Élet-Stílus

Nem kegyelmez Moszkva a brit focihuligánoknak

Miközben Csecsenföldet megjárt elitalakulattal várja az orosz főváros az angol szurkolókat, az utóbbiak elsősorban a stadionbeli szesztilalom miatt dühöngenek. Hiába inti őket nyugalomra és politikamentességre a brit külügyminisztérium és a moszkvai brit követség, az angol keménymag már edzi orosz nyelvtudását többek között az „egy adag saslikot kérek polónium nélkül” mondattal.

Kész a biztonsági forgatókönyv

Moszkva felkészült az angol szurkolók fogadására: a Manchester United-Chelsea Bajnokok Ligája-döntőre körülbelül 50 ezres angol drukkertábor érkezésével számolnak az oroszok.

Az első szurkolók május 19-én érkeztek a hagyományos menetrendszerinti és charterjáratokkal, míg a drukkerek többsége május 21-én reggel veti meg a lábát Moszkvában.

Az oroszok már a megérkezés pillanatában különválasztják az angol drukkereket: a Chelsea-szurkolók a seremetyevói és a vnukovói repülőtéren, míg a Manchester United szurkolói a Domodedovo repülőtéren szállnak le. Miután landol a gépük, már kapják is a „díszkíséretet”: a repülőterekről közel 700 (oldalukon a futballklubok logójával feltűntetett) különbusszal és mintegy 300 taxival viszik el őket a Luzsnyiki stadionba, hogy egyrészt megóvják az oroszokat az angol szurkolók „ereszd el a hajam” külföldi mulatozásaitól, másrészt megvédjék őket a hat moszkvai klub ultráitól – az orosz drukkereket sem kell ugyanis félteni.

A huliganizmus hasonló időket él meg Oroszországban, mint az 70-es években Nagy-Britanniában: vezető kluboknak megvannak a maga ultrái, akik késekkel és fémcsövekkel felszerelkezve a stadionokon kívül is összejönnek egy-egy összecsapásra.

A moszkvai forgatókönyv szerint a taxik és a buszok egészen a stadionig viszik majd az angolokat, akiknek ott egyfajta karantént, azaz egy speciális kisvárost alakítanak ki, ahol beszerezhetnek ételt és italt, szórakozhatnak, sőt még szuveníreket is vásárolhatnak maguknak – természetesen mindezt nagyfokú biztonsági intézkedések mellett.

A stadionban nem lehet alkoholt fogyasztani. Az oroszok nem titkolják: ha a szükség úgy kívánja, akár keményebb eszközökkel is fellépnek a britek ellen, ha nem mutatnak együttműködést. A Manchester United-Chelsea mérkőzés után a buszok és a taxik komoly rendőri kíséret mellett visszaviszik a szurkolókat az egyes repülőterekre, majd felültetik őket a gépre. Így egyrészt nem lesz lehetőségük a brit szurkolóknak huligánkodásra Moszkva utcáin, másrészt nem is tudnának hol elaludni, mert nincs elegendő szállodai szoba az orosz fővárosban.

Profitálnak a szállodák

Persze a tehetősebbek a meccs előtti napokban érkeztek meg az orosz fővárosba. A brit külügyminisztérium az internetes oldalán külön mellékletet hozott létre a szurkolók számára, hogy ellássa őket mindenféle jó tanáccsal (például tilos a Vörös téren az alkoholfogyasztás és a cigarettázás, italozáskor is legyenek éberek és figyeljenek a zsebesekre, kerüljék a drogot a zéró tolerancia miatt), míg a moszkvai brit követség 24 órás nyitva tartással várja őket a Bajnokok Ligája-döntő napján.

Nagy-Britannia 18 rendőrt (köztük nyolcat a brit bűnügyi rendőrségről, a Scotland Yardról) küldött Moszkvába, hogy kisegítsék orosz kollégáikat. A brit rendőrség pedig igyekezett biztosra menni: bekérte 142 (83 az United, 59 a Chelsea klubtól) közismert focihuligán útlevelét, így azok már biztos, hogy nem lesznek ott a moszkvai döntőn. A múlt évben néhány részeg drukkert kiraboltak és bántalmaztak Moszkvában, ám az orosz rendőrség szerint csupán ők keresték a bajt, amikor agresszívan bementek egy-egy kocsmába, és provokálták a helyieket.

Óriási a készültség Moszkvában (Getty)

Óriási a készültség Moszkvában (Getty)

Miközben az orosz lapok a kemény biztonsági intézkedéseket taglalják, a londoni újságok inkább a moszkvai infrastruktúrán és szálláshiányon élcelődnek. „Moszkvában és a környékén drága a szállás, viszont jó hír, hogy egy-két üres szoba még akad Novgorodban, amely csak 8 órányi vonatútra található Moszkvától” – jegyzi meg az egyik brit lap.

A moszkvai szállodások szépen kaszálnak a mérkőzésből, egyes hotelek akár 300 százalékkal is megemelték a szobaárakat, így átlagosan 350 fontot (közel 110 ezer forintot) kell fizetni az angol szurkolóknak egy éjszakára. Ráadásul már egyáltalán nincs üres szoba, még az 5-csillagos szállók (Baltschug-Kempinski, Ritz-Carlton) is telítettek, sőt a 2 ezer fontba (körülbelül 630 ezer forintba) kerülő nászutas lakosztályokat is már lefoglalták.

Orosz zsebszótár

Mindazonáltal a brit diplomaták már előre figyelmeztették országuk drukkereit, hogy legyenek tekintettel az amúgy sem problémamentes brit-orosz kapcsolatra (Litvinyenko meggyilkolása 2006-ban Londonban, stb.), és ne tegyenek rá még egy lapáttal. A brit drukkerek azonban nem ígérnek semmit, mondván a rendbontás elkerülhetetlen lesz.

Sőt egyes focirajongói honlapok gyorstalpaló nyelvtanfolyamot is kínálnak, összegyűjtve a „legszükségesebb” kifejezéseket: „Kérek 2 üveg Baltika sört és egy adag saslikot polónium nélkül”; „Nagyon kedvelem Dosztojevszkij műveit, de olvastad már Wayne Rooney A történetem eddig című könyvét?”; „Mennyibe kerül a taxi a stadionba a Vlagyivosztokban lévő szállásomtól?”, „Köszönöm Moszkva, most hogy az ördögbe jutok haza?”.

Nincs kegyelem

Nem lesz probléma a biztonsággal – hangoztatja eközben a moszkvai rendőrség. A 80 ezer fő befogadására alkalmas stadion körül mintegy 5 ezer rendőr áll majd készenlétben. A sportlétesítményben elkülönítik majd a két együttes szurkolótáborát, közöttük biztonsági zónát alakítva ki.

Ha pedig a stadionban vagy az utcákon elharapózna az erőszak, Moszkva beveti a különleges megbízatású rendőrosztagát, az OMON-t. Az amerikai SWAT-hoz hasonló elitalakulat vízágyús tankokkal, AK47-esekkel és kutyákkal felszerelve várja a hírhedt angolokat. Az osztag vezetője azt üzente a briteknek, hogy ha egy kis ízelítőre vágynának, keressenek rájuk a YouTube-on.

Mi rákerestünk, íme.

Mégis kik azok a titokzatos OMON-osok, akiknek az ars poetikája: „Nem ismerjük a könyörületességet, s ne kérdezd miért”. Szegeken és törött üvegeken edzenek, és csak a legjobbak kerülhetnek közéjük – ezek a legáltalánosabb ismérvei ennek a különleges orosz belügyi erőnek, tagjainak többsége megjárta a véres csecsen háborúkat. Az elitalakulatot 1979-ben hozták létre az 1980-as moszkvai olimpiai játékokra annak érdekében, hogy ne ismétlődjenek meg a müncheni olimpián történtek. A különleges osztagot – melynek létszáma jelenleg 20 ezerre tehető – rendőrségi műveletekben, utcai harcokban, katonai műveletekben, terrorelhárításnál és túszhelyzetekben (mint például a beszlani túszdráma) is bevetették már.

BL-döntő fontezrekért

A Manchester United szurkolói a fociklub hivatalos utazási irodáján keresztül jutnak el Moszkvába: az egynapos út 939 fontban (közel 300 ezer forintba), míg a kétnapos 1299 fontba (körülbelül 400 ezer forintba) kerül.

A Chelsea-drukkerek utazását a Thomas Cook utazási iroda szervezi, ők az egynapos útért 747 fontot (közel 235 ezer forintot), a kétnapos útért pedig 999 fontot (körülbelül 315 ezer forintot) fizetnek. Azok a brit szurkolók, akik viszont nem a futballklubok hivatalos utazási irodáihoz fordultak, akár 1990-3300 fontot (mintegy 625 ezer – 1 millió forintot) is fizethetnek a moszkvai szurkolásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik