Élet-Stílus

Lezárják az alsó és felső budai rakpartot

Mintegy két hónapra, június 16-tól augusztus 20-ig, egyszerre lesz lezárva a budai alsó és a felső rakpart a 4-es metró Gellért téri állomásához kapcsolódó lejtakna építése miatt.

A Főpolgármesteri Kabinet döntésének megfelelően a lejtakna építésének munkálatait összehangolják a budai főgyűjtőcsatorna építésével az alsó rakparton. A döntést az indokolta, hogy tartani lehessen a 4-es metró Gellért téri állomása építése befejezésének végső határidejét, és rövidebb ideig kelljen a forgalmat korlátozni – közölte Czuk Dorottya, a Városháza sajtófőnöke.

A kabinet második olvasatban tárgyalt kedden Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesnek erről az indítványáról. Az előterjesztő javaslatának megfelelően a Budafoki út kétirányú forgalmát és az ottani buszközlekedést csak úgy tudják biztosítani, ha elbontják a Gellért téri díszburkolat jelentős részét, s egy ideiglenes útpályát alakítanak ki. Ez a megoldás a 4-es metró Gellért téri állomása és a hozzá kapcsolódó felszíni létesítmények elkészültéig marad fenn.

A jelenlegi ütemterv szerint a lejtaknát a budai főgyűjtőcsatorna adott szakasza építésének befejeztével, 2009. május 9. után kezdenék építeni. Hagyó Miklós előterjesztésében az is szerepel, hogy a lejtakna építésének egy évvel előbbre hozásával elérhető, hogy a Gellért téri metróállomás építése „ne kerüljön kritikus útra” és ezáltal nem veszélyeztetnék a 4-es metró véghatáridejét sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik