Élet-Stílus

Egyetem lesz a gázgyárból

admin
admin

2008. 04. 29. 07:31

Az egykori óbudai gázgyár ingatlanján valósulhat meg az a magánegyetem, amelyet a Graphisoft-alapító Bojár Gábor akar létrehozni – írja a Népszabadság.

Hétfőn dőlt el, hogy ez érdekeltségébe tartozó Graphisoft Park 2,48 milliárdért megveheti a 2010 őszén a tervek szerint már diákokat fogadó intézmény számára kiszemelt ingatlant – írja a Népszabadság. A cég nyerte meg azt a pályázatot, amelyet az egykori óbudai gázgyár területének egy részére írt ki a főváros tulajdonában lévő Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. A mostani szerzeménnyel Bojárék már 15 hektárt tudhatnak magukénak a 27 hektáros területből. A legismertebb épületek, így a víztornyok, kátránytornyok továbbra is a főváros tulajdonában maradnak.

A Graphisoft Park kockázatot vállalt a – mostani, szintén valaha a gázgyárhoz tartozó területének szomszédságában álló telek – megvásárlásával. A III. kerületi önkormányzat ugyanis tavaly három évre szóló változtatási tilalmat rendelt el az óbudai gázgyár területére, így kívánta ugyanis elejét venni, hogy az ingatlan hasznosítása a környék infrastruktúrájának fejlesztése nélkül valósuljon meg.

A kerület a tilalom feloldásaként olyan feltételeket szabott meg, mint a területet a leendő aquincumi híddal összekötő út vagy az M0-ás északi hídjának megépítése. Bojár Gáborék azonban számoltak a változtatási tilalommal, ám bíznak benne, hogy az önkormányzat is támogatható célnak találja az egyetemi központot, és nem akadályozza a beruházást.

További kockázatot jelent, hogy egy korábbi tanulmány szerint a teljes gyár kármentesítése mintegy ötmilliárd forintot emészthet fel. Azt nem lehet tudni, hogy ebből mekkora részt tesz ki a megszerzendő terület, de a költségek elérhetik a milliárdos nagyságrendet is. Egy korábbi döntés szerint ugyan az ingatlan megtisztítása a Fővárosi Gázművek feladata lenne, de a cég ezt vitatja.

Bojár szerint cége annak idején elvégezte a Graphisoft Parknak helyet adó terület kármentesítését, ám ott a szennyezés mértéke közel nem volt akkora, mint ezen az ingatlanon, így ezt a feladatot most nem fogják átvállalni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.