország 0-0
Görögország: Nikopolidisz – Szeitaridisz, Kirgiakosz, Dellasz (Ancasz, 46.), Szpiropulosz (Toroszidisz, 46.) – Baszinasz, Kacuranisz, Karagunisz (Pacacoglu, 46.), Hariszteasz – Szalpingidisz (Gekasz, 46.), Amanatidisz (Szamarasz, 46.)
Örményország: Kasparov – Hovsepjan, Arzumanjan, Arakeljan, Voskanian – Hamlet Mitarjan (A. Minasjan, 65.), Gazarjan (Melkonjan, 60.), Piseli (Hakobjan, 54), Pacajan – Mkrtcjan, Tadevosjan

Svédország-Ukrajna 0-1 (0-0)
Gól: Nazarenko (83.)
Svédország: Isaksson (Shaaban, 46.) – Nilsson, Hansson, Mellberg, Alexandersson (Stoor, 72.) – Wilhelmsson, Linderoth (Svensson, 56.), Källström, S. Larsson (Ljungberg, 46.) – H. Larsson, Ibrahimovic (Elmander, 56; Allbäck, 76.)
Ukrajna: Pjatov – Sevcsuk, Rusol (Csigrinskij, 46.), Kucser, Jarmas – Nazarenko, Levcsenko (Mandzjuk, 46.), Kravcsenko, Gai – Gomenjuk (Gladkij, 66.), Seleznev

Lengyelország-Dánia 1-1 (1-1)
Gól: Kzynowek (43.), ill. Vingaard (28.)
Lengyelország: Boruc – Wasilewski, Jop, Bak, Wawrzyniak (Golanski, 46.), Zahorski (Lobodzinski, 46.) – Dudka, Lewandowski, Krzynowek (Gargula, 78.) – Smolarek (Saganowski, 77.), Zurawski (Guerreiro, 46.)
Dánia: Sörensen – Jacobsen, Christensen, Kröldrup, Jörgensen (Rasmusen, 46.), Rommedahl – Retov (Kristensen, 64.), Poulsen (Augustinussen, 78.), Nordstrand (Perez, 46.) – Vingaard (Kvist, 68.), Bendtner (Sörensen, 90.)

Hollandia-Wales 2-0 (1-0)
Gól: Robben (35.), Sneijder (54.)
Hollandia: Van der Sar – Ooijer, Heitinga (Melchiot, 46.), Mathijsen (Vennegoor of Hesselink, 80.), Van Bronckhorst (De Cler, 46.) – Van der Vaart (Afellay, 67.), De Zeeuw (De Jong, 46.), Sneijder, Engelaar (Kuyt, 46.) – Robben, Van Nistelrooy
Wales: Hennessey – Ricketts (Crofts, 78.), Williams, Morgan, Nyatanga – Gunter, Robinson (Collison, 46.), Koumas (Vokes, 73.), Edwards (Evans, 57.) – Eastwood (Bellamy, 57.), Ledley (Eardley,89.)

Trinidad és Tobago-Anglia 0-3 (0-2)
Gól: Barry (12.), Defoe (16., 49.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik