Élet-Stílus

Zenit: pártvezetés és az olaj a siker titka

A második számú európai kupasorozatban két olyan csapat jutott a fináléba, amelynek a végső sikerére nem sokan fogadtak volna. Az orosz Zenit szereplése különösen érdekes, hiszen a manchesteri döntő felé vezető úton több nagyágyút is már-már megalázó módon búcsúztattak az UEFA-kupától. Mi a titka a szentpétervári együttes parádés szereplésének, amelyet egykoron a pártvezetés mentett meg a kieséstől?

A századforduló környékén számos fociklub alakult Szentpéterváron, és ezek összevonásából alapították meg a mai Zenit elődjét. Egyes források szerint a Murzinka, mások úgy gondolják, hogy a leningrádi vasgyár munkásai által életre hívott Stalinets tekinthető az elődnek. A két csapat a 30-as évek végén egyesült, néhány évvel azután, hogy hivatalosan is bejegyezték az FC Zenit nevet.

Az első sikerre (1944 – orosz kupagyőzelem) nem kellett sokat várni, de hiába volt a klubnak hatalmas rajongótábora, az orosz bajnokság végkimeneteléhez nem sok köze volt az első évtizedekben. A világégést követően a Lomo PLC. (Leningradskoje Optiko Mechanistschéskoje Objedinénie) vette meg az egyesületet, és egészen a 90-es évekig a cég tulajdonában volt a klub.

Olajmilliókkal a sikerért

1967-ben a csapat utolsó, azaz kieső helyen végzett, de a felső vezetők megmentették az együttest: a pártvezetés úgy gondolta, hogy az 1917-es októberi forradalom 50. évfordulóján nem lenne szerencsés, ha kiesne az élvonalból a leningrádi klub. A nyolcvanas években egy bajnoki bronzot, majd 1984-ben az első aranyérmét ünnepelhette az FC Zenit.

A Chelsea mintájára épül a klub (Getty)

A Chelsea mintájára épül a klub (Getty)

Tíz évvel később a csapat valóban kiesett az élvonalból, ezúttal nem volt aki megmentse. Négy év másodosztályt követően visszatért a Zenit, és azóta rendre az elsők között végez. Három éve gyökeres változás állt be az egyesület életében, miután a világ legnagyobb kőolaj- és földgázkitermelő cége, a Gazprom 27,9 millió euróért többségi tulajdont szerzett.

A Zenit egycsapásra Oroszország leggazdagabb klubja lett, és elképesztő összegeket költött a keret megerősítésére. Tavaly 38,6 millió eurót kapott Dick Advocaat, idén pedig 63,5 millió áll a holland szakember rendelkezésére. A tapasztalt tréner ütőképes keretet állított össze, és a csapata tavaly megnyerte az orosz bajnokságot. A következő szezonban tehát a Bajnokok Ligájában szerepelhet az együttes attól függetlenül, hogy idén diadalmaskodik-e az UEFA-kupa fináléjában.

Út a döntőig

A második számú európai kupasorozatba a selejtezők második körében kapcsolódott be a Zenit. Elsőként a szlovák FC Zlaté Moravcét intézték (5-0 összesítésben) el az oroszok, majd a Standard Liege következett (4-1).

A csoportkörben az Evertonnal, a Nürnberggel, a Larisszával és az AZ Alkmaarral kerültek egy csoportba. Az angol együttes megverte a Zenitet, a holland és német riválissal ikszelt Advocaat csapata, a Larisszát viszont idegenben legyőzte. Öt ponttal a csoport harmadik helyén jutott a legjobb 32 közé a Zenit, ahol csak az idegenben lőtt góllal bizonyult jobbnak a spanyol bajnokság ezüstérmesénél, a Villarealnál.

A következő körben egy papíron könnyebb ellenfél várta az oroszokat, de az Olympique Marseille-től idegenben elszenvedett 3-1-es vereséget követően a kiesés szélére kerültek Advocaaték. A Szentpéterváron – a libalegelőre emlékeztető pályán – lejátszott visszavágón viszont 2-0-ra győzött a Zenit, és ismét csak az idegenben szerzett gólnak köszönhetően bejutott a negyeddöntőbe.

A Bayer Leverkusen ellen az idei kiírás egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta a Zenit, hiszen idegenben 4-1-re lemosta a németeket. A második meccs pusztán formalitás volt, amelyet a gyógyszergyáriak 1-0-ra megnyertek. A következő körben az UEFA-kupa legnagyobb esélyese, a Bayern München várta a szentpéterváriakat.

A Zenit az egyik legnépszerűbb orosz klub (Getty)

A Zenit az egyik legnépszerűbb orosz klub (Getty)

Lucio szerencsétlen öngóljával 1-1-re végződött a müncheni mérkőzés, a visszavágón viszont ismét oktatta német ellenfelét a Zenit. Az oroszok úgy győztek 4-0-ra, hogy a csapat legjobbja, Arsavin eltiltása miatt nem játszhatott. Ott volt viszont a csapat legeredményesebb góllövője, Pogrebnjak, aki a nemzetközi kupaporondtól búcsúzó Oliver Kahnnak lőtte 10. gólját a kiírásban. Az orosz csatár ezzel holtversenyben vezeti az UEFA-kupa góllövőlistáját Luca Tonival.

És mi lesz a fináléban?

A döntőben a Zenit a skót Glasgow Rangersszel találkozik, és az eddigi eredményeket elnézve ők számítanak a manchesteri összecsapás esélyesének. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a skótok az egyenes kieséses nyolc meccsén mindössze két gólt kaptak – igaz csak hatot lőttek.

A fináléra való felkészülésnek mindent alárendeltek Advocaaték, tavasszal sorozatban mondták le a bajnoki meccseiket. Így eshetett meg, hogy a Zenit címvédőként jelenleg csak a hazai pontvadászat 12. helyén tanyázik.

A csapat a tréner otthonában, Hollandiában készül a szerdai döntőre. A helyi lapok kritizálták Advocaatot, mert a sikeres szereplés érdekében a gárda összes bajnoki meccsét elhalasztatta. Az orosz média és több szakértő is azon a véleményen van, hogy ezzel a Zenit “kiesik a ritmusból”, míg riválisa, a Glasgow Rangers minden bajnoki meccsére kiáll.

Szerda este kiderül, hogy jól taktikázott-e Advocaat…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik