Élet-Stílus

Aranyak és ezüstök a kajak-kenu Eb-n

Vasárnap délelőtt 500 méteren az egyesek, a párosok és a C-4 döntőit, 1000-en pedig a férfi és női K-4-sek fináléit rendezték a milánói Európa-bajnokságon, amely az utolsó lehetőség volt az olimpiai kvótaszerzésre.

Fél kilométeren női K-1-ben Kovács Katalin lett Európa-bajnok, K-2-ben Kozák Danuta és Szabó Gabriella aranyérmével olimpiai kvótát is szerzett, C-2-ben Kolonics György és Kozmann György, C-4-ben Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál és Horváth Gábor végzett a második helyen. 1000 méteren a Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma, Keresztesi Alexandra alkotta női négyes is a kontinens legjobbja lett, a Kammerer Zoltánnal, Kucsera Gáborral, Benkő Zoltánnal és Kadler Viktorral felálló férfi egység pedig a negyedik helyen végzett.

A magyarok a kenu egyesek B-fináléjában kezdték meg a versenyzést, Fürdök Gábor nagy csatában a 8. helyen végzett. K-1-ben Molnár Péter következett, aki a B-döntő 7. helyén ért célba. K-2-ben az újonc Szalay Tamás, Papp Sándor a B-finálé 6. helyét szerezte meg.

Kovács Katalin kezdte a magyar éremgyűjtést (Galéria)

Kovács Katalin kezdte a magyar éremgyűjtést (Galéria)

Ezután már a legjobbak következtek, méghozzá a 23 világbajnoki elsőséggel büszkélkedő olimpia bajnok, Kovács Katalin, aki ismét bizonyította, a legjobb a mezőnyben, nagyot csatázott német ellenfelével, Katrin Wagnerrel, de magabiztosan győzve lett Európa-bajnok.

A párosoknál a fiatal Kozák Danuta és Szabó Gabriella már az előfutamban is megmutatta oroszlánkörmeit, ám most a fináléban sem hagyott kétséget a felöl, hogy ez a duó a leggyorsabb, fantasztikus fölénnyel nyerték a döntőt. A kettős ezzel nemcsak Európa-bajnoki címet szerzett, hanem újabb két olimpiai kvótát is hazánknak. C-2-ben a világbajnok Kolonics György és Kozmann György Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint is meglepően jól szerepelt – a második helyen ért célba -, hiszen eddig felkészülésük középpontjában nem ez a táv játszotta a főszerepet.

C-4-ben a 200-on és 500-on világbajnok Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál és Horváth Gábor a végére elfáradt, így kikapott a román egységtől, és ezüstérmes lett.

1000 méteren a kajak négyesek küzdelmeire került sor, a nőknél Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma és Keresztesi Alexandra hajója- az elmúlt időszak Európa- és a világbajnokságaihoz hasonlóan – hozta a papírformát, és lett ezzel a kontinens legjobbja. A férfiaknál Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, Benkő Zoltán és Kadler Viktor épphogy lecsúszott a dobogóról, a szlovákok, a németek és az olaszok mögött negyedikként ért célba.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint az elért eredmények azt mutatják, jó úton jár a magyar csapat az olimpiai felkészülésben, egyedül még Vajda Attilának kell fejben jobban összeszednie magát.

Délelőtti eredmények.

—-Újabb nyolc érem a 200-as döntőkben—-

A magyar válogatott egy arany-, két ezüst- és öt bronzérmet szerzett az ötkarikás műsorban nem szereplő 200 m-es táv vasárnapi döntőiben a milánói olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon, amelyet így összesítésben 6 elsőséggel, 7 második és 5 harmadik hellyel zárt.

A legrövidebb távon a női kajaknégyes – Paksy Tímea, Kozák Danuta, Fazekas Krisztina és Patyi Melinda – szállította az egyetlen győzelmet, az egység magabiztos lapátolással utasította maga mögé riválisait, bár a tényekhez hozzátartozik, hogy a mezőny elég gyér volt, a döntőben mindössze öt hajó szállt vízre.

A kenus kvartett – Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál, Horváth Gábor – csakúgy, mint a délelőtti 500-as fináléban, ezüstöt szerzett és Molnár Péter (K-1) is másodikként rúgta be a hajóját a célba. A Fazekas, Patyi és a Molnár, Kadler Viktor duó (mindkettő K-2), valamint a Kovács Gergely, Végh Attila kettős (C-2), Foltán László (C-1) és a férfi kajaknégyes – Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Gergely, Babella Balázs – egyformán harmadik lett.

A magyarok közül egyedül Vad Ninetta (K-1) nem szerzett érmet 200-on, ő ötödikként zárt.

Délutáni eredmények.

Éremtáblázat (arany/ezüst/bronz)
Magyarország 6/7/5
Oroszország 4/3/2
Fehéroroszország 4/1/2
Szlovákia 3/-/-
Németország 2/3/4
Litvánia 2/1/1
Dánia 2/-/-
Nagy-Britannia 2/-/-
Románia 1/1/2
Franciaország 1/-/1
Lengyelország -/3/3
Spanyolország -/2/1
Szerbia -/2/1
Ukrajna -/2/1
Olaszország -/1/2
Finnország -/1/-
Bulgária -/-/1
Lettország -/-/1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik