Élet-Stílus

UEFA: ingyenvodka és késelés a döntő után

A Zenit holland mesterét is meglepte, hogy a szentpétervári együttes meg sem állt az UEFA-kupa-győzelemig. A Rangers trénere büszke a csapatára, és sportszerűen elismerte, hogy megérdemelten diadalmaskodott a fináléban az orosz rivális. Az mérkőzés alatt és utána is voltak összetűzések Manchesterben, egy orosz szurkolót megkéseltek.

Mintegy 100 ezer, többnyire jegy nélkül skót érkezett Glasgow-ból Manchesterbe, ahol a város több pontján óriás kivetítőkön nézték a mérkőzést. Az összetűzések akkor kezdődtek, amikor az egyik kivetítő műszaki okból nem működött. A szurkolók több órán át várakoztak, többen közülük rengeteg alkoholt fogyasztottak. A szurkolók végül palackokkal és dobozokkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik gumibottal támadtak az agresszív drukkerekre és egy másik kivetítőhöz terelték őket.

Egy másik incidensben a stadionon kívül megkéseltek egy orosz szurkolót. A sebesült állapota nem életveszélyes – közölte a rendőrség. Hat embert őrizetbe vettek súlyos testi sértés gyanújával.

Csúcson a Zenit

Érthető is a skót szurkolók csalódottsága, hiszen a kedvenceik, akárcsak az elődöntőben mintha nem is akartak volna gólt lőni. A Rangers mestere is elismerte, hogy defenzív felállásban küldte pályára a csapatát. „Ennek a taktikának köszönhetjük a sikereinket, ezért nem akartam pont a döntőre változtatni. Talán másképp alakul a mérkőzés, ha a Zenit hamarabb betalál, hiszen akkor korábban beküldtem volna a cserepadon ülő támadóinkat” – mondta a mérkőzés után Walter Smith, aki csak a 77. percben, 1-0-s hátrányban cserélte be Nacho Novót, Lee McCulloch-ot és Kris Boydot.

„Fantasztikus sorozat van a hátunk mögött, nem panaszkodhatunk.” – mondta a tréner. „Természetesen csalódottak vagyunk, hiszen nem sűrűn adódik arra alkalom, hogy nemzetközi kupadöntőt játszhat a csapat” – tette hozzá Smith, aki sportszerűen elismerte, hogy a jobbik együttes győzött: „Egy remek csapat ellen veszítettünk. Az elődöntőben megverték a Bayern Münchent, egy körrel korábban pedig a Bayer Leverkusent búcsúztatták.”

Az oroszok holland trénere, Dick Advocaat a sikert követően úgy örült a kupának, mint egy kisgyerek. „Egy ilyen győzelem csak ritkán adatik meg. Nagyon büszkék vagyunk és azt hiszem, az egész sorozatban nyújtott teljesítményünk alapján rászolgáltunk a kupára” – értékelt Advocaat, aki 2006-ban ült le a szentpétervári együttes kispadjára.

A rutinos holland mester tisztában van azzal, hogy a nyári átigazolási szezonban több játékos elszerződhet. „Elsődleges célunk az lesz, hogy egyben tartsuk az együttest, mégis szembe kell nézzünk a ténnyel, hogy többen távozni fognak. Ez történik, ha sikeres lesz egy csapat, a legjobbakat elviszik, aztán kezdhetjük az építkezést elölről” – kesergett a tréner, aki mégis bízik abban, hogy többek között a csapat motorját, az irányító Andrej Arsavint is sikerül Szentpéterváron tartani.

Advocaat elismerően nyilatkozott egykori csapatáról, a vesztes Rangersről. A holland mester korábban öt bajnoki címet szerzett a skótokkal: „Hihetetlen mennyiségű meccset (64!) játszottak az idei szezonban, remélem a bajnokságban és a skót kupában diadalmaskodnak.”

Ingyenvodka

Hajnalig tartó örömünnep fogadta Szentpéterváron, hogy a Zenit szerdán 2-0-ra legyőzte a skót Glasgow Rangerst a labdarúgó UEFA Kupa manchesteri döntőjében. A lefújás után – az évszakhoz képest szokatlan hideg ellenére – ezrek indultak meg a belváros felé gyalog és autóval, a kocsmatulajdonosok pedig ingyen mérték a vodkát

Örömünnep Szentpéterváron (Galéria)

Örömünnep Szentpéterváron (Galéria)

A világhírű Ermitázs múzeum előtt a tömeg kék-fehér zászlókat lengetett és hangtölcséreken át mondott köszönetet a holland vezetőedzőnek, Dick Advocaatnak. Patakokban folyt a sör, a pezsgő és a vodka, majd amikor az útszéli büfék éjfélkor – a hatályos kormányrendelet értelmében – bezártak, a szomjas hívek az éjjel-nappali gyógyszertárakat rohamozták meg, hogy orvosi célokra használt tömény italokhoz, például galagonyapálinkához jussanak.

Vlagyimir Putyin volt elnök, jelenlegi kormányfő telefonon gratulált Advocaatnak, hangoztatva: ez a diadal egyértelműen jelzi az orosz futballban jelentkező haladást. II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája ugyancsak elismerően nyilatkozott a Zenit teljesítményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik