Élet-Stílus

Török futball évről évre

1923: létrejön a Török Labdarúgó Szövetség, s azon nyomban tagja lesz a FIFA-nak.

A török válogatott döntetlennel kezdi szereplését, október 26-án Isztambulban 2-2-re végez Romániával.

1924: a párizsi olimpián Törökország az első körben kiesik: a csehszlovákok 5-2-re legyőzik a félholdasokat. Az első győzelem: Helsinkiben a törökök 4-2-re felülmúlják a finn nemzeti csapatot.

1928: az amszterdami olimpián Egyiptom 7-1-es veréssel állja a magyar Tóth Béla által irányított törökök útját. Tóth 1932-ig marad szövetségi kapitány.

1936: a berlini olimpián a norvégok 4-0-ra győzik le a török válogatottat.

1948: Molnár Ignác a szövetségi kapitány, az olimpián azonban már Ulvi Yenal felel a válogatottért. A törökök Gündüz két góljával és Saygun illetve Küçükandonyadis találataival Kínát 4-0-ra győzik le a londoni játékok első körében, a negyeddöntőben azonban a jugoszlávoktól 3-1-es vereséget szenvednek és kiesnek.

1951: az első világraszóló diadal. Berlinben barátságos találkozón a törökök Adanır és Tokac góljaival 2-1-re legyőzik a három évvel későbbi vb-hősök közül Tureket és Fritz Waltert is bevető NSZK-t. Az isztambuli visszavágón a németek Morlock duplájával 2-0-ra nyernek.

1954: vb-selejtezőn az olasz Sandro Puppo által vezetett Törökország 4-1-es vereséget szenved Madridban, az isztambuli visszavágón azonban 1-0-s hazai győzelem születik, a két csapat így semleges pályán, Rómában dönt a továbbjutásról. A találkozó 2-2-es döntetlennel zárul, így pénzfeldobás dönt a továbbjutó kilétéről, s a szerencse a törököknek kedvez. A svájci világbajnokságon ismét a németek az ellenfelek, akik 4-1-re nyernek. A törökök a Dél-Korea elleni 7-0-s erődemonstrációval folytatják. A magyarok mögötti továbbjutó helyért ismét az NSZK-val mérkőznek, s a török-specialista – a két meccsen a török kapuba négyszer is betaláló – Morlock vezette németek 7-2-re nyernek.

1957: Székely László áprilistól decemberig tölti be a szövetségi kapitányi tisztséget.

1960: Molnár Ignác beugróként ismét elvállalja a török válogatott irányítását. Novemberben adja át helyét a törökök kispadjára további két alkalommal visszatérő Puppónak.

1973: január 13-án vb-selejtezőn a török válogatott 0-0-s döntetlenre végez a vb-ezüstérmes olasz válogatottal Nápolyban. Február 25-én az olaszok Isztambulban kiköszörülik a csorbát (1-0).

1975: december 23-án a törökök sanyarú karácsonyi ajándékkal kedveskednek a fénykorát élő szovjet válogatottnak, Izmirben ugyanis Fomenko öngóljával legyőzik Blohinékat, s így némi keserűséget csempésznek az Eb-ezüstérmes korábban biztosított továbbjutásába.

Párhónapig Mészöly Kálmán ült a kispadon (MTI)

Párhónapig Mészöly Kálmán ült a kispadon (MTI)

1985: Mészöly Kálmán török kapitány lesz, a pozíciót május és augusztus között tölti be.

1992: mélyponton a török labdarúgás. Az Eb-selejtezők során a válogatott hat mérkőzésből mindannyit elveszti, egy gólja mellett 14 találatot kap.

1996: Törökország Svájc mögött, de a vb-bronzérmes Svédország, valamint Magyarország és Izland előtt végez a 3. selejtezőcsoportban, és története során először kijut az Európa-bajnokságra. Angliából azonban a törökök rúgott gól és szerzett pont nélkül térnek haza, igaz, a horvátokkal (0-1) és a portugálokkal (0-1) is szoros meccset játszanak, csak a dánok ellen omlanak össze (0-3).

1999: Az Eb-selejtezőkön a török válogatott a németek mögött a második helyen végez, s az írek ellen pótselejtezőt vív. Dublinban 1-1 a végeredmény, Isztambulban 0-0, a törökök idegenben lőtt góllal jutnak ki a kontinenstornára.

2000: a koppenhágai Parken stadionban a Galatasaray büntetőrúgásokkal elhódítja az UEFA-kupát. A két román klasszissal, Popescuval és Hagival erősített isztambuliak a bécsi rapid rovására kerülnek BL-csoportkörbe, ahol a Chelsea és a Hertha BSC mögött, de a Milan előtt (!) végeznek, így tavasszal az UEFA-kupában folytatják. A Bologna ellen 1-1, 2-1-el lépnek tovább, a negyedik körben a Dortmund sem jelent akadályt (2-0, 0-0), míg a negyeddöntőben a Mallorcát kettős győzelemmel (4-1, 2-1) búcsúztatják. A négy között az isztambuli 2-0 után Leedsben 2-2-re végeznek a Uniteddel, s a dán fővárosban az Arsenal Hagi 93. percben bekövetkezett kiállítása ellenére képtelen kiharcolni a győzelmet a rendes játékidőben – a tizenegyeseket a törökök értékesítik jobban: Ergün, Hakan Sükür, Ümit Davala és Popescu kísérletére csak Parlour válaszol. Isztambulba kerül a trófea.

Az Európa-bajnokságon a török válogatott a 70. percig tartja magát az olaszok ellen (Conte találatára Buruk válaszol), ekkor Inzaghi büntetőből állítja be a 2-1-es végeredményt. A svédek ellen 0-0-ra végeznek Sükürék, míg a belgák ellen (2-0) a „Boszporusz bikája” kétszer is eredményes, ezzel Törökország továbblép csoportjából. A negyeddöntőben a portugálok 2-0-ra nyernek.

2001: a vb-selejtezők során a törököket megelőzik a svédek, így Senol Günes csapata ismét pótselejtezőt játszik. Ezúttal az osztrákok ellen. A bécsi 1-0-s török győzelem után Isztambulban Bastürk, Sükür, Buruk és Arif kétszer veszi be az osztrák kaput, s az 5-0-s végeredmény még így is a vendégekre nézve hízelgő: Törökország megérdemelten vívja ki helyét.

2002: a japán-dél-koreai rendezésű világbajnokságon a törökök meglepik a brazilokat. Egy gyors kontra nyomán Haszan Sas szerez vezetést, a szünet után Ronaldo egyenlít. Rivaldo szögletzászlónál bemutatott sportszerűtlen vonaglása nyomán Alpayt kiállítják, majd egy véleményes büntető után a brazil középpályás egyenlít. Az elszabadult indulatok miatt Hakan Ünszalt is kiállítja a játékvezető. Costa Rica ellen Emre szerez vezetést, Parks azonban a hajrában egyenlít, a kínaiak ellen Sas, Bülent és Ümit is gólt szerez, így a törökök jobb gólkülönbségüknek köszönhetően megelőzik a karibikat. A tizenhat között a törökök a Mijagi-stadion 45 ezer japán szurkolójának biztatása ellenére Ümit találatával 1-0-ra búcsúztatják a társrendezőt, a nagyobb tettet azonban az addig pazarul futballozó Szenegál kiejtése jelenti. A hosszabbításban a Sükürt váltó Mansiz ugrik ki, s egy gyönyörű emeléssel dönt. Az elődöntőben ismét a brazilok következnek, s bár a törökök mindent megpróbálnak, a dél-amerikaiak jobb játéka ellen nem sok esélyük van – Ronaldo a 49. percben a döntőbe segíti csapatát. A bronzmeccsen azonban a törökök ismét összeszedik magukat, s az addig jókora bírói támogatást kapó koreaiakat is megverik. Sükür szerez vezetést, majd Li egyenlítése után ismét az immár kezdőbe jelölt Mansiz következik: a fiatal támadó a szünet előtt 3-1-re módosítja az eredményt, Szong szépítő találata már a hosszabbításban esik, amikor a törökök az ünneplésre készülnek.

2003: a franciaországi Konföderációs-kupán a törökök a harmadik helyen végeznek, miután legyőzik Kolumbiát (2-1).

2008: a C-csoport második helyén végző török válogatott kijut az Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik