Élet-Stílus

A szerencsésebb csapat nyerte a BL-t

Sem a rendes játékidőben, sem pedig a hosszabbításban nem született döntés, a tizenegyes párbajban - drámai körülmények közepette - a Manchester United volt a jobb, így Chelsea legyőzésével harmadszor hódította el a legrangosabb klubtrófeát.

Szerencsére egyik csapatban sem volt sérültek, így mindkét tréner a legjobb felállásban küldhette pályára játékosait a szezon legfontosabb mérkőzésén, amely a várakozásoknak megfelelően óriási iramban kezdődött. Az sem lepett meg senkit, hogy az első percekben mind a két oldalon sok volt az eladott labda. Idegesen kezdtek a csapatok, és arra törekedtek, hogy hátul ne hibázzanak. A betömörülő védelmek könyörtelenül, sokszor a testi épségüket sem kímélve tisztáztak.

Ronaldóé volt az első félidő

A Chelsea támadásban sokkal passzívabb volt, míg a másik oldalon Tevez és Ronaldo veszélyesen fickándozott. A portugál zsenit sokszor megvádolták már, hogy a tétmeccseken nem teljesít jól, de a szezonban 42 találatnál járó fiatal zseni 22 perc elteltével elnémította a kritikusait. Az előrehúzódó Wes Brown háromszögezett a jobb oldalon Scholessel, majd a védő remekül ívelt középre, ahol Ronaldo öt méterről védhetetlen gólt fejelt a jobb alsó sarokba. A portugál játékost az általában oly megbízható, ezúttal azonban tétovázó Essien hagyta teljesen egyedül.

Galéria

Galéria

A bekapott gól után a londoniak feladták az addigi passzív játékukat, egyre többször csatlakoztak a társak, a Ferdinanddal és Vidiccsel általában egyedül birkózó Drogbához. A Liverpool ellen egy Riise-öngóllal továbbjutó Chelsea-t kis híján ismét kisegítette a rivális, Ferdinand hazaadását van der Sar óriási bravúrral ütötte ki. A másik kapunál Tevez fejesét, majd Rooney ismétlését védte szenzációs reflexszel Petr Cech.

Felpörögtek a csapatok, lüktetett a játék. Tevez a félidő hajrájában centikkel maradt le egy Rooney-beadásról, a másik oldalon pedig Ballack durrantott fölé egy szabadrúgást a tizenhatos széléről. A játékrész utolsó pillanataiban aztán szerencsés góllal egyenlített a Chelsea. Essien lövését követően két manchesteri védőn is megpattant a labda, amelyre Lampard csapott le, és a Chelsea angol középpályása 10 méterről a kapu közepébe passzolt.

Feltámadtak a kékek

A fordulást követő percekben nem változott a játék képe, de tíz perc elteltével egyre idegesebb lett Sir Alex Ferguson csapatának a játéka, és a Chelsea átvette a kezdeményezést. A londoniak előbb Ballack révén veszélyeztettek, majd az addig a mezőnyben eltűnő, és többnyire csak fetrengő Drogba lőtt óriási kapufát. Az elefántcsontparti támadó 18 méterről csavart a kapura – csak centiket tévedett.

Pillanatokkal később Drogba elől kellett menteniük a védőknek, majd Ballack durrantott mellé. Egyértelmű fölényben játszott a Chelsea, amit a kapura lövések aránya (17-7) mellett az is jelzett, hogy Cechnek alig akadt dolga a második félidőben. A mérkőzés hajrájában először cserélt Ferguson, és beküldte Ryan Giggs-et, aki ezzel megdöntötte a legendás Sir Bobby Charlton rekordját, és már 759. manchesteri tétmeccsén lépett pályára. A mérkőzés eredménye a hátralévő percekben nem változott, így következhetett a hosszabbítás.

Elszabadultak az indulatok

A ráadás elején Lampard fordulásból trafálta telibe a kapufát, de a Manchester is újra veszélyesen támadt: Giggs hatalmas helyzetben eleresztett lövését Terry az utolsó pillanatban kifejelte. A hátralévő percekben egyre többször állt meg a játék, teljesen elkészültek erejükkel és idegeikkel a játékosok. Drogba öt perccel a ráadás vége előtt Vidicsnek adott legyintésért kapott pirosat, de Tevezt és Ballackot is figyelmeztette a játékvezető.

Kihúzta emberhátrányban a hátralévő pár percet a Chelsea, így a büntetők döntöttek az idei BL-fináléban. Cristiano Ronaldo hibája után John Terry is pontatlan volt, végül Nicolas Anelka kihagyott pontrúgása döntött, ünnepelhetett a United.

Bajnokok Ligája, döntő:
Manchester United-Chelsea 1-1 (1-1, 1-1, 1-0)
Tizenegyesekkel: 6-5
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, V.: Michel (szlovák)
Gól: Cristiano Ronaldo (26.), ill. Lampard (45.)
MU: Van der Sar – W. Brown (Anderson, 125.), R. Ferdinand, Vidics, Evra – Hargreaves, Scholes (Giggs, 87.), Carrick, Cristiano Ronaldo – Tevez, Rooney (Nani, 102.)
Chelsea: Cech – Essien, Carvalho, Terry, Ash. Cole – Ballack, Makelele (Belletti, 125.), Lampard – J. Cole (Anelka, 99.), Malouda (Kalou, 92.), Drogba
Sárga lap: Scholes (22.), Ferdinand (43.), Vidics (110.), Tevez (115.), ill. Makelele (22.), Carvalho (45+2.), Ballack (115.)
Kiállítva: Drogba (115.)

A döntő statisztikája:
Kapura lövés/fejes: 12, ill. 24
Kaput eltaláló lövés/fejes: 5, ill. 3
Szabálytalanság: 22, ill. 25
Szöglet: 5, ill. 8
Labdabirtoklás: 58%, ill. 42%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik