Élet-Stílus

Mától 300 ezret is fizethetnek a gyorshajtók

Május 1-jétől "élesben" alkalmazza a rendőrség az objektív felelősség elvét. A hét kiemelt szabálysértés, köztük gyorshajtás esetén 30 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot szabnak ki a gépjármű üzemben tartójával szemben.

A gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve, ha a járművet használó személy magánokiratban, két tanúval hitelesítve elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet. A gépjármű-tulajdonosok objektív felelősségéről szóló jogszabály január 1-jétől hatályos, de a jogalkotó négy hónap felkészülési időt adott az állampolgároknak és a hatóságnak.

A megváltozott jogszabály szerint a gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó szabályokat, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat.

A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó előírások megsértésekor 30 ezer forinttól 300 ezer forintig tejed a bírság, attól függően, mekkora volt a sebességtúllépés. A vasúti átjáró előtti megállásra vonatkozó szabályok semmibe vételét 100 ezer forinttal büntetik, ha pedig valaki a vasúti átjáróra történő ráhajtás szabályait szegi meg, 300 ezer forintot kell fizetnie.

A megállási és várakozási tilalomra vonatkozó szabályok megsértői 30 ezer forintot kell, hogy fizessenek. Autópályán a leállósávban haladásért 150 ezer forintot kell fizetni, a behajtási és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megsértőit 50 ezer forintra büntetik. Ha valaki gépjárművel engedély nélkül közlekedik fokozottan védett természeti területen, 300 ezer forint büntetésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik