Élet-Stílus

Ausztria – a szurkolók szerint vissza kellett volna lépniük

Ausztria az Európa-bajnokságok történetében még soha nem jutott el a nagydöntőbe, a csapat legnagyobb sikerét az 1960-as Eb-n aratta, amikor Norvégia kiütése után a franciákkal találkozott a legjobb nyolc között. Just Fontaine-ék azonban nem kegyelmeztek, Franciaország Párizsban 5–2-re, Bécsben 4–2-re győzött.

Hol a csapat?

2006 óta tart az osztrákok Eb-felkészülése, de mintha még mindig a csapatát keresné Hickersberger mester. Ausztria a 22 barátságos meccséből mindössze négyet nyert meg, a legyőzöttek listája azonban nem túl acélos: Liechtenstein (2–1), Svájc (2–1), Trinidad és Tobagó (4–1), Elefántcsontpart (3–2). Kudarcokból több volt, többek közt Venezuela (0–1) és Kanada (0–2) is oktatta Ivanschitzékat az elmúlt időszakban. A leendő csoportellenfelek közül kettővel is összefutottak a közelmúltban a sógorok: a horvátoktól 4–1-re, a németektől 3–0-ra kaptak ki – Bécsben. Az osztrákok a hollandok ellen játszották az utolsó barátságos meccsüket: a 35. percben már 3–0-ra vezettek az Oranje ellen. A vége 3–4 lett, burleszkfilmbe illő gólokkal.

Az eredménytelenség miatt a közvélemény olyannyira a csapat ellen fordult, hogy az osztrák futballdrukkerek tavaly ősszel aláírásgyűjtő akciót kezdeményeztek azért, hogy Ausztriától vegyék el az Eb-rendezés jogát. Az indok: ilyen gyenge válogatott nem érdemli meg, hogy országa egy Európa-bajnokság rendezője lehessen. Nemcsak az anarchisták írták alá az íveket, az egykori futballsztár, Toni Polster is a rendezéstől való visszalépés mellett kampányolt…

Vajon meddig tart az osztrák kapitány jókedve? (Firo)

Vajon meddig tart az osztrák kapitány jókedve? (Firo)

Kit ismernek?

A csapatban lámpással kell keresni az ismert játékosokat. A kapus Manninger neve jól cseng Olaszországban (Siena), mint ahogy a magyar származású Garics Györgyöt (Napoli) is egyre többen ismerik. A védelem kulcsembere Emanuel Pogatetz, aki a harmadik szezonját tölti Angliában, ahol a Middlesbrough standard játékosává nőtte ki magát. A csapat irányítója Andreas Ivanschitz (Panathinaikosz), aki nem rossz futballista, de azért még ne hasonlítsuk össze Pepi Stögerrel vagy Ivica Vastic-csal – Andy Herzogról már nem is beszélve. Elöl Roland Linz (Sp. Braga) mellett az a Martin Harnik (Werder Bremen) lehet a nyerő, aki élete első Bundesliga- és válogatott-fellépésén is gólt szerzett.

A 20 esztendős, hamburgi születésű Harnik már az új generáció képviselője, aki nagy megbecsülést vívott ki magának azzal, hogy a német válogatott helyett az osztrákok hívását fogadta el. Harnik egyik vezéregyénisége volt annak a csapatnak, amely a tavaly nyári U-20-as világbajnokságon negyedik helyet szerzett Kanadában. Harnikon kívül Sebastian Prödl kapott meghívást a nagyválogatottba is a fiatalok közül.

Mi lesz ebből?

Ausztria Eb-helyszínei (Bécs, Innsbruck, Klagenfurt, Salzburg) bizonyára elbűvölik majd Európát, az azonban kérdéses, hogy az osztrákok játéka milyen hatást tesz rájuk. A kilátások egyelőre nem biztatóak – Ausztria könnyen csatlakozhat Belgium mellé. A belgák voltak ugyanis az egyetlenek, akik házigazdaként (2000) nem élték túl az Eb csoportkörét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik