Élet-Stílus

Nagy-Britanniában engedélyezik a hibrid embriók létrehozását

Heves vita után megszavazták a londoni alsóház képviselői hétfőn este azt a törvénymódosítást, amely kizárólag orvostudományi célokra, és igen korlátozott időre lehetővé teszi emberi-állati hibrid embriók laboratóriumi körülmények között történő létrehozását.

Az egyházak és etikai szervezetek által erőteljesen bírált új törvény alapján jogilag lehetővé válik, hogy emberi sejtmagokat ültessenek be állati petesejtekbe. Az így nyert hibrid embriók őssejt-forrásként szolgálhatnak, ami tudósok szerint hozzájárulhat súlyos leépüléses, illetve daganatos betegségek hatékony kezelési módozatainak kifejlesztéséhez.

A módosított törvény alapján az eljárással nyert hibrid embriókat 14 nap után meg kell semmisíteni.

A módosítást nagy többséggel fogadták el, mivel azt mind a kormányzó Munkáspárt, mind az ellenzéki konzervatívok támogatták. Ugyanakkor mindkét párt frakciójából elhangzottak súlyos bírálatok is, és a tilalmat javasló ellenindítványt – amelyet szerda este leszavaztak – egy tory képviselő terjesztette be, aki szerint a módosítás “túl messzire megy”.

Az angol katolikus egyház “szörnyűségesnek” minősítette a hibrid embriók létrehozását, a parlamenten belüli ellenzők pedig “Frankenstein-törvénynek” titulálták az új jogszabályt. A pártolók szerint azonban az eljárásra az orvosi kutatás számára hozzáférhető őssejt-állomány szűkössége miatt van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik