Élet-Stílus

Már 200 millióan blogolnak

Világszerte 184 millióan indítottak már blogot. Magyarországon kivételesen alacsony, alig 8 százaléknyi a blogger az aktív internetezők között.

A blog népszerűsége töretlenül emelkedik: a 475 millió aktív internethasználó 72,8 százaléka számolt be róla, hogy rendszeresen olvas valamilyen blogot – derül ki UniversalMcCann amerikai médiaügynökség felméréséből. A megkérdezett 45 százaléka, összesen 184 millió úgy nyilatkozott, hogy ő maga is indított már blogot, ami 14 százalékos emelkedés tavaly június óta.

Kína a legaktívabb

A legmagasabb, 70 százalék feletti arányt Dél-Koreában (71,7 százalék), Tajvanon (70,9 százalék) és Kínában (70,3 százalék) mérték. A bloggerek száma szerinti listát Kína vezeti 42,5 millióval.

Az Egyesült Államokban az aktív felhasználók 26,4 százaléka indított blogot, Nagy-Britanniában, 25,3 százalék, Kanadában pedig 22,5 százalék. A viszonylag alacsony értékek a felmérésről beszámoló Ars Technica amerikai informatikai hírportál szakírója szerint annak tudhatóak be, hogy ezekben az országokban az internet nem annyira új keletű dolog, mint például Kínában, és a felhasználók ezért már nem veszik át olyan lázas sietséggel az új szokásokat.

Nőtt a multimédiás tartalom

A túlnyomó többség – 63,5 százalék – személyes, naplószerű blogot vezet. A mindennapi élet mellett ugyancsak népszerű téma a zene, az informatika, a film és a televízió, illetve az utazás. A műfaj népszerűségének emelkedése mellett a másik újdonság, hogy a szélessávú internetezés terjedésének köszönhetően a blogokon egyre több a multimédiás tartalom; 60,6 százalék helyez el rendszeresen fotókat a blogján, 28,8 százalék tesz fel videókat, 24,3 százalék pedig zenét tölt fel.

A felmérésében 29 országból összesen 17 ezer internetező vett részt. A bloggerek aránya alapján összeállított lista végén három kelet-európai ország áll. Románia 21,3 százalékkal a 27. helyre került, Csehország a 18,2 százalékkal 28., az utolsó pedig Magyarország 7,8 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik