Élet-Stílus

Osztrák futball évről évre

1902: október 12-én Bécsben az osztrák válogatott 5:0-ra a magyar nemzeti csapatot.

1904: február 6-án a magyar válogatott története során először múlja felül az osztrákokat (3:0). Megalakul az osztrák labdarúgó szövetség.

1905: az osztrák szövetség tagja lesz a FIFA-nak.

1908: minden idők legnagyobb osztrák veresége. Az Ausztriában portyázó angol válogatott Bécsben 11:1-re legyőzi a házigazdákat.

1912: a stockholmi olimpián az osztrákok az első körben 5:1-es csapást mérnek a németekre, a 2. fordulóban a hollandoktól viszont kikapnak (1:3). A vigasztornán előbb a norvégokat (1:0), majd az olaszokat (5:1) is legyőzik, a második fordulóban a későbbi aranyérmes angoloktól 7:0-ra kikapó magyar csapattal azonban nem bírnak a kisdöntőben (0:3).

1917: az osztrák csapat június 3-án összeomlik Budapesten (2:6). A két válogatott következő hét mérkőzését a magyar csapat nyeri – ebből négyet Bécsben. Az osztrák revánsra 1919 októberében kerül sor, ekkor Bécsben 2:0-val vágnak vissza.

1924: az osztrákok január 20-án 4:0-s győzelmet aratnak Genovában a házigazda olasz válogatott fölött.

1927: Bécsben 6:0-s diadal a magyarok ellen. A Svehla-kupában Budapesten a magyarok 5:3-al vágnak vissza.

1931: május 16-án a Matthias Sindelar féle Wunderteam 5:0-ra felülmúlja az első, európai csapattal szembeni vereségüket elkönyvelő skótokat. Nyolc nappal később a csapat Berlinben üti ki a németeket (6:0), a szeptemberi bécsi visszavágót a németek eggyel kevesebb bekapott góllal ússzák meg (5:0). Novemberben Svájc kap fájdalmas leckét (8:1).

1932: Bécsben az olaszoknak sem terem babér (1:2), a magyar válogatott pedig katasztrofális vereségbe szalad bele április 24-én (2:8). Az osztrákok 14 meccses veretlen sorozata az angoloktól elszenvedett londoni vereséggel (3:4) szakad meg december 7-én.

1934: Torinóban az olaszok (2:4), Bécsben a magyarok (2:5) maradnak alul. Az olaszországi világbajnokság első fordulójában a franciák jól tartják magukat, ám hosszabbításban a Sindelar, Schall és Bican révén eredményes osztrákok kerekednek felül (3:2). A negyeddöntőben Hansi Horvath és Zischek góljával elhúznak a magyarok ellen, s bár Sárosi büntetőből szépít a 60. percben, a „sógorok” kerülnek az elődöntőbe. Az olaszok a milánói San Siróban Guaita góljával kín-keserves győzelmet aratnak, s az első félidőben megrettent Wunderteam végül a németek elleni bronzmeccset is elbukja (2:3).

1936: a berlini olimpián folytatódik a jó osztrák szereplés. Egyiptom ellen 3:1-el kezdenek, a második körben Peru ugyan 4.2-re győz, az újrajátszásra azonban a dél-amerikaiak megtagadják, így az elődöntőben a lengyeleket 3:1-re legyőző Ausztria játszhatja a vb-címvédő olaszok elleni finálét. A berlini Olympiastadion 90 ezer nézője előtt Annibale Frossi szerez vezetést az olaszoknak, Kainberger a 80. percben egyenlít ugyan, de a hosszabbítás harmadik percében a tornán hetedik találatát jegyző Frossi ismét eredményes, így Olaszországba kerül az aranyérem.

1938: a hónapokkal korábban lezajlott német megszállás, az Anschluss következtében Ausztria visszalép a nyári franciaországi vb-ről. Az osztrák játékosok többségét a német csapatba sorolják (a nem teljesen összeszokott csapat az első körben előbb 1:1-es döntetlent játszik Svájccal, majd 4:2-es vereséget szenved a megismételt találkozón). A német mezt elutasító Matthias (Matej) Sindelar, a „futball Mozartja” 1939 január 23-án élettársával, Camilla Castagnolával együtt öngyilkos lesz. A cseh származású Sindelart 1999-ben a 20. század legjobb osztrák labdarúgójának jelöli a labdarúgás statisztikáival foglalkozó IFFHS.

A futball Mozartja - Matthias Sindelar

A futball Mozartja – Matthias Sindelar

1953: az Ernst Happelre, Gerhard Hanappira és Erich Probstra épülő válogatott Portugáliával mérkőzött a vb-részvételért, s már a bécsi találkozó (9:1) alapján kivívta a továbbjutást. Lisszabonban 0:0 született.

1954: a svájci világbajnokságon Ausztria Probst góljával felülmúlta Skóciát (1:0), majd a csehszlovákok elleni győzelem (5:0, Probst egymaga három góllal terhelte Stacho kapuját) után a negyeddöntőben Svájccal mérkőzött. A svájciak ugyan a 19. percben már 3:0-ra vezettek, a 34. percben már az osztrákoknál volt az előny: Wagner két gólja, Körner duplája és Oswirk gólja mindössze kilenc perc alatt született. Végül 7:5-el az osztrákok léptek tovább, ám az elődöntőben az NSZK magabiztosan győzött (6:1). A bronzmeccsen azonban magukra találtak a piros-fehérek, és 3:1-re legyőzve Uruguayt legjobb vb-eredményüket érték el.

1958: a vb-re Hollandia és Luxemburg kárára kiutazó Ausztria a 4. csoportban előbb 3:0-ra kikapott Brazíliától, majd a Szovjetuniótól is kikapott (2:0), ám azzal, hogy az angolokkal 2:2-re végzett, ráadásmeccsre kényszerítette a labdarúgás feltalálóit, akik a megismételt szovjet-angol meccsen (1:0) alulmaradtak, s kiestek.

1964: a bécsi Prater stadionban az Inter Mazzola duplájával és Milani góljával 3.1-re legyőzi a Real Madridot a BEK döntőjében.

1970: a Prater a KEK-döntő házigazdája. Május 29-én a Manchester City 2:1-re veri a lengyel Gornik Zabrzét.

1977: húszévnyi szünet után a 3. selejtezőcsoportot az NDK, Törökország és Málta előtt megnyerő Ausztria kijutott az argentínai világbajnokságra.

1978: a világbajnokságon az osztrákok nehéz csoportba kerültek, de kiválóan kezdtek, hisz a Koncilia – Sara, Obermayer, Breitenberger, Pezzey – Hickersberger (Weber), Prohaska, Jara, Kreuz – Krankl, Schachner (Pirkner) csapattal – Schachner és Krankl – góljaival 2-1-re verték Spanyolországot, majd Krankl büntetőből a svédek ellen is „szállított két pontot” (1-0), így a brazilok elleni találkozó (0-1) előtt biztosítva volt a továbbjutás. A második csoportfázisban Hollandia igazolta, hogy a hetvenes évek legjobb vb-t nem nyert csapata (5-1), s az olaszok elleni 0-1 azt jelentette, hogy az osztrákok nem játszhatnak az érmekért. Ám utolsó meccsükön Vogts öngóljával és Krankl két találatával 3-2-re legyőzték az NSZK-t, s így kiejtették a világbajnokot. Az 1978-as csapatot Ausztriában a második világháború utáni időszak legjobb csapataként fogadták.

Május 3-án a KEK-döntőben a belga Anderlecht 4-0-ra kiüti az Austria Wient.

1982: négy évvel később Spanyolországban az osztrákok már kevésbé voltak szigorúak a német rokonhoz. Miután Chilét Schachner góljával 1-0-ra, Algériát pedig Krankl és Schachner találataival 2-0-ra legyőzték, az Algéria ellen elbukó NSZK-tól egy góllal kikaptak, s így kéz a kézben jutottak tovább. Ausztria a második csoportkörben is helytállt, hisz a kirobbanó formában lévő franciáktól csak 1-0-ra kaptak ki, míg az észak-írekkel 2-2-ős döntetlent játszottak (Pezzey és Hintermayer volt a gólszerző).

1985: Rotterdamban az angol Everton és a Rapid Wien csap össze a KEK-elsőségért. A találkozót az angolok nyerik 3-1-re.

1987: a Prater-stadionban rendezett BEK-döntőben a Porto 0-1-ről fordítva Madjer és Juary találataival legyőzi a Bayern Münchent.

1990: az olaszországi világbajnokságon az osztrákok biztatóan kezdtek, hisz a házigazdák csak a vb-gólkirály Schillaci fejesével múlták felül a mezőnyben tetszetősen játszó szomszédjaikat. A csehszlovákok elleni újabb vereség – Bílek büntetőből volt eredményes – azonban azt jelentette, hogy az Egyesült Államok elleni 2-1-es (Ogris és Rodax vette be Meola kapuját) győzelem csak szépségtapasz.

Május 23-án a bécsi Prater-stadionban a Milan 1-0-ra felülmúlja a Benficát, s ezzel elhódítja a BEK-serleget.

1994: az Otto Barics által irányított Austria Salzburg nagy meglepetésre az UEFA-kupa döntőjébe jut, de hazai pályán és Milánóban is 1-0-ra kikap az Inter együttesétől

1996: a bécsi Rapid másodszor is nekiveselkedik a KEK-döntőnek, ám Brüsszelben a Paris Saint-Germain egy góllal nyer.

Andreas Herzog, az utolsó osztrák sztár (thefa.com)

Andreas Herzog, az utolsó osztrák sztár (thefa.com)

1995: Bécs ismét házigazda. A Bajnokok Ligájában ezúttal a bécsi helyszín (a Praterről időközben az elhunyt legendás labdarúgó és edző Ernst Happel nevét vette fel) nem hoz szerencsét a Milannak, címvédőként 1-0-ra kikap a Kluivert révén a hajrában eredményes Ajaxtól.

1998: újabb nyolcéves kihagyás után Ausztria a franciaországi világbajnokságon volt újra résztvevő, s Polsterék ezúttal is jól kezdtek. A masszív kameruniak ellen épp a Köln támadója egyenlített az utolsó percben (1-1), s hasonlóan cselekedett Vastic is a chileiek ellen (1-1). Az utolsó fordulóban azonban Olaszország következett. Vieri a második félidő elején szerzett vezetést, s ezúttal a hajrá sem segített – Baggio a 89. percben növelte a különbséget, míg Herzog büntetőből szépített. Ausztria kiesett.

2008: a rendező osztrák válogatott tagja az Európa-bajnokság mezőnyének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik