Élet-Stílus

Bill Gatesék beszállnak a magyar oktatásba

Közösen képez a jövőben magyar információtechnológiai szakambereket az EU Fejlesztési Igazgatótanácsa, a magyar kormány és a Microsoft. Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója maga jött el a Parlamentbe, hogy beszéljen a TITAN projektről.

A TITAN, Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére kezdeményezés lényege, hogy a magyar piacon is minél több jól képzett információ- és kommunikációtechnológiai szakembert képezzenek.

A program három célt fogalmaz meg; a kis- és közepes vállalkozások számára is a hétköznapok természetes része legyen a magas fokú számítógéphasználat és a digitális írástudás.

A másik, hogy csökkenjen az informatikaiszakember-hiány, ami nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is érzékelhető. A harmadik cél pedig, hogy az általános oktatás keretében is tanítsák a digitális írástudást, a számítógépes ismereteket.

A program legfontosabb újdonsága az, hogy azt az informatikai szektor üzleti és társadalmi résztvevői a kormánnyal együtt hozták létre, s közösen is valósítják meg.

Steve Ballmer az országgyűlés szakmai bizottsága előtt kifejtette: a digitális tudás nagyon fontos része a versenyképességnek, mint ahogyan a technológiai innováció is. Hozzátette: a program alapvetően arra koncentrál, hogy az informatikai képességeket és képzettséget javítsa annak érdekében, hogy javuljon a foglalkoztatottság és az emberek, cégek versenyképessége.

A megállapodás kapcsán kiadott sajtóanyagban szerepel, hogy az unióban a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének negyedét, illetve a termelékenységi növekedés 40-50 százalékát az információ- és kommunikációtechnológiai szektor (ICT) adja. Ugyanakkor Európában egyre kevesebb a jól képezett ICT-szakember.

A tervek szerint a január 1-jétől már életképes program jórészt uniós forrásokra épül. A projekt minden kis- és közepes cég számára elérhető lesz azért, hogy növelni tudják digitális képességeiket. A cél az, hogy az első évben 10 ezer informatikai szakemberhez, 25 ezer üzleti vezetőhöz jusson el a program, illetve ezen túlmenően százezres nagyságrendben a munkavállalókhoz is.

A mintegy 10 milliárd forint forrásigényű TITAN-programot 2009-2010-2012-re tervezik, s a cégek elsősorban abban támogatják a képzési projektet, hogy az eljusson mindenkihez.

A programban részt vesz még a Cisco, a HP és az Intel magyar leányvállalata, a Magyar Telekom, a rEVOLUTION Software, az Xapt, a FreeSoft, valamint az Inforum, illetve az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik