Élet-Stílus

160 ezer forintból mennénk nyaralni

A magyar turizmus számára jövőre a legnagyobb kihívást a korábban megingott országimázs helyreállítása, valamint a főváros vonzerejének megőrzése jelenti. A magyar háztartások mintegy négytizede tervez a közeljövőben nyaralást, valamivel több mint 162 ezer forintot szánnak üdülésre fejenként.

2007-ben a Magyarországra látogatók összesen 931 milliárd forintot költöttek, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korában. A korábbinál „erősebb” forint ugyanakkor ösztönözte a kiutazást és a külföldi költést. A magyar állampolgárok 71 millió napot, a korábbinál 16 százalékkal többet töltöttek külföldön, költésük pedig 577 milliárd forintra, 20 százalékkal emelkedett.

Húzóerő volt a wellness

Jelenleg a magyar turizmus elsősorban a kelet-közép-európai küldőpiacokon nyerhet teret. 2007-ben a román, cseh, szlovák, lengyel, ukrán vendégforgalom kétszámjegyű növekedést ért el. A vendégküldő piacok átrendeződésének hatására Budapest szerepe valamelyest mérséklődött, egyes vidéki térségek (Balaton, Nyugat-Dunántúl, Kelet-Magyarország) vonzása viszont erősödött.

2005 és 2007 között az alacsonyabb szolgáltatási szintet képviselő szálláshelyek fogadókapacitása csökkent, a magasabb kategóriájú (4-5 csillagos), illetve gyógy-wellness szállodáké viszont jelentősen, 6-15 százalékkal bővült.

Népszerűsíteni a Balatont

2008-ban – az előrejelzések szerint – a nemzetközi konjunktúra, főként a kelet-közép-európai térségünkben, kedvező a turizmus fejlődésének, a fejlett országokból érkező vendégforgalom várhatóan stagnál, esetenként kissé csökken – mutat rá az Ecostat felmérése.

A magyar turizmus számára jövőre a legnagyobb kihívást a korábban megingott országimázs helyreállítása, az új turisztikai keresleti trendekhez, illetve Budapest exkluzív vonzerejének a megőrzése jelenti. Vidéken a gyógy-wellness „szigetek”, illetve az aktív turizmus válhat a megélénkült vendégforgalom további bővülésének forrásává. El kell érni, hogy a Balaton a belföldi turizmus mellett a nemzetközi piacokon is erősítse pozícióját.

Nyaralás 160 ezer forintból

Az Ecostat Turizmusbarométer felmérése szerint 2008-ban a háztartások több mint négytizede tervez nyaralást, az utazók 73 százaléka Magyarországon. A belföldi utak várható hossza (7 nap) stagnál. A nyaralásra tervezett költés várhatóan emelkedik, jelentős számú üdülési csekk beváltása mellett. 2008. első félévi felmérésünk szerint a lakosság átlagosan valamivel több mint 162 ezer forintot szánnak üdülésre fordítani személyenként, mely megközelíti a 2006. első félévben mért összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik