Élet-Stílus

A Társulatban nincs demokrácia

A szereplőválogató műsorban minden további nélkül előfordulhat, hogy a zsűri négy tagja ellenében az elnök dönthet arról, ki kapja meg az István a király egyik főszerepét. A műsor producere szerint viszont igenis számít a zsűri szava.

Múlt hét szombaton A Társulat című műsor nézői körében kisebb vihart kavart a tehetségkutató és szereplőválogató műsorban zajló párbaj. Míg a zsűri négy tagja, Szulák Andrea, Keveházi Krisztina, Alföldi Róbert, Kocsák Tibor egyöntetűen Torma Emesére szavazott, addig a zsűri elnöke, Szikora János Herczeg Flórát tartotta a legjobbnak. Gundel Takács Gábor ezután Torma Emesét nevezte meg győztesnek, majd Szikora egyértelművé tette a döntését, miszerint a zsűri szavazatát megvétózva a saját választottja mellett dönt: Réka szerepére Herczeg Flóra karaktere sokkal alkalmasabb, mert előadása drámai, hangja karcos…”. Minden előadásért a rendező felel, így lesz ez az István, a király rockoperánál is – erősítette meg Alföldi Róbert is.

Torma Emese (Fotó: MTV - Zih Zsolt)

Torma Emese (Fotó: MTV – Zih Zsolt)

Ölre mentek a rajongók

Mint utólag kiderült, a döntés megfelelt a szabályoknak, de több internetes fórumon szóvá tették, hogy ez a nézők átverése. A Bors című bulvárlap szerint még egymásnak is estek A Társulat szombati adása után Herczeg Flóra illetve Torma Emese szimpatizánsai.

Az ügy legújabb fejleménye az, hogy a napokban bejelentették, Torma Emesének különdíjat adnak át. A következő, szombati István-szerepdöntőn, az eddigi nyertesekhez hasonlóan átveheti az 500 ezer forintos bankkártyát, és kap még egy lemez-előszerződést is.

A zsűri elnökének szombati fellépése nyomán leginkább úgy tűnik, hogy a bírálók csak a látszat kedvéért szavaznak, érvelnek, mert ezzel az erővel akár egyszemélyes show is lehetne Szikora Jánossal. A FigyelőNet ezután föltette a kérdést az előadás producerének, Rosta Máriának, nem érzik-e úgy, hogy hibát követtek el, amikor a műsor kezdetén nem tették egyértelművé: a zsűri elnöke dönt. Így ugyanis sok tévénéző érzi úgy, hogy hülyére veszik, és egyáltalán miért van ott a zsűri?

Győzhet-e a szegénylegény legkisebb fia?

A producer szerint A Társulat szereposztó műsorában a nézőknek fontos feladatuk van, hiszen az adás alatt szavazataikkal juttatják tovább azt a két versenyzőt, akik a párbaj során összemérhetik tudásukat. A továbbjutott két játékos egy-egy dallal mutatja meg, milyen a karaktere az adott szerepben. Majd a zsűri értékeli szakmailag a versenyzőket, segítve a rendező munkáját. A rendező pedig a versenyző összes eddigi produkciója alapján dönt arról, melyik játékos a legalkalmasabb a szerepre.

Mindemellett szerintünk az lehet a fő gond, – túl azon, hogy a műsorvezető sem ismeri jól a szabályokat –, hogy a készítők nem tudták eldönteni: vajon itt egy szereplőválogatás valóságshow-járól van szó, vagy egy tehetségkutató műsorról. Úgy akarták elhitetni a nézőkkel, hogy az egyszeri szegénylegény (leány) győzhet, ha ő a legjobb, hogy azt elfelejtették közölni a nézőkkel: itt egy színházi előadás születik, ahol nem a demokrácia szabályai vannak érvényben.

Rosta Mária szerint a műsorban nincsenek vegyes szabályok. Mindenkinek megvan a feladata a produkcióban. A Társulat egy szereposztó műsor, ahol a zsűri és a rendező a 24 versenyző közül választja ki azt a nyolc tehetséges fiatal színészt, aki eljátszhatja az István, a király jubileumi díszbemutatóján a főszerepet. A nézőknek azért nélkülözhetetlen a szerepük A Társulat műsorában, mert a szavazataik alapján jut tovább az a két játékos, aki a párbaj során mutatja be a zsűri tagjainak, illetve a rendezőnek azt, hogyan tudják eljátszani, előadni a szerepet. A zsűri tagjainak pedig az az igazi feladatuk, hogy tudásukkal, tapasztalataikkal, véleményükkel segítsék a versenyzők, illetve a rendező munkáját.

Köszönjük Emese!

Gundel Takács bakijára szerinte az lehet a magyarázat, hogy ilyen helyzet még nem volt az eddigi adások során, hogy a zsűri és a rendező véleménye ennyire eltért volna egymástól. Az élő adás pedig azt bizonyította, senki sem készült fel erre a helyzetre. Azt is tagadta, hogy a bejelentett lemezszerződés és pénzjutalom Torma Emesének azt jelentené, hogy elismerik a hibájukat. „ Ez nem hiba, a tehetség elismerése” – jelentette ki a producer.

Szikora János színházi rendező megismételte és hangsúlyozta a FigyelőNetnek, hogy a döntés, szakmai döntés volt: „Egy társulat életében előfordul olyan helyzet, amikor a darab rendezője mondja ki az utolsó szót. Hiszen az ő elképzelésében már megszületett az előadás. Így történt ez most is.”

Torma Emese természetesen tiszteletben tartja a döntést, mondván, a társulat életében a rendezőé az utolsó szó, kinek, milyen karakternek szánja a szerepet: „Így történt ez a mi esetünkben is. Nincs bennem rossz érzés, hiszen A Társulat tagja lehetek. Élmény volt ilyen szakemberekkel és játékosokkal együtt versenyezni” – szólt a párbaj vesztesének válasza. Az optimizmusa nem is alaptalan, mert ahogy kifejtette nekünk, a jubileumi előadás után, várhatóan Flórával felváltva énekelheti majd a Réka-szerep dalait.

A műsor rajongói pedig valószínűleg ugyanúgy megnézik most szombaton a döntőt, és telefonjukon szavaznak is majd május 10-én , hogy Wunderlich József, Koroknai Árpád, Feke Pál és Derzsi György közül ki juthat a párbajba. Az már persze sokkal kevésbé lesz izgalmas, hogy a zsűri mit produkál majd, mert hát a színház nem a demokráciáról szól, úgy látszik még egy műsor erejéig sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik