Élet-Stílus

2000 – francia történelemlecke (videó)

admin
admin

2008. 05. 29. 10:53

A torna történetében először két összefogó ország, a házigazdaként egyszer már jeleskedő Belgium valamint az 1988-as győztes Hollandia nyerte el a rendezés jogát. Franciaország is történelmet írt, másképp.

A selejtezők során kevés meglepetés született: a korábban „éltanuló” oroszok illetve a vb-bronzérmes horvátok elbukták a részvételt, míg a németeket, az angolokat és a portugálokat a törökök, a svédek és a románok ellen összekuporgatott egy pont inthette óvatosságra (a hazai pályán az oroszoktól és a dánoktól vereséget szenvedő franciáknak és olaszoknak, és a Cipruson kikapó spanyoloknak szintén volt okuk az önvizsgálatra). A nimbuszukban megcsipkedett németek, angolok és portugálok végül a selejtezők során a Portóban 1-0-ra nyerő románokkal kerülve belecsöppentek a „halálcsoportba”, de az egytől egyig egykori Európa-bajnokokat felvonultató francia, holland, cseh, dán négyes is „áramvonalasra” sikerült.

Angol-német búcsú

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Van egy fotója, videója, tudósítása az előkészületekről? Töltse fel az FN Tudósítóba, hogy az Ön tudósítása is az FN Címlapjára kerüljön!

A csoportküzdelmek során többen is leszerepeltek. A címvédő németek a románok elleni 1-1 után gyakorlatilag nem rúgtak labdába, az angolok elleni 0-1-et a Portugál B-től – azaz a triplázó Sergio Conceicaótól – kapott háromgólos zakó követte.

Az egyetlen német gól: Scholl a románok ellen (AP)

Az egyetlen német gól: Scholl szabadrúgása a románok ellen (AP)

A válságot még generációváltás előtt megélő Erich Ribbeck vezette német csapat mellett a Laudrup-fivérek visszavonulásával a fineszt és a kiszámíthatatlanságot is elveszítő dánok is hatalmasat buktak. Mindhárom riválisuktól vereséget szenvedtek, s a 0-8-as gólarány nem utolsó sorban a hatalmasakat védő Schmeichelnek volt köszönhető.

Az angolok is 15 perc alatt ellőtték puskaporukat. A portugálok elleni villámnegyedórát leszámítva a Keegan-legénység nem sokat mutatott: a portugálok ellen 75 percen keresztül statisztáltak, a németeket legyőzték ugyan, de a hajrában a háló az angol védők hátát nyomta, míg a románok ellen a második félidőben mutatott pánikkal fűszerezett betömörülés ellenére sem sikerült megőrizni a továbbjutáshoz elégséges döntetlent.

Shearer remek fejessel szerzett vezetést a címvédő ellen (AP)

Shearer csukafejessel szerzett vezetést a címvédő ellen (AP)

Portugália és Olaszország, valamint Hollandia és Franciaország
remekelt, a spanyolok és a jugoszlávok pedig visszacsempészték az
európai labdarúgásba az „eggyel többet rúgni mint kapni” axiómáját.

De Boer gólja a franciák ellen:

Örömfoci a III. csoportban

A spanyolok a norvégok elleni meglepő vereség után a szlovénokat 2-1-re, a jugoszlávokat a hajrában mutatott feltámadás következtében 4-3-ra verték, az ekkorra jobbára a szerb tehetségekre korlátozott, hét gólt szerző és ugyanannyit kapó jugoszláv válogatott pedig úgy vívta ki a továbbjutást, hogy mindhárom találkozóját emberhátrányban fejezte be.

Az Eb-társgólkirály: Szavo Milosevics (Getty)

Az Eb-társgólkirály: Szavo Milosevics (Getty)

A negyeddöntőknek a portugálok, az olaszok és a hollandok esélyesként vágtak neki, és érvényesítették a papírformát. Figóék a masszív törökök ellen a szerencsét sem nélkülözték: A holland Jol ugyanis meggondolatlanul lezavarta a pályáról a védő Alpayt, s a bő egyórányi emberhátrányos kitartásra késztetett törökök nem bírták szusszal – kétszer is lemaradtak a torna egyik legjobb támadójáról, Nuno Gomesről.

Az olaszok elsősorban a Fiore-Totti középpályás kettős jóvoltából már az első félidőben úgy szorították be a románokat, hogy kétgólos előnnyel vonulhattak szünetre. A folytatásban Hagi is segítségükre sietett, egy hiszti miatt megkapta második sárgáját, s ezzel elúsztak az amúgy is szerény román remények.


Olasz falanx: Zambrották rendezik a sorfalat (Getty)

Olasz falanx: Zambrottáék rendezik a sorfalat (Getty)

Hollandia Rotterdamban az egér szerepére korlátozta a jugoszlávokat. A torna legegyoldalúbb találkozóján az addig remek küzdőszellemről tanúskodó jugoszláv játékosok az első bekapott találat után leblokkoltak, s a házigazdák gyakorlatilag átszaladtak rajtuk.

Kluivert egymaga hármat vágott, ezzel a tizenkét évvel korábban az angoloknak hármat hintő Van Bastent idézte, de a hajrában Overmars is hozzátett kettőt, míg Govedarica Kluivert szorításában talált Kralj kapujába. Több volt a párosításban, „mészárlás” lett belőle.

Raúl tragédiája

A rangadót viszont Brügge-ben vívták. A világbajnok franciákat meglepte a spanyolok merész játéka, s a kezdeti tapogatózás után nyíltsisakos támadójátékba torkolt a latin-derbi. Zidane szabadrúgása után Vieira fejelt fölé, majd a Salgadót, Mendietát és Helguerrát is befűző Henry emelt mellé, míg Dugarry fejese a léc fölött szállt el.

Nem sokkal később Barthez percei következtek. Előbb Guardiola remek szabadrúgását tornászta ki a léc alól, majd Raúl vette észre, hogy a kopasz kapus a kaputól távol ácsorog, emelésére azonban ha nehezen is, visszaért Barthez. Zidane kezezése után Mendietáék joggal reklamáltak tizenegyest, ehelyett mégis a franciák szereztek vezetést.

Djorkaeff ellen elkövetett szabálytalanság után szabadrúgásból csavart a felső sarokba. Hat perccel később Mendieta büntetőből egyenlített – Thuram rántotta le Munitist – ám az utolsó szó a kékeké volt: Vieira robogott át a spanyol térfélen, átadását Djorkaeef gyönyörű emeléssel zárta le. Szünetben vezettek a franciák.

A második félidőben a spanyolokat egyre jobban szorította az idő, a hispánok Munitis révén veszélyeztettek a legtöbbet, legnagyobb helyzetük azonban Guardiola átütő erejű 25 méteres kapáslövése volt: Desailly fejjel mentett a vonalról, Barthez nem győzött hálálkodni.

Raúl tizenegyese:

A fellazuló védelem ugyanakkor a franciák előtt is megnyitotta az utat – Vieira, majd Djorkaeff is kecsegtető szituációban hibázott. A hajrában újabb büntetőhöz jutottak a spanyolok. Mivel Mendietát korábban lecserélték, Raúl állt oda a labdához. Fölé lőtt, de a spanyoloknak még így is maradt esélye a továbbjutásra, Urzaiz azonban az ötösről fölé fejelt. A franciák elődöntőt játszhattak

Raúl büntetője: kiestek a spanyolok (AP)

Raúl büntetője: kiestek a spanyolok (AP)

Éppoly hektikusat, mint a spanyolok elleni negyeddöntő volt. Az első félidő francia fölényét – Deschamps, majd szabadrúgásból Zidane tornáztatták Baiát – a lehető legstílusosabban szakították meg a portugálok: Sergio Ceonceicao passza megpattant egy francia játékoson, Nuno Gomes elé került, s a kaputól 20 méterre a támadó nem hezitált.

Szünet után szinte azonnal egyenlítettek az első félidőben jobbára Vitor Baiát célbavevő világbajnok játékosok. Anelka játszotta tisztára magát, önzetlenül Henryhoz továbbított, s az Arsenal klasszisa 11 méterről betalált. A folytatásban egymást érték a helyzetek, a legközelebb a gólhoz Xavier járt, a védő azonban a hajrában fölé fejelt. Miközben bosszankodott, aligha gondolt arra, hogy ő lesz az elődöntő tragikus hőse.

A hosszabbításban a franciák egyre nagyobb fölénybe kerültek, Zidane majd szögletből Blanc fejelt fölé, az irányító távoli lövéssel is próbálkozott, Baia azonban a helyén volt. Úgy tűnt, tizenegyesrúgások döntenek az első döntősről, ám három perccel a vége előtt Wiltord lövése megpattant Xavier kezén, a szemfüles Trezeguet legott benkö játékvezető mellett termett, s az osztrák a rábeszélés hatására (is) a tizenegyespontra mutatott. Zidane szemrebbenés nélkül belőtte a büntetőt.

Toldo Miklós

A másik elődöntőben adva volt a recept. Az előző mérkőzésen a jugoszlávokat 6-1-re lelépő hollandok a pozíciós támadásban, az olaszok a védekezésből kiinduló portyákban bízhattak, Dino Zoffék számításait viszont keresztülhúzta Markus Merk. A német rövid időn belül két sárgát is kiosztott Zambrottának, a Juventus játékosa lekocogott a pályáról.

Öt perccel később Nesta szorongatta Kluivertet, a német büntetőt ítélt, Frank de Boer kísérletét azonban hárította a balra vetődő Toldo. A nehéz helyzetbe kerülő olaszok kihúzták a szünetig, s így rendezhették soraikat: a 48. percben Fiore távoli lövésénél, majd percekkel később a kezdőtizenegybe Totti helyett bekerülő Del Piero szabadrúgásánál is nyújtózkodnia kellett Van der Sarnak.

Frank de Boer büntetője: Toldo már elindult (AP)

Frank de Boer büntetője: Toldo már elindult (AP)

A Zambrotta első sárgájánál kisebbet hibázó Merk viszont újabb tizenegyest ítélt, miután Davids és Iuliano csatája előbbi esésével végződött. Kluivert a kapufára lőtt – az olasz csapat két büntetőt is megúszott. Ráadásul Zoff előrébb tolta védelmét, így megakadályozta a hazai támadások kibontakozását – a helyzetek elmaradtak, a hajrában azonban Seedorf továbblőhette volna övéit. Hibázott.

A hosszabbításban a hollandok is óvatosabbá váltak, Kluivert ziccere után ugyanis Delvecchio egyedül vezette a labdát a holland kapusra, Van der Sar ellenben hatalmas bravúrt bemutatva lábbal védett.

Maradt a 0-0, s a tizenegyeseket elrontották az ideges hollandok. Frank de Boer például másodszor sem tudott kifogni Toldón, ám a fölé lövő Stam, avagy az olasz kapus ölébe „gurító” Bosvelt sem csillogott, míg Di Biaggio, Pessotto és Totti magabiztos volt, s még az is belefért, hogy Maldini is felvételt nyert a büntetőt rontó világklasszisok közé.

Cserék napja

A döntőben a világbajnok franciák az olaszokkal találkoztak, megismétlődött a 98-as vb büntetőkkel eldőlő negyeddöntőjének párosítása. Az első félidőben az olaszok játszottak enyhe fölényben, az Inzaghi helyett némi meglepetésre nevezett Delvecchio lövésénél Barthez védett nagyot, majd a római támadó Fiore belőtt labdájáról maradt le úgy, hogy nem volt francia hátvéd a közelben.

Henry egy kapufával válaszolt – Toldo alaposan elszámította magát, amikor csak szemmel követte a becsapóan kanyarodó próbálkozást. Albertini gólról mentett szabadrúgása (Djorkaeff volt jókor jó helyen) után a franciák vették át a kezdeményezést, s a félidő legnagyobb helyzetét hagyták ki. A korábban a gólvonalról mentő Djorkaeff bombáját az utolsó pillanatban piszkálta ki Toldo.

Szünet után ismét az olaszok percei következtek. Előbb Blanc tisztázott Maldini életveszélyes beívelése után, majd Delvecchio megszerezte a vezetést egy kiválóan kivitelezett, annál egyszerűbb támadás nyomán. Totti Pessottót indította, a hátvéd Desailly-t elkerülő kanyarintását Delvecchio pofozta a hálóba.

Franciaország-Olaszország:

A franciák fokozták a tempót, viszont Del Piero növelhette volna a különbséget, azonban Totti átadása után elhamarkodottan a francia kapusba lőtt. A másik oldalon Toldo mindent védett: A csereként beállt Wiltord és Henry is jogosan fortyogott. A sérülés miatti ráadásban viszont előbbi törlesztett a Fiorentina kapusával szemben. Baloldali lövésével kivívta a hosszabbítást.

A gólszerző Trezeguet nyakában a francia válogatott (AP)

A gólszerző Trezeguet nyakában a francia válogatott (AP)

A két holtfáradt csapat közül az utolsó pillanatban egyenlítő franciák kapták össze ismét magukat. Az önmagához képest is nagy napot kifogó Zidane visszagurított a csereként beállt Trezeguet-nek, s a támadó futtából a léc alá bombázott. A két egyszeres Európa-bajnok közül Franciaország tudott duplázni, ráadásul történelmet írt azzal, hogy világbajnokként hódította el a Delaunay-serleget.

Amilyen hepe-hupás volt a francia csapat útja az aranyéremig, annyira jogos. A vetélytársakkal szemben a kékeknek nem volt „lyukas” posztjuk, egytől egyig világklasszisokat tudtak felvonultatni, s játékukat – akárcsak a németekét négy esztendeje – jelentősen színesítették az olykor minőségi előrelépést is hozó cserejátékosok. A remek Trezeguet teljesítményével ráadásul utolérte Bierhoffot: a cserepadról beállva lőtt aranygólt a kontinentális torna döntőjében.

A torna hőse:

—-Eb-torna, Belgium és Hollandia—-

I. csoport

2000. június 12.
Németország-Románia 1-1 (0-0)
Liége, Sclessin, 30 ezer néző. Vezette: Nielsen (dán)
Gól: Scholl (28.) illetve Moldovan (5.)

2000. június 12.
Portugália-Anglia 3-2 (2-2)
Eindhoven, Philips-stadion, 30 ezer néző. Vezette: Frisk (svéd)
Gól: Figo (22.), Joao Pinto (37.), N. Gomes (59.) illetve Scholes (3.), McManaman (17.)

2000. június 17.
Románia-Portugália 0-1 (0-0)
Arnhem, Gelredome, 30 ezer néző. Vezette: Veissiere (francia)
Gól: Costinha (90.)

2000. június 17.
Anglia-Németország 1-0 (0-0)
Charleroi, Communal, 30 ezer néző. Vezette: Collina (olasz)
Gól: Shearer (53.)

2000. június 20.
Portugália-Németország 3-0 (1-0)
Rotterdam, De Kuip, 50 ezer néző. Vezette: Jol (holland)
Gól: S. Conceicao (35., 54., 71.)

2000. június 20.
Anglia-Románia 2-3 (2-1)
Charleroi, Communal, 28 ezer néző. Vezette: Meier (svájci)
Gól: Shearer (40. – 11-esből), Owen (45.) illetve Chivu (22.), Munteanu (48.), Ganea (88. – 11-esből)

Végeredmény:
1. PORTUGÁLIA 9 pont (7-2), 2. ROMÁNIA 4 (4-4), 3. Anglia 3 (4-5), 4. Németország 1 (1-5)

II. csoport

2000. június 10.
Belgium- Svédország 2-1 (1-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 50 ezer néző. Vezette: Merk (német)
Gól: Goor (43.), Mpenza (46.) illetve Mjällby (53.)
Kiállítva: Andersson (81., Svédország)

2000. június 11.
Törökország-Olaszország 1-2 (0-0)
Arnhem, Gelredome, 25 ezer néző. Vezette: Dallas (skót)
Gól: Conte (52.), Inzaghi (70. – 11-esből) illetve Okan (61.)

2000. június 14.
Olaszország-Belgium 2-0 (0-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 45 ezer néző. Vezette: Aranda (spanyol)
Gól: Totti (6.), Fiore (68.)

2000. június 15.
Svédország-Törökország 0-0
Eindhoven, Philips-stadion, 32 500 néző. Vezette: Jol (holland)

2000. június 19.
Törökország-Belgium 2-0 (1-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 40 ezer néző. Vezette: Nielsen (dán)/Benkö (osztrák)
Gól: Hakan Sükür (45., 70.)

2000. június 19.
Olaszország-Svédország 2-1 (1-0)
Eindhoven, Philips-stadion, 25 ezer néző. Vezette: Pereira (portugál)
Gól: Biagio (39.), Del Piero (88.) illetve Larsson (77.)

Végeredmény:
1. OLASZORSZÁG 9 pont (6-2), 2. TÖRKORSZÁG 4 (3-2), 3. Belgium 3 (2-5), 4. Svédország 1 (2-4)

III. csoport

2000. június 13.
Spanyolország-Norvégia 0-1 (0-0)
Rotterdam, De Kuip, 42 ezer néző. Vezette: Al-Gandur (egyiptomi)
Gól: Iversen (66.)

2000. június 13.
Jugoszlávia-Szlovénia 3-3 (0-1)
Charleroi, Communal, 20 ezer néző. Vezette: Pereira (portugál)
Gól: Milosevics (67., 73.), Drulovics (70.) illetve Zahovic (23., 57.), Pavlin (52.)
Kiállítva: Mihaijlovics (60., Jugoszlávia)

2000. június 18.
Szlovénia-Spanyolország 1-2 (0-1)
Amszterdam, ArenA, 41 ezer néző. Vezette: Merk (német)
Gól: Zahovic (58.) illetve Raúl (4.), Etxeberria (60.)

2000. június 18.
Norvégia-Jugoszlávia 0-1 (0-1)
Liége, Sclessin, 27 ezer néző. Vezette: Dallas (skót)
Gól: Milosevics (8.)
Kiállítva: Kezsman (88., Jugoszlávia)

2000. június 21.
Jugoszlávia-Spanyolország 3-4 (1-1)
Brügge, Jan Breydel, 23 ezer néző. Vezette: Veissiere (francia)
Gól: Milosevics (30.), Govedarica (51.), Komljenovics (75.) illetve Alfonso (39.), Munitis (52.), Alfonso (90.), Mendieta (91. – 11-esből)
Kiállítva: Jokanovics (63., Jugoszlávia)

2000. június 21.
Szlovénia-Norvégia 0-0
Arnhem, Gelredome, 35 ezer néző. Vezette: Poll (angol)

Végeredmény:
1. SPANYOLORSZÁG 6 pont (6-5), 2. JUGOSZLÁVIA 4 (7-7), 3. Norvégia 4 (1-1), 4. Szlovénia 2 (4-5)
* a jugoszláv csapat a norvégok elleni győzelmével lépett tovább

IV. csoport

2000. június 11.
Franciaország-Dánia 3-0 (1-0)
Brügge, Jan Breydel, 30 ezer néző. Vezette: Benkö (osztrák)
Gól: Blanc (16.), Henry (64.), Wiltord (90.)

2000. június 11.
Hollandia-Csehország 1-0 (0-0)
Amszterdam ArenA, 50 ezer néző. Vezette: Collina (olasz)
Gól: F de Boer (89. – 11-esből)
Kiállítva: Latal (90., Csehország)

2000. június 16.
Csehország-Franciaország 1-2 (1-1)
Brügge, Jan Breydel, 30 ezer néző. Vezette: Poll (angol)
Gól: Poborsky (35. – 11-esből) illetve Henry (7.), Djorkaeff (60.)

2000. június 16.
Dánia-Hollandia 0-3 (0-0)
Rotterdam, De Kuip, 50 ezer néző. Vezette: Meier (svájci)
Gól: Kluivert (57.), R de Boer (66.), Zenden (77.)

2000. június 21.
Dánia-Csehország 0-2 (0-0)
Liége, Sclessin, 18 ezer néző. Vezette: Al-Gandur (egyiptomi)
Gól: Smicer (64., 67.)

2000. június 21.
Franciaország-Hollandia 2-3 (2-1)
Amszterdam, ArenA, 50 ezer néző. Vezette: Frisk (svéd)
Gól: Dugarry (8.), Trezeguet (31.) illetve Kluivert (14.), F de Boer (51.), Zenden (59.)

Végeredmény:
1. HOLLANDIA 9 pont (7-2), 2. FRANCIAORSZÁG 6 (7-4), 3. Csehország 3 (3-3), 4. Dánia 0 (0-8)

Negyeddöntő

2000. június 24.
Törökország-Portugália 0-2 (0-1)
Amszterdam, ArenA, 37 ezer néző. Vezette: Jol (holland)
Gól: N. Gomes (44., 56.)
Kiállítva: Alpay (29.)

2000. június 24.
Olaszország-Románia 2-0 (2-0)
Brüsszel, Roi Baudouin, 42 ezer néző. Vezette: Pereira (portugál)
Gól: Totti (33.), Inzaghi (42.)
Kiállítva: Hagi (59., Románia)

2000. június 25.
Hollandia-Jugoszlávia 6-1 (2-0)
Rotterdam, De Kuip, 51 500 néző. Vezette: Aranda (spanyol)
Gól: Kluivert (24., 38., 54.), Govedarica (öngól, 51.), Overmars (78.), Overmars (90.) illetve Milosevics (90.)

2000. június 25.
Spanyolország-Franciaország 1-2 (1-2)
Brügge, Jan Breydel, 28 ezer néző. Vezette: Collina (olasz)
Gól: Mendieta (38. – 11-esből) illetve Zidane (33.), Djorkaeff (44.)

Elődöntő

2000. június 28.
Portugália-Franciaország 1-2 (1-0, 1-1, 1-1) – H.u.
Brüsszel, Roi Baudouin, 47 ezer néző. Vezette: Benkö (osztrák)
Gól: N. Gomes (19.), illetve Henry (51.), Zidane (117. – 11-esből)
Kiállítva: N. Gones (117.)
Portugália: Vítor Baía –Xavier, F. Couto, Jorge Costa, Dimas (Rui Jorge, 91.) – Costinha, Vidigal (Paulo Bento, 61.) – S. Conceicao, Rui Costa (Joăo Pinto, 78.), Figo – N. Gomes
Franciaország: Barthez –Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu –Vieira, Deschamps, Petit (Pires, 87.) – Zidane – Anelka (Wiltord, 72.), Henry (Trézéguet, 105.)

2000. június 29.
Olaszország-Hollandia 0-0 – 11-esekkel 3-1
Amszterdam, ArenA, 51 ezer néző. Vezette: Merk (német)
11-esek: Di Biagio (1-0) és F. de Boer (1-0, Toldo kivédte); Pessotto (2-0) és Stam (2-0, fölé); Totti (3-0) és Kluivert (3-1); Maldini (3-1, Van der Sar kivédte) és Bosvelt (3-1, Toldo kivédte)
Kiállítva: Zambrotta (34.)
Olaszország: Toldo – Cannavaro, Nesta, Iuliano – Zambrotta, Maldini – Albertini (Pessotto, 78.), Fiore (Totti, 83.), Di Biagio – Del Piero – Inzaghi (Delvecchio, 67.)
Hollandia: Van der Sar – Bosvelt, Stam, F de Boer, Van Brockhorst – Cocu (Winter, 95.), Davids – Bergkamp (Seedorf, 86.) – Overmars, Zenden (Van Vossen, 77.) – Kluivert

Döntő

2000. július 2.
Franciaország-Olaszország 2-1 (0-0, 1-1, 2-1) – aranygóllal
Rotterdam, De Kuip, 48 ezer néző. Vezette: Frisk (svéd)
Gól: Wiltord (90.), Trézéguet (103.) illetve Delvecchio (55.)
Franciaország: Barthez – Thuram, Blanc, Desailly, Lizarazu (Pires, 85.) – Vieira, Deschamps – Djorkaeff (Trézéguet, 76.), Zidane, Dugarry (Wiltord, 58.) – Henry
Olaszország: Toldo – Cannavaro, Nesta, Iuliano – Pessotto, Albertini, Di Biagio (Ambrosini, 66.), Maldini – Totti, Fiore (Del Piero, 53.) – Delvecchio (Montella, 86.)

A torna gólkirálya: Kluivert (holland) és Milosevics (jugoszláv) 5-5 gól
A torna csapata: Toldo (olasz) – Cannavaro (olasz), Blanc (francia), Thuram (francia), Maldini (olasz) – Davids (holland), Vieira (francia), Zidane (francia), Figo (portugál) – Totti (olasz), Kluivert (holland)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.