Élet-Stílus

1980 – Róma, német sikerváros (videó)

A torna húszéves jubileuma egyben szignifikáns változással járt: az Európa-bajnokság mezőnyét megduplázta a kontinentális szövetség, s a nyolc résztvevő immár két csoportba sorolva harcolt a továbbjutásért.

A selejtező során a legnagyobb meglepetés a 6. csoportban született; Görögország ugyanis megelőzte a rutinos Eb-szereplő magyar válogatottat, Finnországot, és az alaposan leszereplő, mindössze egy győzelmet arató Szovjetuniót. Hellász fiai mellett a rendkívül meggyőző Anglia illetve Belgium, Spanyolország, Hollandia, és a négy évvel korábbi döntő résztvevői, Csehszlovákia és az NSZK biztosították részvételüket.

Az olaszországi tornán két rendkívül erős négyesben folytathatták a csapatok. Az első csoportban a németek, a hollandok és a csehszlovákok – azaz a négy évvel korábbi torna dobogósai – mellett a görög csapat volt a kakukktojás, míg a másodikban a házigazda olaszok mellett Anglia, Spanyolország és Belgium harcolt a döntőt jelentő első helyért.

Rummenigge és Netolicka párharca (Getty)

Rummenigge és Netolicka párharca (Getty)

A római nyitómeccs mindjárt csúcsrangadót eredményezett, hisz a foghíjas Olimpicóban a jugoszláviai Eb döntőjének újrajátszásához asszisztálhatott a mindössze 11 ezer néző. A németek az új csillag, Karl-Heinz Rummenigge fejesével visszavágtak a csehszlovákoknak, az esti nápolyi mérkőzésen a hollandok Kist büntetőjével gyűrték le a heroikusan védekező görögöket. A második csoportban a torinói belga-angol döntetlen (1-1) után az olaszok nem bírtak a spanyolokkal (0-0), így a négy csapat azonos eséllyel készülhetett a második fordulóra.

Eb-klasszikus: Hollandia NSZK ellen

Nápolyban a hetvenes évek két legeredményesebb csapata, a vb- és Eb-aranyérmes NSZK, valamint a két elvesztett vb-döntőt felmutató Hollandia találkozott, s a torna legmagasabb nívójú találkozóját vívta.

A német védelem előtt bevetett Briegel jutalomjátéka volt a második csoportmeccs, az örökmozgó védekező középpályás, illetve az irányító Schuster alaposan megkavarta a holland védelmet, míg az egyik legkevesebbre taksált német támadó, Allofs magára vállalta a munka dandárját.

NSZK-Hollandia (1. félidő):

A bajuszos támadó előbb Schuster kapufája után értékesített egy kipattanót, majd szünet után Schuster-Hansi Müller kényszerítő nyomán a karmester a jobb oldalról visszakapott labdát gurította vissza Allofs elé, s a csatár jobbkülsővel a jobb alsó sarokba lőtt.

A Düsseldorf támadójának harmadik találatát szintén a Köln irányítója készítette elő – Schuster előbb az alapvonalig cselezett, s a visszaemelt labdájára érkezett Allofs, aki 3-0-ra módosította az eredményt.

NSZK-Hollandia (2. félidő):

A német mentalitásból merítő hollandok azonban nem adták fel. Előbb az első válogatottságát egy butácska hibával „ünneplő” 19 esztendős Matthäus Wijnstekers elleni szabálytalansága nyomán (a későbbi aranylabdásnak pechje volt: a fault ugyanis a tizenhatos előtt történt) Rep szépített büntetőből, majd René van de Kerkhof távoli remek lövésével kapaszkodtak tovább. Egyenlítésre azonban nem maradt idő.

A másik találkozón a csehszlovákok esélyeshez méltóan 3-1-re győztek a görögök ellen, igaz, csak abban reménykedhettek, hogy a pont nélküli ellenfelük legyőzi a csoportfavoittá előlépő németeket: kevés volt rá az esély.

A 2. csoportban Belgium magabiztos játékkal, a támadásban is rendkívül segítőkész védőinek köszönhetően 2-1-re legyőzte Spanyolországot, s bár az olaszok Tardelli találatával legyűrték a korszak legerősebb klubcsapatából, a Liverpoolból hat játékost is felvonultató angolokat (a hetedik „liverpooli”, az akkor már a Hamburgot erősítő aranylabdás Keegan az utolsó percben ziccert hibázott), a több rúgott gól miatt bizakodva várhatták a házigazdák elleni mindent eldöntő rangadót. Geretsék már egy döntetlen esetén is döntőbe juthattak.

A záró fordulóban az első csoportban maradt a második játéknap utáni status quo: a holland-csehszlovák (1-1) döntetlen, valamint a görögök első Eb-pontja nem módosították a torna végeredményét: az NSZK az aranyért, míg a címvédő a 3. helyért szállhatott sorompóba.

Búcsúztak a gólínségben szenvedő házigazdák

A második csoportban annál drámaibb küzdelemre volt kilátás. Olaszországnak nyernie kellett volna ahhoz, hogy Nápoly helyett Rómában maradjon; Guy Thys, a belgák gyakran pipára gyújtó mestere nem pironkodott, a csatár Van der Elst helyett is középpályást nevezett, nyíltan jelezve: Belgium egy pontért játszik a római stadionban. Igaza lett.

Ami az 1970-es vb-n elégnek bizonyult, az tíz évvel később már kevés volt: a három csoportmeccsen mindössze egy gólt szerző olaszok ezúttal nem léptek tovább, s bár Meeuws kezezésénél joggal reklamáltak tizenegyesért, a Renquin, Mommens és Vandereycken révén több formás ellentámadást is vezető belgák megérdemelten jutottak a döntőbe.

A csoport délutáni mérkőzésén az angolok 2-1-re legyőzték a spanyolokat, de mindez csak a brit büszkeséghez volt elég – egyik csapatnak sem volt reális sansza a németek elleni összecsapásra.

Zdenek Nehoda (Getty)

Zdenek Nehoda (Getty)

A letört olaszok így Nápolyban a csehszlovákokkal mérkőztek a bronzéremért, s Panenkáék elérték azt, amit Keeganék, Ceulemansék, vagy Santillanáék nem: gólt rúgtak az 1968-as Európa-bajnokságon is szereplő Dino Zoffnak. Bár a csata javarészt a csehszlovák térfélen folyt, egy Panenka-szöglet után Jurkemik lőtt kapásból, s a távoli bomba esélyt sem hagyott az akkor 38 éves olasz kapusnak.

Az olaszok első csatárgólja – Causio szabadrúgása után Graziani egyenlített – után több találat nem született, s az épp érvényben lévő szabályoknak megfelelően a 90 perc után büntetőrúgások következtek. A felek Eb-rekordnak számító 18 kísérlet után döntöttek: a kilencedik párban Netolicka kivédte Collovati lövését, s így Csehszlovákia az 1976-os arany után újabb Eb-éremmel gazdagította kollekcióját.

Róma, a német sikerek városa

A figyelem ezt követően az „Örök Város” felé fordult, ahol a második aranyéremére hajtó NSZK ellenfele az 1972-es elődöntő óta visszavágásra áhítozó belga legénység volt. A németek rendkívül motiváltan kezdtek, egy baloldali szöglet után Hansi Müller távoli lövését alig tudta kitornázni Pfaff, majd egy gyors kombináció után Schuster indította Hrubescht, s a behemót támadó 17 méterről kilőtte a bal alsó sarkot.

NSZK-Belgium (1. félidő):

A félidő derekán előbb a német védelem bakiját kihasználva a jobb oldalon elrobogó Mommens lábában volt az egyenlítés, majd Hrubesch okos előkészítése nyomán Müller alig fölé szálló lövése okozott veszélyt a belga kapu előtt. Az első játékrész hajrájában előbb Schuster 20 méterről ballal ellőtt kemény labdáját piszkálta ki a jobb felső sarokból Pfaff, majd klasszisát igazolva Allofs lövését is hárította.

A második félidőben a belgák is felnőttek a feladathoz, s fokozva a tempót egyre többször tűntek fel a német kapu előtt. A 72. percben Van der Elst-t a tizenhatos előterében Stielike elkaszálta, a belga támadó a büntetőterületén ért földet, a román Rainea játékvezető pedig büntetőt ítélt. Vandereycken ballal a bal alsóba zúdította a tizenegyest.

NSZK-Belgium (2. félidő):

A hajrában felváltva forogtak veszélyben a kapuk, Mommens távoli kísérlete után Schuster került ziccerbe a túloldalon, az irányító azonban a 87. percben nyolc méterről Pfaffba lőtt. A szöglet után siker koronázta a németek erőfeszítését: Rummenigge centerezett a szögletzászlótól, s a berobbanó Hrubesch fejjel a kapuba csúsztatott.

A győztes NSZK. Felső sor: Rummenigge, Schumacher, Cullmann, Schuster, Briegel, Hrubesch, Stielike, Jupp Derwall kapitány,. Alsó sor: Allofs, Kaltz, Dietz, K-H Förster, H. Müller

A győztes NSZK. Felső sor: Rummenigge, Schumacher, Cullmann, Schuster, Briegel, Hrubesch, Stielike, Jupp Derwall kapitány,. Alsó sor: Allofs, Kaltz, Dietz, K-H Förster, H. Müller

Nyolc év alatt az NSZK második kontinenselsőségét nyerte úgy, hogy mindháromszor döntőt játszott. Róma a Nationalelf számára szerencsés helyszínnek bizonyult – mint 1990-ben kiderült, nem először.

A torna hőse:

—-Eb-torna, Olaszország—-

I. csoport

1980. június 11.
NSZK-Csehszlovákia 1-0 (0-0)
Róma, Olimpico, 11 ezer néző. Vezette: Michelotti (olasz)
Gól: K.-H. Rummenigge (57.)

Hollandia-Görögország 1-0 (0-0)
Nápoly, San Paolo, 15 ezer néző. Vezette: Prokop (NDK)
Gól: Kist (65., 11-esből)

1980. június 14.
NSZK-Hollandia 3-2 (1-0)
Nápoly, San Paolo, 30 ezer néző. Vezette: Wurtz (francia)
Gól: K.Allofs (20., 60., 66.) illetve Rep (80., 11-esből), W. van de Kerkhof (86.)

Csehszlovákia-Görögország 3-1 (2-1)
Róma, Olimpico, 8 ezer néző. Vezette: Partridge (angol)
Gól: Panenka (6.), Vízek (26.), Nehoda (62.) illetve Anasztopulosz (14.)

1980. június 17.
Csehszlovákia-Hollandia 1-1 (1-0)
Milánó, Giuseppe Meazza, 12 ezer néző. Vezette: Ok (török)
Gól: Nehoda (16.) illetve Kist (59.)

NSZK-Görögország 0-0
Torino, Stadio Comunale, 14 ezer néző. Vezette: McGinlay (skót)

Végeredmény:
1. NSZK 5 pont (4-2), 2. Hollandia 3 (4-4), 3. Csehszlovákia 3 (4-3), 4. Görögország 1 (1-4)

II. csoport

1980. június 12.
Belgium-Anglia 1-1 (1-1)
Torino, Stadio Comunale, 15 ezer néző. Vezette: Aldinger (NSZK)
Gól: Ceulemans (30.) illetve Wilkins (26.)

Olaszország-Spanyolország 0-0
Milano, Giuseppe Meazza, 75 ezer néző. Vezette: Palotai (magyar)

1980. június 15.
Spanyolország-Belgium 1-2 (1-1)
Milánó, Giuseppe Meazza, 11 ezer néző. Vezette: Corver (holland)
Gól: Quini (36.) illetve Gerets (17.), Cools (65.)

Olaszország-Anglia 1-0 (0-0)
Torino, Stadio Comunale, 60 ezer néző. Vezette: Rainea (román)
Gól: Tardelli (79.)

1980. június 18.
Spanyolország-Anglia 1-2 (0-1)
Nápoly, San Paolo, 14 ezer néző. Vezette: Linemayr (osztrák)
Gól: Dani (48., 11-esből) illetve Brooking (19.), Woodcock (61.)

Olaszország-Belgium 0-0
Róma, Olimpico, 55 ezer néző. Vezette: Garrido (portugál)

Végeredmény:
1. BELGIUM 4 pont (3-2), 2. Olaszország 4 (1-0), 3. Anglia 3 (3-3), 4. Spanyolország 1 (2-4)

A 3. helyért

1980. június 21.
Csehszlovákia-Olaszország 1-1 (0-0) – 11-esekkel 9-8
Nápoly, San Paolo, 25 ezer néző. Vezette: Linemayr (osztrák)
Gól: Jurkemik (54.) illetve Graziani (73.)
11-esek: Causio 0-1, Masny 1-1; Altobelli 1-2, Nehoda 2-2; G.Baresi 2-3, Ondrus 3-3; Cabrini 3-4, Jurkemik 4-4; Benetti 4-5, Panenka 5-5; Graziani 5-6, Gögh 6-6; Scirea 6-7, Gajdusek 7-7; Tardelli 7-8, Kozák 8-8; Collovati 8-8 (hibázott), Barmos 9-8
Csehszlovákia: Netolicka – Barmos, Jurkemik, Ondrus, Vojácek – Gögh, Vízek (Gajdusek, 64.), Kozák, Panenka – Nehoda, Masny
Olaszország: Zoff – Gentile, G.Baresi, Collovati, Scirea – Cabrini – Causio, Tardelli, Graziani – Altobelli, Bettega (Benetti, 83.)

Karl-Heinz Förster a trófeával (dpa)

Karl-Heinz Förster a trófeával (dpa)


Döntő

1980. június 22.
NSZK-Belgium 2-1 (1-0)
Róma, Olimpico, 48 ezer néző. Vezette: Rainea (román)
Gól: Hrubesch (10., 88.) illetve Vandereycken (72., 11-esből)
NSZK: Schumacher – Kaltz, K.H.Förster, Stielike, Dietz – Briegel (Cullmann, 55.), Schuster, H.Müller – K.H.Rummenigge – Hrubesch, K.Allofs
Belgium: Pfaff – Gerets, L.Millecamps, Meeuws, Renquin – Cools, Vandereycken, Van Moer, Mommens – Van der Elst, Ceulemans

A torna gólkirálya: K.Allofs (NSZK) 3 gól
A sorozat gólkirálya: Keegan (angol) 7 gól
A torna csapata: Zoff (olasz) – Gentile (olasz), K.H. Förster (NSZK), Scirea (olasz) – Briegel (NSZK) – Schuster (NSZK), Tardelli (olasz), Müller (NSZK) – K.H. Rummenigge (NSZK) – Ceulemans (belga), Hrubesch (NSZK)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik