Élet-Stílus

Egyetem lesz a gázgyárból

Az egykori óbudai gázgyár ingatlanján valósulhat meg az a magánegyetem, amelyet a Graphisoft-alapító Bojár Gábor akar létrehozni – írja a Népszabadság.

Hétfőn dőlt el, hogy ez érdekeltségébe tartozó Graphisoft Park 2,48 milliárdért megveheti a 2010 őszén a tervek szerint már diákokat fogadó intézmény számára kiszemelt ingatlant – írja a Népszabadság. A cég nyerte meg azt a pályázatot, amelyet az egykori óbudai gázgyár területének egy részére írt ki a főváros tulajdonában lévő Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. A mostani szerzeménnyel Bojárék már 15 hektárt tudhatnak magukénak a 27 hektáros területből. A legismertebb épületek, így a víztornyok, kátránytornyok továbbra is a főváros tulajdonában maradnak.

A Graphisoft Park kockázatot vállalt a – mostani, szintén valaha a gázgyárhoz tartozó területének szomszédságában álló telek – megvásárlásával. A III. kerületi önkormányzat ugyanis tavaly három évre szóló változtatási tilalmat rendelt el az óbudai gázgyár területére, így kívánta ugyanis elejét venni, hogy az ingatlan hasznosítása a környék infrastruktúrájának fejlesztése nélkül valósuljon meg.

A kerület a tilalom feloldásaként olyan feltételeket szabott meg, mint a területet a leendő aquincumi híddal összekötő út vagy az M0-ás északi hídjának megépítése. Bojár Gáborék azonban számoltak a változtatási tilalommal, ám bíznak benne, hogy az önkormányzat is támogatható célnak találja az egyetemi központot, és nem akadályozza a beruházást.

További kockázatot jelent, hogy egy korábbi tanulmány szerint a teljes gyár kármentesítése mintegy ötmilliárd forintot emészthet fel. Azt nem lehet tudni, hogy ebből mekkora részt tesz ki a megszerzendő terület, de a költségek elérhetik a milliárdos nagyságrendet is. Egy korábbi döntés szerint ugyan az ingatlan megtisztítása a Fővárosi Gázművek feladata lenne, de a cég ezt vitatja.

Bojár szerint cége annak idején elvégezte a Graphisoft Parknak helyet adó terület kármentesítését, ám ott a szennyezés mértéke közel nem volt akkora, mint ezen az ingatlanon, így ezt a feladatot most nem fogják átvállalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik