Élet-Stílus

2000 – francia történelemlecke (videó)

A torna történetében először két összefogó ország, a házigazdaként egyszer már jeleskedő Belgium valamint az 1988-as győztes Hollandia nyerte el a rendezés jogát. Franciaország is történelmet írt, másképp.

A selejtezők során kevés meglepetés született: a korábban „éltanuló” oroszok illetve a vb-bronzérmes horvátok elbukták a részvételt, míg a németeket, az angolokat és a portugálokat a törökök, a svédek és a románok ellen összekuporgatott egy pont inthette óvatosságra (a hazai pályán az oroszoktól és a dánoktól vereséget szenvedő franciáknak és olaszoknak, és a Cipruson kikapó spanyoloknak szintén volt okuk az önvizsgálatra). A nimbuszukban megcsipkedett németek, angolok és portugálok végül a selejtezők során a Portóban 1-0-ra nyerő románokkal kerülve belecsöppentek a „halálcsoportba”, de az egytől egyig egykori Európa-bajnokokat felvonultató francia, holland, cseh, dán négyes is „áramvonalasra” sikerült.

Angol-német búcsú

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Van egy fotója, videója, tudósítása az előkészületekről? Töltse fel az FN Tudósítóba, hogy az Ön tudósítása is az FN Címlapjára kerüljön!

A csoportküzdelmek során többen is leszerepeltek. A címvédő németek a románok elleni 1-1 után gyakorlatilag nem rúgtak labdába, az angolok elleni 0-1-et a Portugál B-től – azaz a triplázó Sergio Conceicaótól – kapott háromgólos zakó követte.

Az egyetlen német gól: Scholl a románok ellen (AP)

Az egyetlen német gól: Scholl szabadrúgása a románok ellen (AP)

A válságot még generációváltás előtt megélő Erich Ribbeck vezette német csapat mellett a Laudrup-fivérek visszavonulásával a fineszt és a kiszámíthatatlanságot is elveszítő dánok is hatalmasat buktak. Mindhárom riválisuktól vereséget szenvedtek, s a 0-8-as gólarány nem utolsó sorban a hatalmasakat védő Schmeichelnek volt köszönhető.

Az angolok is 15 perc alatt ellőtték puskaporukat. A portugálok elleni villámnegyedórát leszámítva a Keegan-legénység nem sokat mutatott: a portugálok ellen 75 percen keresztül statisztáltak, a németeket legyőzték ugyan, de a hajrában a háló az angol védők hátát nyomta, míg a románok ellen a második félidőben mutatott pánikkal fűszerezett betömörülés ellenére sem sikerült megőrizni a továbbjutáshoz elégséges döntetlent.

Shearer remek fejessel szerzett vezetést a címvédő ellen (AP)

Shearer csukafejessel szerzett vezetést a címvédő ellen (AP)

Portugália és Olaszország, valamint Hollandia és Franciaország
remekelt, a spanyolok és a jugoszlávok pedig visszacsempészték az
európai labdarúgásba az „eggyel többet rúgni mint kapni” axiómáját.

De Boer gólja a franciák ellen:

Örömfoci a III. csoportban

A spanyolok a norvégok elleni meglepő vereség után a szlovénokat 2-1-re, a jugoszlávokat a hajrában mutatott feltámadás következtében 4-3-ra verték, az ekkorra jobbára a szerb tehetségekre korlátozott, hét gólt szerző és ugyanannyit kapó jugoszláv válogatott pedig úgy vívta ki a továbbjutást, hogy mindhárom találkozóját emberhátrányban fejezte be.

Az Eb-társgólkirály: Szavo Milosevics (Getty)

Az Eb-társgólkirály: Szavo Milosevics (Getty)

A negyeddöntőknek a portugálok, az olaszok és a hollandok esélyesként vágtak neki, és érvényesítették a papírformát. Figóék a masszív törökök ellen a szerencsét sem nélkülözték: A holland Jol ugyanis meggondolatlanul lezavarta a pályáról a védő Alpayt, s a bő egyórányi emberhátrányos kitartásra késztetett törökök nem bírták szusszal – kétszer is lemaradtak a torna egyik legjobb támadójáról, Nuno Gomesről.

Az olaszok elsősorban a Fiore-Totti középpályás kettős jóvoltából már az első félidőben úgy szorították be a románokat, hogy kétgólos előnnyel vonulhattak szünetre. A folytatásban Hagi is segítségükre sietett, egy hiszti miatt megkapta második sárgáját, s ezzel elúsztak az amúgy is szerény román remények.


Olasz falanx: Zambrották rendezik a sorfalat (Getty)

Olasz falanx: Zambrottáék rendezik a sorfalat (Getty)

Hollandia Rotterdamban az egér szerepére korlátozta a jugoszlávokat. A torna legegyoldalúbb találkozóján az addig remek küzdőszellemről tanúskodó jugoszláv játékosok az első bekapott találat után leblokkoltak, s a házigazdák gyakorlatilag átszaladtak rajtuk.

Kluivert egymaga hármat vágott, ezzel a tizenkét évvel korábban az angoloknak hármat hintő Van Bastent idézte, de a hajrában Overmars is hozzátett kettőt, míg Govedarica Kluivert szorításában talált Kralj kapujába. Több volt a párosításban, „mészárlás” lett belőle.

Raúl tragédiája

A rangadót viszont Brügge-ben vívták. A világbajnok franciákat meglepte a spanyolok merész játéka, s a kezdeti tapogatózás után nyíltsisakos támadójátékba torkolt a latin-derbi. Zidane szabadrúgása után Vieira fejelt fölé, majd a Salgadót, Mendietát és Helguerrát is befűző Henry emelt mellé, míg Dugarry fejese a léc fölött szállt el.

Nem sokkal később Barthez percei következtek. Előbb Guardiola remek szabadrúgását tornászta ki a léc alól, majd Raúl vette észre, hogy a kopasz kapus a kaputól távol ácsorog, emelésére azonban ha nehezen is, visszaért Barthez. Zidane kezezése után Mendietáék joggal reklamáltak tizenegyest, ehelyett mégis a franciák szereztek vezetést.

Djorkaeff ellen elkövetett szabálytalanság után szabadrúgásból csavart a felső sarokba. Hat perccel később Mendieta büntetőből egyenlített – Thuram rántotta le Munitist – ám az utolsó szó a kékeké volt: Vieira robogott át a spanyol térfélen, átadását Djorkaeef gyönyörű emeléssel zárta le. Szünetben vezettek a franciák.

A második félidőben a spanyolokat egyre jobban szorította az idő, a hispánok Munitis révén veszélyeztettek a legtöbbet, legnagyobb helyzetük azonban Guardiola átütő erejű 25 méteres kapáslövése volt: Desailly fejjel mentett a vonalról, Barthez nem győzött hálálkodni.

Raúl tizenegyese:

A fellazuló védelem ugyanakkor a franciák előtt is megnyitotta az utat – Vieira, majd Djorkaeff is kecsegtető szituációban hibázott. A hajrában újabb büntetőhöz jutottak a spanyolok. Mivel Mendietát korábban lecserélték, Raúl állt oda a labdához. Fölé lőtt, de a spanyoloknak még így is maradt esélye a továbbjutásra, Urzaiz azonban az ötösről fölé fejelt. A franciák elődöntőt játszhattak

Raúl büntetője: kiestek a spanyolok (AP)

Raúl büntetője: kiestek a spanyolok (AP)

Éppoly hektikusat, mint a spanyolok elleni negyeddöntő volt. Az első félidő francia fölényét – Deschamps, majd szabadrúgásból Zidane tornáztatták Baiát – a lehető legstílusosabban szakították meg a portugálok: Sergio Ceonceicao passza megpattant egy francia játékoson, Nuno Gomes elé került, s a kaputól 20 méterre a támadó nem hezitált.

Szünet után szinte azonnal egyenlítettek az első félidőben jobbára Vitor Baiát célbavevő világbajnok játékosok. Anelka játszotta tisztára magát, önzetlenül Henryhoz továbbított, s az Arsenal klasszisa 11 méterről betalált. A folytatásban egymást érték a helyzetek, a legközelebb a gólhoz Xavier járt, a védő azonban a hajrában fölé fejelt. Miközben bosszankodott, aligha gondolt arra, hogy ő lesz az elődöntő tragikus hőse.

A hosszabbításban a franciák egyre nagyobb fölénybe kerültek, Zidane majd szögletből Blanc fejelt fölé, az irányító távoli lövéssel is próbálkozott, Baia azonban a helyén volt. Úgy tűnt, tizenegyesrúgások döntenek az első döntősről, ám három perccel a vége előtt Wiltord lövése megpattant Xavier kezén, a szemfüles Trezeguet legott benkö játékvezető mellett termett, s az osztrák a rábeszélés hatására (is) a tizenegyespontra mutatott. Zidane szemrebbenés nélkül belőtte a büntetőt.

Toldo Miklós

A másik elődöntőben adva volt a recept. Az előző mérkőzésen a jugoszlávokat 6-1-re lelépő hollandok a pozíciós támadásban, az olaszok a védekezésből kiinduló portyákban bízhattak, Dino Zoffék számításait viszont keresztülhúzta Markus Merk. A német rövid időn belül két sárgát is kiosztott Zambrottának, a Juventus játékosa lekocogott a pályáról.

Öt perccel később Nesta szorongatta Kluivertet, a német büntetőt ítélt, Frank de Boer kísérletét azonban hárította a balra vetődő Toldo. A nehéz helyzetbe kerülő olaszok kihúzták a szünetig, s így rendezhették soraikat: a 48. percben Fiore távoli lövésénél, majd percekkel később a kezdőtizenegybe Totti helyett bekerülő Del Piero szabadrúgásánál is nyújtózkodnia kellett Van der Sarnak.

Frank de Boer büntetője: Toldo már elindult (AP)

Frank de Boer büntetője: Toldo már elindult (AP)

A Zambrotta első sárgájánál kisebbet hibázó Merk viszont újabb tizenegyest ítélt, miután Davids és Iuliano csatája előbbi esésével végződött. Kluivert a kapufára lőtt – az olasz csapat két büntetőt is megúszott. Ráadásul Zoff előrébb tolta védelmét, így megakadályozta a hazai támadások kibontakozását – a helyzetek elmaradtak, a hajrában azonban Seedorf továbblőhette volna övéit. Hibázott.

A hosszabbításban a hollandok is óvatosabbá váltak, Kluivert ziccere után ugyanis Delvecchio egyedül vezette a labdát a holland kapusra, Van der Sar ellenben hatalmas bravúrt bemutatva lábbal védett.

Maradt a 0-0, s a tizenegyeseket elrontották az ideges hollandok. Frank de Boer például másodszor sem tudott kifogni Toldón, ám a fölé lövő Stam, avagy az olasz kapus ölébe „gurító” Bosvelt sem csillogott, míg Di Biaggio, Pessotto és Totti magabiztos volt, s még az is belefért, hogy Maldini is felvételt nyert a büntetőt rontó világklasszisok közé.

Cserék napja

A döntőben a világbajnok franciák az olaszokkal találkoztak, megismétlődött a 98-as vb büntetőkkel eldőlő negyeddöntőjének párosítása. Az első félidőben az olaszok játszottak enyhe fölényben, az Inzaghi helyett némi meglepetésre nevezett Delvecchio lövésénél Barthez védett nagyot, majd a római támadó Fiore belőtt labdájáról maradt le úgy, hogy nem volt francia hátvéd a közelben.

Henry egy kapufával válaszolt – Toldo alaposan elszámította magát, amikor csak szemmel követte a becsapóan kanyarodó próbálkozást. Albertini gólról mentett szabadrúgása (Djorkaeff volt jókor jó helyen) után a franciák vették át a kezdeményezést, s a félidő legnagyobb helyzetét hagyták ki. A korábban a gólvonalról mentő Djorkaeff bombáját az utolsó pillanatban piszkálta ki Toldo.

Szünet után ismét az olaszok percei következtek. Előbb Blanc tisztázott Maldini életveszélyes beívelése után, majd Delvecchio megszerezte a vezetést egy kiválóan kivitelezett, annál egyszerűbb támadás nyomán. Totti Pessottót indította, a hátvéd Desailly-t elkerülő kanyarintását Delvecchio pofozta a hálóba.

Franciaország-Olaszország:

A franciák fokozták a tempót, viszont Del Piero növelhette volna a különbséget, azonban Totti átadása után elhamarkodottan a francia kapusba lőtt. A másik oldalon Toldo mindent védett: A csereként beállt Wiltord és Henry is jogosan fortyogott. A sérülés miatti ráadásban viszont előbbi törlesztett a Fiorentina kapusával szemben. Baloldali lövésével kivívta a hosszabbítást.

A gólszerző Trezeguet nyakában a francia válogatott (AP)

A gólszerző Trezeguet nyakában a francia válogatott (AP)

A két holtfáradt csapat közül az utolsó pillanatban egyenlítő franciák kapták össze ismét magukat. Az önmagához képest is nagy napot kifogó Zidane visszagurított a csereként beállt Trezeguet-nek, s a támadó futtából a léc alá bombázott. A két egyszeres Európa-bajnok közül Franciaország tudott duplázni, ráadásul történelmet írt azzal, hogy világbajnokként hódította el a Delaunay-serleget.

Amilyen hepe-hupás volt a francia csapat útja az aranyéremig, annyira jogos. A vetélytársakkal szemben a kékeknek nem volt „lyukas” posztjuk, egytől egyig világklasszisokat tudtak felvonultatni, s játékukat – akárcsak a németekét négy esztendeje – jelentősen színesítették az olykor minőségi előrelépést is hozó cserejátékosok. A remek Trezeguet teljesítményével ráadásul utolérte Bierhoffot: a cserepadról beállva lőtt aranygólt a kontinentális torna döntőjében.

A torna hőse:

—-Eb-torna, Belgium és Hollandia—-

I. csoport

2000. június 12.
Németország-Románia 1-1 (0-0)
Liége, Sclessin, 30 ezer néző. Vezette: Nielsen (dán)
Gól: Scholl (28.) illetve Moldovan (5.)

2000. június 12.
Portugália-Anglia 3-2 (2-2)
Eindhoven, Philips-stadion, 30 ezer néző. Vezette: Frisk (svéd)
Gól: Figo (22.), Joao Pinto (37.), N. Gomes (59.) illetve Scholes (3.), McManaman (17.)

2000. június 17.
Románia-Portugália 0-1 (0-0)
Arnhem, Gelredome, 30 ezer néző. Vezette: Veissiere (francia)
Gól: Costinha (90.)

2000. június 17.
Anglia-Németország 1-0 (0-0)
Charleroi, Communal, 30 ezer néző. Vezette: Collina (olasz)
Gól: Shearer (53.)

2000. június 20.
Portugália-Németország 3-0 (1-0)
Rotterdam, De Kuip, 50 ezer néző. Vezette: Jol (holland)
Gól: S. Conceicao (35., 54., 71.)

2000. június 20.
Anglia-Románia 2-3 (2-1)
Charleroi, Communal, 28 ezer néző. Vezette: Meier (svájci)
Gól: Shearer (40. – 11-esből), Owen (45.) illetve Chivu (22.), Munteanu (48.), Ganea (88. – 11-esből)

Végeredmény:
1. PORTUGÁLIA 9 pont (7-2), 2. ROMÁNIA 4 (4-4), 3. Anglia 3 (4-5), 4. Németország 1 (1-5)

II. csoport

2000. június 10.
Belgium- Svédország 2-1 (1-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 50 ezer néző. Vezette: Merk (német)
Gól: Goor (43.), Mpenza (46.) illetve Mjällby (53.)
Kiállítva: Andersson (81., Svédország)

2000. június 11.
Törökország-Olaszország 1-2 (0-0)
Arnhem, Gelredome, 25 ezer néző. Vezette: Dallas (skót)
Gól: Conte (52.), Inzaghi (70. – 11-esből) illetve Okan (61.)

2000. június 14.
Olaszország-Belgium 2-0 (0-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 45 ezer néző. Vezette: Aranda (spanyol)
Gól: Totti (6.), Fiore (68.)

2000. június 15.
Svédország-Törökország 0-0
Eindhoven, Philips-stadion, 32 500 néző. Vezette: Jol (holland)

2000. június 19.
Törökország-Belgium 2-0 (1-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 40 ezer néző. Vezette: Nielsen (dán)/Benkö (osztrák)
Gól: Hakan Sükür (45., 70.)

2000. június 19.
Olaszország-Svédország 2-1 (1-0)
Eindhoven, Philips-stadion, 25 ezer néző. Vezette: Pereira (portugál)
Gól: Biagio (39.), Del Piero (88.) illetve Larsson (77.)

Végeredmény:
1. OLASZORSZÁG 9 pont (6-2), 2. TÖRKORSZÁG 4 (3-2), 3. Belgium 3 (2-5), 4. Svédország 1 (2-4)

III. csoport

2000. június 13.
Spanyolország-Norvégia 0-1 (0-0)
Rotterdam, De Kuip, 42 ezer néző. Vezette: Al-Gandur (egyiptomi)
Gól: Iversen (66.)

2000. június 13.
Jugoszlávia-Szlovénia 3-3 (0-1)
Charleroi, Communal, 20 ezer néző. Vezette: Pereira (portugál)
Gól: Milosevics (67., 73.), Drulovics (70.) illetve Zahovic (23., 57.), Pavlin (52.)
Kiállítva: Mihaijlovics (60., Jugoszlávia)

2000. június 18.
Szlovénia-Spanyolország 1-2 (0-1)
Amszterdam, ArenA, 41 ezer néző. Vezette: Merk (német)
Gól: Zahovic (58.) illetve Raúl (4.), Etxeberria (60.)

2000. június 18.
Norvégia-Jugoszlávia 0-1 (0-1)
Liége, Sclessin, 27 ezer néző. Vezette: Dallas (skót)
Gól: Milosevics (8.)
Kiállítva: Kezsman (88., Jugoszlávia)

2000. június 21.
Jugoszlávia-Spanyolország 3-4 (1-1)
Brügge, Jan Breydel, 23 ezer néző. Vezette: Veissiere (francia)
Gól: Milosevics (30.), Govedarica (51.), Komljenovics (75.) illetve Alfonso (39.), Munitis (52.), Alfonso (90.), Mendieta (91. – 11-esből)
Kiállítva: Jokanovics (63., Jugoszlávia)

2000. június 21.
Szlovénia-Norvégia 0-0
Arnhem, Gelredome, 35 ezer néző. Vezette: Poll (angol)

Végeredmény:
1. SPANYOLORSZÁG 6 pont (6-5), 2. JUGOSZLÁVIA 4 (7-7), 3. Norvégia 4 (1-1), 4. Szlovénia 2 (4-5)
* a jugoszláv csapat a norvégok elleni győzelmével lépett tovább

IV. csoport

2000. június 11.
Franciaország-Dánia 3-0 (1-0)
Brügge, Jan Breydel, 30 ezer néző. Vezette: Benkö (osztrák)
Gól: Blanc (16.), Henry (64.), Wiltord (90.)

2000. június 11.
Hollandia-Csehország 1-0 (0-0)
Amszterdam ArenA, 50 ezer néző. Vezette: Collina (olasz)
Gól: F de Boer (89. – 11-esből)
Kiállítva: Latal (90., Csehország)

2000. június 16.
Csehország-Franciaország 1-2 (1-1)
Brügge, Jan Breydel, 30 ezer néző. Vezette: Poll (angol)
Gól: Poborsky (35. – 11-esből) illetve Henry (7.), Djorkaeff (60.)

2000. június 16.
Dánia-Hollandia 0-3 (0-0)
Rotterdam, De Kuip, 50 ezer néző. Vezette: Meier (svájci)
Gól: Kluivert (57.), R de Boer (66.), Zenden (77.)

2000. június 21.
Dánia-Csehország 0-2 (0-0)
Liége, Sclessin, 18 ezer néző. Vezette: Al-Gandur (egyiptomi)
Gól: Smicer (64., 67.)

2000. június 21.
Franciaország-Hollandia 2-3 (2-1)
Amszterdam, ArenA, 50 ezer néző. Vezette: Frisk (svéd)
Gól: Dugarry (8.), Trezeguet (31.) illetve Kluivert (14.), F de Boer (51.), Zenden (59.)

Végeredmény:
1. HOLLANDIA 9 pont (7-2), 2. FRANCIAORSZÁG 6 (7-4), 3. Csehország 3 (3-3), 4. Dánia 0 (0-8)

Negyeddöntő

2000. június 24.
Törökország-Portugália 0-2 (0-1)
Amszterdam, ArenA, 37 ezer néző. Vezette: Jol (holland)
Gól: N. Gomes (44., 56.)
Kiállítva: Alpay (29.)

2000. június 24.
Olaszország-Románia 2-0 (2-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 42 ezer néző. Vezette: Pereira (portugál)
Gól: Totti (33.), Inzaghi (42.)
Kiállítva: Hagi (59., Románia)

2000. június 25.
Hollandia-Jugoszlávia 6-1 (2-0)
Rotterdam, De Kuip, 51 500 néző. Vezette: Aranda (spanyol)
Gól: Kluivert (24., 38., 54.), Govedarica (öngól, 51.), Overmars (78.), Overmars (90.) illetve Milosevics (90.)

2000. június 25.
Spanyolország-Franciaország 1-2 (1-2)
Brügge, Jan Breydel, 28 ezer néző. Vezette: Collina (olasz)
Gól: Mendieta (38. – 11-esből) illetve Zidane (33.), Djorkaeff (44.)

Elődöntő

2000. június 28.
Portugália-Franciaország 1-2 (1-0, 1-1, 1-1) – H.u.
Brüsszel, Roi Baudouin, 47 ezer néző. Vezette: Benkö (osztrák)
Gól: N. Gomes (19.), illetve Henry (51.), Zidane (117. – 11-esből)
Kiállítva: N. Gones (117.)
Portugália: Vítor Baía –Xavier, F. Couto, Jorge Costa, Dimas (Rui Jorge, 91.) – Costinha, Vidigal (Paulo Bento, 61.) – S. Conceicao, Rui Costa (Joăo Pinto, 78.), Figo – N. Gomes
Franciaország: Barthez –Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu –Vieira, Deschamps, Petit (Pires, 87.) – Zidane – Anelka (Wiltord, 72.), Henry (Trézéguet, 105.)

2000. június 29.
Olaszország-Hollandia 0-0 – 11-esekkel 3-1
Amszterdam, ArenA, 51 ezer néző. Vezette: Merk (német)
11-esek: Di Biagio (1-0) és F. de Boer (1-0, Toldo kivédte); Pessotto (2-0) és Stam (2-0, fölé); Totti (3-0) és Kluivert (3-1); Maldini (3-1, Van der Sar kivédte) és Bosvelt (3-1, Toldo kivédte)
Kiállítva: Zambrotta (34.)
Olaszország: Toldo – Cannavaro, Nesta, Iuliano – Zambrotta, Maldini – Albertini (Pessotto, 78.), Fiore (Totti, 83.), Di Biagio – Del Piero – Inzaghi (Delvecchio, 67.)
Hollandia: Van der Sar – Bosvelt, Stam, F de Boer, Van Brockhorst – Cocu (Winter, 95.), Davids – Bergkamp (Seedorf, 86.) – Overmars, Zenden (Van Vossen, 77.) – Kluivert

Döntő

2000. július 2.
Franciaország-Olaszország 2-1 (0-0, 1-1, 2-1) – aranygóllal
Rotterdam, De Kuip, 48 ezer néző. Vezette: Frisk (svéd)
Gól: Wiltord (90.), Trézéguet (103.) illetve Delvecchio (55.)
Franciaország: Barthez – Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu (Pires, 85.) – Vieira, Deschamps – Djorkaeff (Trézéguet, 76.), Zidane, Dugarry (Wiltord, 58.) – Henry
Olaszország: Toldo – Cannavaro, Nesta, Iuliano – Pessotto, Albertini, Di Biagio (Ambrosini, 66.), Maldini – Totti, Fiore (Del Piero, 53.) – Delvecchio (Montella, 86.)

A torna gólkirálya: Kluivert (holland) és Milosevics (jugoszláv) 5-5 gól
A torna csapata: Toldo (olasz) – Cannavaro (olasz), Blanc (francia), Thuram (francia), Maldini (olasz) – Davids (holland), Vieira (francia), Zidane (francia), Figo (portugál) – Totti (olasz), Kluivert (holland)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik