Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé

A hosszú pünkösdi hétvége rengeteg programot kínál: világzene minden mennyiségben, színház, játékkiállítás, nyitott borospincék, de aki inkább otthon pihenné ki magát, annak a tévében is találtunk jó filmeket.

A pünkösdi királyság egészen hétfőig tart, mármint abban az értelemben, hogy péntektől egészen vasárnap estig találtunk tavaszi kulturális csemegéket. Ha olyan jó lesz az idő a hétvégén, ahogy az időjósok állítják, akkor a kulturális kiruccanások mellett mindenképpen érdemes igazi természetjárást is betervezni valamelyik napra. Ha mindeközben elfáradnánk, akkor estére egészen jó filmeket találtunk a tévéből. A kérdés tehát a régi:

Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, május 9.

…Bob Marley reinkarnációjára az A38 Hajóra

Sizzla korunk egyik legsikeresebb conscious reggae sztárja, amit páratlan karizmájának köszönhet. Elnyomás-, rasszizmus és a társadalmi igazságtalanságok ellen szóló szövegei hatalmas erőt sugároznak, amely közvetlen, elragadó, pozitív, hittel teli zenéjével párosulva Bob Marley egyik legjelentősebb utódjává teszi. A sztár szorosan összetartó August Town-i rasta közösségben született és nőtt fel. Az hogy szülei is hívő rasták voltak nagy mértékben meghatározta életútját. Sizzla némi botrányt is keltett, amikor a Reggae Sumfesten nagy az angol királynő, a homoszexuálisok és az egész rendezvény ellen szólította fel fekete testvéreit: “Burn all white people in Jamaica”. Mindent egybevetve azonban Sizzla zenéje többnyire pozitív, hittel teli, a fekete fiatalokkal együtt érző és a nőket tisztelő zene. A nagyközönségel pedig leginkább csak a zenéje révén kommunikál, hiszen szinte soha nem adott interjút a lapoknak, tévéknek.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 1

…Parov-féle világzenére a Millenárisra

Japán turnéjáról frissen hazaérkezett Nikola Parov a világzene nemzetközi porondjain is fogalommá vált nevekkel állította össze műsorát. A zeneszerző, muzsikus és producer a világhírű Riverdance formáció hangszeres szólistájaként vált ismertté, de a Zsaratnok, Barbaro zenekarok alapítójaként is sokat tett le a világzene asztalán.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 2

A Naplegenda táncmű zeneszerzője az estre Herczku Ágnes és Bognár Szilvia énekesnőt, Winand Gábor jazzénekest, Theodosii Spassov, kavalfenomént, Wertetics Slobodan harmonikást és Fodót hívta meg, akit egyszerűen csak multitalentumnak tartnak. Minden adott egy megismételhetetlen zenei élményhez, és jó esély nyílik arra, hogy pár felejthetetlen balkáni dallam a fejünkbe költözzön.

—- Szombat, május 10.—-

…szülinapozni Péterfy Borival

Pont egy évvel ezelőtt, 2007 májusában adta első koncertjét a budapesti West-Balkánban a Péterfy Bori & Love Band együttes. A tavaly májusban – a kacatpop stílus hazai képviselője, az Amorf Ördögök zenekar megszűnése után – alakult Péterfy Bori & Love Band kicsit más irányban folytatta, mint az anyazenekar. Az Amorf szerzőpárosa, Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs kiegészült Lovasi Andrással, aki szövegíróként, egy szám zeneszerzőjeként és kiadóként is részt vett a Love Band 2007 októberében megjelent első lemezén. A csapat tavaszi turnéjának újabb budapesti állomásán, a Trafóban különleges felállásban koncertezik. A Nicht Vor Dem Kind művésznevű, Kasza Roland vezetésével működő, fiatalokból álló nyolctagú együttes dobokkal és más ütőhangszerekkel színesíti a Love Band sanzonos-punkrockos repertoárját.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 3

…Mari Boine-ra és Tinariwenre a Müpába

Boine a norvégiai lappok istennője azt a fajta éneklési módot „műveli”, amely a természeti erőkkel való kapcsolatbalépést jelenti a sarkkörön. Ennek ő a legérzékenyebb, legspirituálisabb képviselője, aki ezt a hagyományt mindenféle mai zenei hagyománnyal képes kombinálni. A másik nagy szenzáció a Tinariwen az elmúlt években világszerte az egyik iskolateremtő szenzáció volt a világzenében. Kiderült ugyanis, hogy létezik a mali bluesnak egy olyan változata, amely egészen különös módon kapcsolódik össze a rockzenével. Nem véletlen, hogy Robert Plant azt mondta a Tinariwenről, amikor 2001-ben meghallotta, hogy „ez volt az a zene, amit egész életemben kerestem”. Ének és villanygitárok, blues és pszichodelikus rock and roll egyszerre egészen különleges élmény.

—-Vasárnap, május 11.—-

…nyitott pincékbe Palkonyára

Palkonya kis falu Villány mellett a Villány-Siklós Borút kezdőállomása. Ezen kívül arról híres, hogy egyike annak a 12 településnek, amely Európa különböző országaiban azért jött létre, hogy hangsúlyozza a falusi élet létjogosultságát. Most vasárnap lesz fotókiállítás, retextil workshop, chill out dj szett, házi szörp, bordalok és bordalnok lovaggá avatása. vásári komédia flamenco táncelőadás, utcabál. A lényeg azért a továbbra is borospincékben elraktározott nedű megkóstolása. Az 1800-as években épült, országos védettség alatt álló pincesoron kettőtől este nyolcig lehet ellenőrizni a palkonyai borászok szakértelmét, amennyiben megvesszük az 1500 forintos kóstoló poharát.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 4

…elektronikus Deleriumra a hajóra

A két kanadai zenekészítő, Bill Leeb és Rhys Fulber duója, a Delerium az elektronika, az ambient és a trance elemeit ötvözi a világzene, a komolyzene és a pop elemeivel. Zenéjük az elektronikai szcénában mára világsikernek számít. Olyan slágerek köthetők a nevükkhöz, mint a Sarah McLachlannal készített Silence, az After All, az Innocente vagy mint a Falling In Love. Legújabb, Nuages Du Monde című lemezükön Koran Ahluwalia pandzsábi énekes, Isabel Bayrakdarian örmény énekesnő – akit a Gyűrűk Ura filmben és lemezen is hallhattunk -, valamint Baryakdarian müezzin-énekes teszik elképesztő gazdagságúvá a zenei képet egyik oldalról, míg a másikról a Faithless énekese, Zoe Johnston, valamint az elektronikus zenei színtér igazi nagyágyúja, Kirsty Hawkshaw, valamint Orbital, BT és Tiesto.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 5

…szemüveges színházi előadásra a Gödörbe

“Mi lesz ha nagy leszek?” címmel dolgozatokat írattam Pest különböző iskoláiban 6-16 éves korig. Kíváncsi voltam, hogy lehet dokumentumokat felhasználva színházat csinálni úgy, hogy az szórakoztató legyen, s közben beszélni tudjunk arról hogy Mi van ha nagyok vagyunk?” – írt a rendező Pelsőczy Réka darabjáról, amely valóban eredeti dokumentumok alapján jött létre.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 6

A darabban kilenc ember ül velünk szemben. Férfiak, nők vegyesen. Magyarok, legalábbis annak tűnnek. Valahol 30 és 40 között. A legjobb ruhájukban vannak. Lábuk beásva a homokba. Fejüket az ég felé fordítják. Napoznak. Így kezdődik az a képzeletbeli csoportterápia, amelyen megtudjuk, hogy kik ők, mi a nevük, foglalkozásuk, családi állapotuk, hova jártak általános iskolába, mi volt a jelük az oviban, minek öltöztek farsangon. Rajtuk keresztül felidéződnek a ’80-as évek tipikus, mindenki számára ismerős mondókái, dalai játékai, álmai, problémái, természetesen feldolgozott formában: kórusban, monológban, gyerekhangszeres zenélésben, mozgásban.

—-Hétfő, május 12.—-

… a swing szultánját hallgatni a Sportarénába

A Dire Straits legendás frontembere a 65 koncertes Kill To Get Crimson, röviden KTGC-turné keretében látogat Magyarországra. A sztár a ’80as évek végén és a ’90-es évek elején felváltva lépett fel hol a Notting Hillbillies hol pedig a Dire Straits csapatával. A jótékonysági koncerteken szinte kivétel nélkül színpadra állt. 1996-ban kezdett szólókarrierbe Golden Heart című lemezével, amelyen saját zenei világát fejlesztette tovább. Szólókarrierje szabadon engedte zenei és szövegírói tehetségét. Következő lemeze a Sailing to Philadelphia 2000-ben jelent meg. 2002-es harmadik lemeze a The Ragpicker’s Dream 2003-ra tervezett turnéját viszont el kellett halasztani súlyos motorbalesete miatt. Maradéktalanul felépült sérüléseiből, de addig sem tétlenkedett, mert 2005-ben már új lemezével, a Shangri-La-val (2004) turnézott. Aztán megjelent a The Best of Dire Straits and Mark Knopfler: Private Investigations című válogatáslemez és 2007 őszén, azaz most, megérkeztünk a legújabb albumhoz a Kill To Get Crimsonhoz, amelynek legjobb számait most mindenki maga is meghallgathatja.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 7

…játékkiállításra és játékvásárra a Városligetbe

A mezőgazdasági múzeum termeiben és az előtte lévő szabadtéren, a Vajdahunyadvárban szervezik a Kaland-Vár Játékkiállítást és Vásárt. A péntektől hétfőig tartó programok végig ingyenesek.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 8

Vasárnap legizgalmasabb programja alighanem Lovagi játékok lehet. A műsor már nagy sikerrel fellépett a Visegrádi Palotajátékokon, a Nagyvázsonyi Lovas napokon, a Sümegi Várjátékokon. A program látványos felvonulással kezdődik, majd a Királynő bevonulása és köszöntése után, a műsor az udvari vadászok bemutatójával folytatódik, utána a zászlóforgatók látványos produkcióját, az udvari dobosok pergő bemutatója követi. A gyerekek láthatnak még reneszánsz táncot, íjászversenyt. A nézők megtekinthetik a lovagok és kíséretük hétköznapi életét, kedvükre nézelődhetnek, fotózhatnak. Simogathatják, Mangót, az ormányos medvét, Góliátot, a vadászgörényt, és Szaladint, a boát.

—-…moziba, …kiállításra—-

Európai drámák, amerikai viccek a mozikban

A győzelem napja (május 9.) előtti premieren az egykori második világháborús küzdők szögesen eltérő műfajú filmjeikkel „támadják” a mozikat. A tengerentúliak a humorral operálnak (Superhero, Míg a jackpot el nem választ), az európaiak a drámával (A lefejezett kakas, Irina Palm). S akad egy újabb háromdimenziós „tényfilm” is (Űrállomás 3D).

Bővebben >>

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 9

Digó divat és halottkultusz a galériákban

Az aktuális képzőművészeti ajánlóban ledobtuk melegítőnket, lila öltönyünket és makkos cipőnket, mindezt olasz divatra cseréltük, s ebben a cuccban mélyedtünk el az egyiptomi halotti kultuszban és a kísérleti elektrográfiában. Majd retroplakátokat szemezgettünk és az ember költőiségét keresgéltük. Kiállítótérre fel!

Bővebben >>

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 10

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, május 9
22:00
m2

Fallal szemben

A német-török romantikus drámában a két főszereplő török, s mindketten Hamburgban nőttek fel. Cahit 40 éves, öngyilkosságot kísérel meg, de még idejében kórházba szállítják. Sibel 20 éves, hamburgi török, muszlim, különleges és gyönyörű. Börtönből szabadul, s mélyen vallásos családja meg akarja büntetni. A lány egyedüli lehetősége Cahit, a török-német férfi, akit arra kér, hogy vegye feleségül. Cahit új életet nyer Sibeltől, Sibel megfizeti új szabadságát, s elkezdődik kettejük élet-haláltánca, török vérmérséklettel. Elsöprő erejű, vad, szenvedélyes és kiszámíthatatlan párkapcsolatba sodor bennünket a film, mely hatása alól nehéz menekülni.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 11

Szombat, május 10.
0:05
TV2

Vanília égbolt

A film a már kultikus magasságokba emelkedett spanyol film a Nyisd ki a szemed amerikai verziója. Amiért a film mégsem romlik el, az az, hogy Cameron Crowe direktor tartja a kezében a szálakat. A történet szerint David Aames varázslatos életet él. A jóképű, gazdag, karizmatikus ifjú egy New York-i kiadó vezetője, gondtalan és felelőtlen életvitele elbűvölő, mégis, mintha hiányozna belőle valami. Akár egy impresszionista tájkép: ha közelebbről megvizsgáljuk, ez az élet egész más színben tűnik fel. Egy éjszakán David megismerkedik álmai asszonyával, aztán egy apró hiba következtében el is veszíti őt. A fiú váratlanul a románc, humor, gyanakvás, szerelem és szex szédítő forgatagába zuhan, és azon veszi észre magát, hogy kétségbeesetten keresi saját lelkét, és felfedezi az igaz szerelem értékes és mulandó természetét.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 12

Vasárnap, május 11.
21:00
m2

Viktor/Viktória

A tizenhat éve készült vígjáték még régebben játszódik, Párizsban az 1920-as években. Az állástalan énekesnő, Victoria Grant találkozik az egyik mulatóból kirúgott homoszexuális férfival. A férfi rábeszéli a nőt, hogy könnyebben kaphatna munkát, ha férfiként nőimitátort alakítana. Az ötlet beválik, a magát Victornak álcázó Victoria hamarosan szerződést kap. Sikere van az énekléssel, és minden jól megy az egyik éjszakai klubban, egészen addig, amíg a tulajdonosa, a chicagói King Marchand érdeklődni nem kezd iránta. A helyzetet bonyolítja, hogy Victoria belehabarodik a jóképű gengszterbe.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 13

Hétfő, május 12.
22:10
Duna Televízió

Csokoládé

Igazi szívmelengető történet, amit jó lenne elhinni, hogy így is megtörténhet. Ezen kívül pedig azért is meg kell nézni, mert két kiváló színész, Juliette Binoche és Johnny Depp szerepel benne. A francia kisvárosban, Lansquenet-ben úgy tűnik, mintha száz éve semmi sem változott volna. Az üdítő fuvallatot Vianne Rocher érkezése hozza meg: a lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit a faluban, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek (önmaguk előtt is) rejtett vágyait.

Menjek vagy maradjak – Mark Knopfler vagy Csokoládé 14

Vianne-nek mágikus képessége van arra, hogy minden vásárlója számára kiválassza a személyre szóló finomságot, és egyesek csakhamar teljesen át is adják magukat érzékeik csábításának. Mások viszont, mint Reynaud grófja, a nemesség helyi dísze, elszánt ellenségévé válnak. Reynaud meggyőződéssel vallja, hogy Vianne csokoládékülönlegességei erkölcsi romlásba taszítják a várost…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik