Élet-Stílus

Hoki-vb: az oroszok nyerték a rangadót

Az oroszok nyerték a harmadik nap rangadóját, a hosszabbításban verték a cseheket a Kanadában zajló jégkorong-világbajnokságon, az örömükbe ugyanakkor nem kevés üröm is vegyült. Kanada pedig újra kiütéssel nyert.

Oroszország remek mérkőzésen a „hirtelen halálban” verte a cseh válogatottat. Főleg az emberelőnyök kihasználásában jeleskedtek a felek, lévén a kilenc gólból hét fórban született. Az egyenlő létszámnál a kapust egy csellel elfektető, majd közelről betaláló Szergej Zinovjev nyitotta meg a gólok sorát.

A csehek azonban két pazarul kijátszott emberelőny végén fordítottak, ám sokáig nem örülhettek, egy másodperccel a nyitó harmad vége előtt ugyanis – kettős fórban – Konsztantyin Gorovjkov egalizált. A következő húsz percben egy-egy gól született, majd a harmadik periódus elején a már a triplázó Patrik Elias jóvoltából a csehek kerültek lépéselőnybe, Konsztantyin Kornyejev bombája azonban egyenlítést ért.

Alekszander Jeremenko számára véget ért a vb (iihf.com)

Alekszander Jeremenko számára véget ért a vb (iihf.com)

A hosszabbításban Ilja Kovalcsuk büntetőt hibázott, a kapuvasra küldte a korongot, szűk két perccel később a duplázó Alekszej Morozov viszont már pontot tett a csata végére – a változatosság kedvéért egyenlő létszámos szituációban talált be.

„Úgy gondolom, mi játszottunk jobban, de a szerencsésebb csapat nyert” – magyarázta Alex Kotalik, akinek a szavait némiképp alátámasztja, hogy 43-27 volt a kapura lövések aránya, a csehek javára. „Valóban szerencsénk volt. A gólokkal adós maradtam, de majd később pótolom a most elmaradt találatokat” – nyilatkozta a rivális legnagyobb sztárja, a csehek elleni rangadót pont nélkül záró Alexander Ovecskin.

Az oroszok egyébként nagy árat fizettek a győzelmért, miután a gárda első számú kapusa, Alekszander Jeremenko a mérkőzés közben megsérült, le is kellett cserélni, és már nem is térhet vissza. Ez azt jelenti, hogy jelenleg Mihail Birjukov az egyetlen hadra fogható hálóőr a keretben. Az oroszok szerencséjére azonban a San Jose Sharks időközben elveszítette a Dallas Stars elleni párharcot az NHL rájátszásában – a hatodik meccsen négyszeri hosszabbítás után kapott ki -, így elvben Jevgenyij Nabokov csatlakozhat hazája válogatottjához.

Ismét gáláztak a kanadaiak (iihf.com)

Ismét gáláztak a kanadaiak (iihf.com)

A csoport másik mérkőzésén a dánok 6-2-re legyőzték az olaszokat, míg a B jelű négyesben a két észak-amerikai nagyhatalom, Kanada, és az Egyesült Államok újfent erődemonstrációt tartott. A házigazda kanadaiak az első találkozón mesterhármast jegyző, ezúttal góllal és három gólpasszal záró Dany Heatley, valamint a kétgólos Rick Nash vezetésével 7-0-ra verte a letteket, míg az amerikaiak 5-1-re győzték le Szlovénia legjobbjait – Phil Kessel egymaga háromszor volt eredményes. Az ujjgyakorlatot követően jön a csoport rangadója, amelyre május 6-án kerül majd sor.

Vb, B csoport:
Egyesült Államok-Szlovénia 5-1 (1-0, 2-1, 2-0)
Kanada-Lettország 7-0 (3-0, 4-0, 0-0)

A csoport állása:
1. Kanada 6 pont (12-1)
2. Egyesült Államok 6 (9-1)
3. Szlovénia 0 (2-10)
4. Lettország 0 (0-11)

D csoport:
Dánia-Olaszország 6-2 (3-0, 1-1, 2-1)
Oroszország-Csehország 5-4 (2-2, 1-1, 1-1, 1-0), h.u.

A csoport állása:
1. Oroszország 5 pont
2. Csehország 4
3. Dánia 3
4. Olaszország 0

vonzóbb az nhl

Nem jönnek lázba a kanadai szurkolók a hazájukban zajló jégkorong-világbajnokságtól, a hírek szerint sokkal jobban érdekli őket a profiliga (NHL) rájátszása. A házigazda válogatott vasárnap a lettekkel csatázott, és a 10 595 férőhelyes halifaxi csarnokban bőven maradtak üres székek. A vb-n eddig legtöbben, 13 ezren az orosz-cseh rangadót látták, igaz, a quebeci aréna befogadóképessége 15 399 fő, ahová amúgy általában 7-10 ezren látogattak ki. A helyi sajtót főleg az NHL-playoff, illetve a Montreal Canadiens búcsúja foglalkoztatja, René Fasel, a nemzetközi szövetség (IIHF) elnöke szerint ugyanakkor a sportág valóban méltó helyen, szülőhazájában ünnepli meg az IIHF megalapításának 100. évfordulóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik