Élet-Stílus

Tilos gyógyítani a méheket Magyarországon

Zárlat alá helyezték Somogy megye több települését, a méhek között ugyanis a lárvákat elfolyósító betegség ütötte fel a fejét. Gyógyítani nem lehet, a „tüneti kezelés” tilos. Jelenleg mintegy 50 település áll ilyen típusú „karantén alatt”.

Állat-egészségügyi zárlatot rendeltek el az úgynevezett nyúlós költésrothadás miatt Som, Nagycsepely, Ádánd, Ságvár és Nyim települések körzetében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fertőzés felbukkanásának öt kilométeres körzetébe nem lehet méheket bevinni, a bentrekedt kaptárokat pedig tilos kivinni – mondta el a Figyelőnetnek Bachmann Tamás, gyakorló méhész.

Tilos a „gyógyítás”

A méhészek rendes esetben az aktuálisan virágzó növényeket „követve” szállítják különböző helyszínekre a méhcsaládokat. A rovarok – bár 5 kilométernél messzebb is elrepülhetnek – ezen a körzeten belül általában megtalálják a táplálékot, és nem repülnek tovább.

Munka közben (fotó: MTI)

Munka közben (fotó: MTI)

A nyúlós költésrothadást egy gombafertőzés okozza, és ma még gyógyíthatatlan. A betegség gyakorlatilag elfolyósítja a méhlárvát: ha az ember egy gyufaszállal megkapargatja, nyúlós, fonalszerű „nyálkaként” tudja kihúzni a lárvát – innen a nyúlós költésrothadás elnevezés.

A felnőtt állatok azonban teljesen tünetmentesek, viszont hordozzák és terjesztik a betegséget hozó spórákat. A fertőzés – bizonyos mennyiségben – minden méhcsaládban jelen van, de a rovarok tisztítják a kaptárakat, nem „engedik” elburjánzani a kórt. A baj akkor kezdődik, ha a gomba felszaporodik, például úgy, hogy idegen, fertőzött méhek jutnak be a kaptárba. Gyógyszeres kezeléssel meg lehetne ugyan menteni a rovarokat, de nem lehet elpusztítani a gombát, amit így a felnőtt állatok tovább terjeszthetnek. Éppen ezért Magyarországon tilos a gyógyítás, a fertőzött családokat el kell égetni – mondja a méhész.

Jelenleg 50 település van zár alatt

Más viszont a szabályozás Szlovákiában, ahol alkalmazzák a tüneti kezelést, ebből adódóan a szlovák méhek védve vannak, de veszélyes mértékben terjeszthetik a kórt. A külföldi „utánpótlás” csak egyetlen a sok ok közül, amelyek a betegség kordában tartását nehezítik. Így talán jobban érthető, hogy a nyúlós költésrothadás a méhészek rettegett, sokszor nagy veszteséget okozó ellenfele.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján például folyamatosan frissített adatbázis található az éppen aktuális zárlatokról. Májusban 12 megye összesen 50 településén van érvényben az állat-egészségügyi zárlat. A fertőzött kaptárakat mindenhol megsemmisítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik