Élet-Stílus

Tombol a tavasz Nyíregyházán

Nyolc kisállattal lett gazdagabb a Nyíregyházi Állatpark, ahol április folyamán kismajmok, makik és pingvinfiókák születtek.

A fehérarcú selyemmajmoknál három kicsi született márciusban, de eddig csak a legélesebb szemű látogatók figyelhettek fel rájuk: a kicsik leginkább szüleik hátán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat. Bár a karmosmajmok családjába tartozó állat az egyedüli főemlős, amely rendszerint ikreket hoz a világra, általában egyszerre csak két apróságot gondoznak. Ha több kicsi is születik, akkor is csak kettő marad életben.

Selyemmajmok (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

Selyemmajmok (forrás: Nyíregyházi Állatpark)

A Nyíregyházi Állatpark selyemmajomcsaládja azonban rendkívül összetartó, valamennyien részt vesznek a kölykök nevelésében, gondozásában, s a szülők és a testvérek felváltva cipelik őket. Ez igen sok energiát emészt fel, mivel bár a kicsik mindössze 2-3 dekát nyomnak, méretük a szülőkhöz képest hatalmas. A szülőpár 2004-ben érkezett a Nyíregyházi Állatparkba, s azóta a jelenlegi szaporulattal együtt 9 kismajom született.

Nem sokkal korábban három katta, vagy makikölyök látta meg a napvilágot az állatpark Madagaszkár kifutójában. Mivel a nőstények párzókészsége rövid ideig tart, a kis gyűrűsfarkú
Gyűrűsfarkú makik (Nyíregyházi Állatpark)

Gyűrűsfarkú makik (Nyíregyházi Állatpark)

makik közel egy időben születtek. A csöppségek kék szemmel látták meg a napvilágot, ám most már szivárványhártyájuk ragyogó sárga színűvé vált.

A kis állatok kezdetben anyjuk hasán csimpaszkodva tekingettek ki a világra, 2 hetesen azonban már a mama hátán lovagolnak. Öt hónapos korukig anyatejjel fognak táplálkozni, de két hónapos koruktól már gyümölcsökből is fognak szemezgetni. A csoport minden tagja részt vesz a nevelésükben, sőt az anyák egymás között is cserélgetik kölykeiket. Az anyai s a testvéri gondoskodás mellett a park munkatársai is féltve őrzik őket, hiszen a kis „Manócskák” a majomgondozók kedvencei közé tartoznak.

A gondozójuk neveli a nemrég kikelt két Humbold-pingvint, mert a Nyíregyházi Állatpark 16 fős pingvincsapatában 2 szülőpár is két fészekaljat rakott egy hét eltéréssel. Félő volt, hogy a korábban kikelő fiókák erőszakosságukkal, s csillapíthatatlan étvágyukkal elnyomják a később kikelt kisebb testvéreiket, így a kritikus első hónapokban az állatkert munkatársai „besegítenek” a szülőknek, és átvették az erősebb fiókák gondozását.

Apró humbold-pingvinek (Nyíregyházi Állatpark)

Apró humbold-pingvinek: Kristóf és Alexander (Nyíregyházi Állatpark)

A két szürke ruhás kis madár 40 nap után kelt ki a tojásból, idejük nagy részét mesterséges fészkükben töltik. Heringgel táplálkoznak, mint testvéreik s szüleik, egy etetés alkalmával testsúlyuk 10 százalékának megfelelő heringet fogyasztanak. Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható ez a pingvinfaj, s a csapat olyan sikeresen szaporodik, hogy tavaly is hat fióka kelt ki. A mesterséges nevelésre is volt példa, Pitypang, az 1 éves fióka már a csapat szerves részének tagja, bár egy kis simogatásra mindig odatotyog gondozójához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik