Élet-Stílus

Erdélyi csapat nyerte a román focibajnokságot

Vasárnap este, a stadionjukban rendezendő ünnepélyes díjátadáson vehetik át bajnoki aranyérmeiket a Kolozsvári CFR futballistái, akik a szerdai zárófordulóban gyűjtötték be a végső sikert a román labdarúgó élvonalban.

A CFR a helyi rivális, az első osztályból már néhány fordulóval korábban kiesett Universitatea pályáján nyert 1-0-ra (a csapatkapitány, a portugál Cadu büntetőjével), és így megőrizte egypontos előnyét a bukaresti Steaua előtt.

Harmadosztályból a BL-be

Ezzel pedig beteljesedett egy sikersorozat: az 1907-ben még KVSC-ként alapított vasutasklubot 2001-ben vette át Pászkány Árpád helyi üzletember, akinek keze alatt üstökösként kezdett szárnyalni a csapat. Pászkány hét évvel ezelőtt még egy harmadosztályban tengődő együttest vásárolt fel, amelyikkel a szezon végén feljutott a másodosztályba, majd 2004-től már az élvonalban szerepelt a csapat. Az első idényben még a 11. volt a gárda, majd ötödik, tavaly pedig a hajrában csúszott le a harmadik helyre.

A meccs után a kolozsvári stadionban több mint tízezer szurkoló várta a bajnokcsapatot (sportoldal.ro)

A meccs után a kolozsvári stadionban több mint tízezer szurkoló várta a bajnokcsapatot (sportoldal.ro)

Idén izgalmas végjátékban győzött a CFR, pedig nagyon sokáig fölényesen vezette a pontvadászatot. Az őszi idényt vereség nélkül záró együttes a 7. fordulóban vette át a vezetést a Liga 1-ben, és volt, amikor 11 pontos előnnyel is vezetett. Tavasszal azonban fordult a kocka: miközben a Steaua folyamatosan nyerte meccseit, a CFR többször váratlanul vesztett pontot. Végül azonban vissza tudta venni a vezetést a fővárosi riválistól, és az utolsó fordulóban meg is tartotta azt.

Így megdöntötte a három bukaresti nagycsapat, a Steaua, a Dinamo és a Rapid évek óta tartó hegemóniáját, hiszen a Universitatea Craiova 1991-es elsősége óta nem végzett vidéki csapat az első helyen. Erdélyi gárda amúgy 38 esztendeje, az Aradi UTA 1970-es sikere óta nem nyert román bajnokságot. A CFR pedig az első kolozsvári csapat, amelyik az élen végzett az élvonalban, és így a Steaua mellett a második román gárda, amelyik a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhet.

Irány Európa!

A román csapatok utóbbi években elért európai eredményeinek köszönhetően ugyanis az ország két együttest indíthat a BL következő idényében: a bajnok egyből a csoportkörben rajtol, a második helyezett pedig az utolsó selejtezőkörben kapcsolódik be. Emiatt óriási csata dúlt az első helyért, hiszen a csoportkörben való szereplés legkevesebb 10 millió eurós prémiummal jár az európai szövetség (UEFA) részéről, de ez az összeg az eredményesség függvényében tovább növekedhet.

Így hamar megtérülhet a Pászkány Árpád által a csapatra és a stadion felújítására eddig elköltött mintegy 20 millió euró. A klub elsősorban idegenlégiósokra alapozva jutott a csúcsra: a bajnokságba benevezett 26 fős játékoskeretben 19 külföldi található, akik közül Kelet-Európában szokatlan módon nyolcan Portugáliából érkeztek. A CFR még nagyobb visszhangot keltett azzal, hogy télen leigazolta a BL csoportkörében becsületesen helyt álló Rosenborg svéd válogatott hátvédjét, Mikael Dorsint.

Botrány a zárófordulóban

Az óriási tét miatt amúgy számos botrányt tarkította a 2007/2008-as bajnoki szezont: a mérkőzések végeredményét befolyásoló sorozatos bírói tévedések mellett a sportsajtó folyamatosan arról cikkezett, hogy a szabályzat tiltása ellenére George Becali, a Steaua tulajdonosa a CFR ellenfeleinek a különpremizálásával próbált keresztbe tenni a kolozsváriaknak.

Később a média a CFR hasonló akcióiról is írt, a botrány pedig a záróforduló napján csúcsosodott ki. Az ügyészség ugyanis bűnvádi eljárást indított Becali ellen, mivel a hozzá közel álló embereinél a mérkőzés napján, Kolozsváron 1,7 millió euró készpénzt találtak. A gyanú szerint az összeg az Universitatea játékosaihoz jutott volna, ha sikerül megállítaniuk a CFR-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik