Élet-Stílus

Eb: sok sztár otthon marad

Kilenc nappal a labdarúgó-Európa-bajnokság rajtja előtt a szövetségi kapitányok kihirdették az utazó kereteket. A teljesség igénye nélkül számba vettük, hogy mely sztárok maradnak le a kontinenstornáról, és kik szállnak majd harcba a hőn áhított trófeáért.

Szerda éjfélig kapott határidőt a 16 résztvevő nemzeti tizenegy kapitánya, hogy kijelölje azt a 23 játékost, akikkel részt vesz a június 7-én kezdődő Eb-n. A szakvezetők már az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozták az előzetes kereteiket, így különösebb meglepetéseket nem hozott a szerdai nap.

Raúl és Trezeguet mellőzésére számítani lehetett, Maniche, Hakan Sükür, Cissé kihagyását nem számítva az igazi nagy meglepetések elmaradtak. Lesz egy rutinos visszatérő, és az is biztosra vehető, hogy a kontinenstorna után jó néhány klasszis befejezi a válogatottbeli pályafutását.

Lemaradt a gólrekorder

A legnevesebb hiányzó egyértelműen a Real Madrid sztárja, az idei szezonban ismét magára találó Raúl Gonzalez. A spanyolok szövetségi kapitánya februárban még azt ígérte, hogy a 30 éves támadó pályán nyújtott teljesítményén múlik, hogy ott lehet-e a nyári Európa-bajnokságon. Nos, arra nem lehetett panasz, hiszen a Real csapatkapitánya az idei szezonban régi önmagát idézte: 18-szor volt eredményes a Primera Divisiónban, és a Bajnokok Ligájában is öt alkalommal betalált.

Mindez nem hatotta meg Luis Aragónést, és a 31 fős bő keretbe sem nevezte a rutinos támadót. Raúl legutoljára 2006 szeptemberében szerepelt a nemzeti tizenegyben, és 102 meccsen szerzett 44 találatával ő tartja a spanyol csúcsot. Igaz, egyetlen egy komoly tornát sem nyertek a spanyolok, amióta bemutatkozott a válogatottban.

A bajnoki cím sem segített Raúlon (MTI/EPA)

A bajnoki cím sem segített Raúlon (MTI/EPA)

A kapitány a fiataloknak szeretett volna lehetőséget biztosítani, de az egyik legnagyobb reménység, a Barcelonában futballozó Bojan Krkic néhány héttel a kontinenstorna előtt jelezte, hogy nem vállalja a szereplést. A mindössze 17 éves csillag a túlzott elvárásokkal, a rá nehezedő nyomással indokolta a döntését.

A spanyolok kerete persze még így is a legerősebbek közé tartozik. A posztjáról már három alkalommal lemondó, ám később visszatérő Aragónesnek feltehetően ez lesz az utolsó esélye, hogy valami maradandót alkosson a csapattal.

Új sztár született

Az olaszok két sztárja, Francesco Totti és Alessandro Nesta sem utazik el a kontinenstornára. A két klasszist nem a kapitány hagyta ki a keretből, hanem ők jelentették be a 2006-os világbajnokságot követően , hogy a jövőben nem kívánnak szerepelni a Squadra Azzurában. A világbajnok olaszok ennek ellenére a torna elsőszámú esélyesei közé tartoznak, mindenki aki számít ott lesz az Eb-n.

A nagy rivális franciáknál David Trezeguet mellőzésével sokadszorra hívta ki maga ellen a szurkolók haragját Raymond Domenech. Az Olaszországban légióskodó csatárnak soha nem volt felhőtlen a viszonya a francia kapitánnyal, ennek ellenére óriási meglepetés, hogy az előzetes keretben sem kapott helyet. A tréner azzal indokolta döntését, hogy négy-öt befejező csatárnál nem akart többet kivinni a kontinenstornára.

Parádésra sikeredett Gomis bemutatkozása (MTI/EPA)

Parádésra sikeredett Gomis bemutatkozása (MTI/EPA)

Egy másik rutinos csatár, Djibril Cissé sem utazik, de az ő kihagyását hamar feledtette az újonc Bafétimbi Gomis. A St. Etienne fiatal támadója néhány napja, az Ecuador elleni felkészülési meccsen rögtön két góllal tette le a névjegyét.

A németeknél nem kockáztatott Joachim Löw. A hazai rendezésű vébét is megjárt játékosok kaptak meghívót, egyedül Timo Hildebrand mellőzése keltett némi meglepetést. A német portás a szezon nagy részében a Valencia kispadján ült, helyette a Leverkusenben rendszeresen szereplő, óriási tehetségnek tartott René Adler szagolhat bele az Eb légkörébe.

A nagy visszatérő

A portugálok brazil szövetségi kapitánya a kerethirdetés előtt nem egyszer elmondta, hogy számos meglepetésre számíthatnak a rajongók, ehhez képest az interes Maniche-t nem számítva azok a játékosok kaptak meghívót, akikre korábban számítani lehetett. A négy éve ezüstérmes csapatból 11-en maradtak. Az akkori döntőbeli ellenfélnél, a görögöknél is a négy éve aranyérmet nyert együttes adja a keret gerincét.

A svédeknél is a tapasztalt, több nemzetközi tornát megjárt játékosokra épít a kapitány, akinek az elmúlt évtized egyik legnagyobb csillagát is sikerült visszacsábítania. Henrik Larsson a csalódást okozó vb-szereplés után döntött úgy, hogy többet nem húzza fel a címeres mezt, de Karl Lagerbäck hívó szavára nem tudott nemet mondani, és 36 évesen is vállalta a szereplést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik