Élet-Stílus

Orosz futball évről évre

1911: augusztus 22-én Szentpéterváron egy angol amatőr csapat 11:0-ra legyőzi az első (nem hivatalos) mérkőzését vívó orosz nemzeti csapatot.

1912: megalakul az orosz szövetség. Az oroszok a stockholmi olimpián lejátsszák első hivatalos válogatott mérkőzésüket, az első körben 2:1-re kikapnak Finnországtól. A vigaszágon a németek 16:0-ra győzik le riválisukat – ez az orosz válogatott legnagyobb arányú veresége – majd Norvégiától is vereséget szenvednek (1:2). Moszkvában barátságos találkozón Magyarország 9:0-ra legyőzi a vendéglátókat. Évközben az oroszok a FIFA tagjai lesznek.

1918: megalakul a Szovjet Labdarúgó-szövetség. A Szovjetunió nem lép be a FIFA-ba.

1923: augusztus 21., a szovjet csapat első, nem hivatalos barátságos mérkőzése. A svédek elleni moszkvai találkozón 2:1-re nyernek a házigazdák.

1946: a Szovjetunió is tagja lesz a FIFA-nak.

1952: a szovjet csapat rajthoz áll a helsinkii olimpián, ám a bolgárok elleni 2:1-es diadal után (Bobrov és Trofimov eredményes), előbb 5:5-re (Bobrov 3, Trofimov, Petrov) végez Jugoszláviával, majd 3:1-re alulmarad (Bobrov).

1954: a Szovjetunió az UEFA tagja.

1956: a melbourne-i olimpián a Szovjetunió Iszaev és Sztrelzov találataival 2:1-re legyőzi az NSZK-t, a második fordulóban pedig egy szégyenteljes 0:0 után megismételt mérkőzésen Szalnyikov 2, Netto, V.Ivanov góljaival 4:0-ra legyőzi Indonéziát. Az elődöntőben Bulgária alaposan megszorongatja a csapatot; Sztrelzov és Kolev góljaival 1:1-re zárul a meccs, a hosszabbításban viszont Tatusin begyötri a győztes találatot (2:1). A döntőben a szovjet válogatott Iljin góljával visszavág Jugoszláviának (1:0).

1958: a svédországi világbajnokságon az olimpiai aranyérmes csapattal gyakorlatilag megegyező csapat debütál. Jasin, Kuznyecov, V.Ivanov vagy Iljin Melbourne-ben is szerepelnek – és Skandináviában sem vallanak szégyent. Az Anglia elleni 2:2 Simonian és A. Ivanov góljaival 2:0-ra vezetnek, ám a hajrában egyenlítenek a britek (2:2): Ausztria ellen A.Ivanov szerez vezetést, az 55. percben Jasin védi Buzek büntetőjét, s a hajrában Iljin is betalál Schmied kapujába (2:0). A brazilok elleni 0:2 után pótmérkőzésen ismét Anglia következik, ám ezúttal Iljin góljával a Kacsalin-csapat nyer (1:0). A nyolc között Svédország kemény akadálynak bizonyul (0:2).

Minden idők egyik legjobb kapusának tartják Jasint

Minden idők egyik legjobb kapusának tartják Jasint

1960: a szovjet csapat legnagyobb sikerének éve. Az első ízben megrendezett Európa-bajnokság páros-selejtezői során a Szovjetunió épp Magyarországgal mérkőzik. 1958 őszén – két évvel a vérbefojtott 56-os forradalom után – Moszkvában Iljin, Metreveli és A.Ivanov góljaival 3:1-re nyernek a házigazdák (Göröcs a hajrában szépít), akik a budapesti meccset is besöprik (1:0, Voinov). A spanyolok visszalépése miatt Szovjetunió könnyedén jut ki a franciaországi négyes tornára. Az elődöntőben Csehszlovákia ellen remekel a kétgólos V.Ivanov és Ponedelnik vezette „szbornaja” (3:0), s bár a párizsi döntőben Galics a jugoszlávoknak szerez vezetést, Metreveli szünet után egyenlít, s a hosszabbításban Ponedelnik harcolja ki a győzelmet. Szovjetunió Európa első bajnoka.

1962: a vb-n a szovjetek ott folytatják, ahol két évvel korábban abbahagyták. A jugoszlávok elleni diadallal (V.Ivanov, Ponedelnik). A Kolumbiai elleni gólgazdag találkozó (4:4, a kétgólos Ivanov, Csislenko és Ponedelnik révén eredményes szovjetek 3:0-s, valamint 4:1-es előnyt tapsolnak el) után Uruguayt Mamikin és V. Ivanov góljaival győzik le Jasinék (2:1). A házigazda Chile ellen már nem megy a játék (1:2, Csislenko).

1963: Lev Jasin a futballtörténelem első és egyetlen kapusaként elnyeri az aranylabdát.

1964: a második Európa-bajnokságon a szovjetek a tizenhat között kapcsolódnak be a küzdelmekbe. Moszkvában Ponedelnik és Csislenko találataival 2:0-ra megverik az olaszokat, s Rómában is sokáig győzelemre állnak Huszarov találatával – Rivera csak a 89. percben egyenlít. A negyeddöntőben a stockholmi 1:1 (V.Ivanov) után Moszkvában Ponedelnik duplájával és Voronyin góljával 3:1-re múlják felül Svédországot. A spanyolországi tornán Dánia ellen brillírozik a szovjet csapat (3:0, Voronyin, Ponedelnik, V.Ivanov), a döntőben azonban a házigazda spanyolokkal – pontosabban az irányító Suárezzel – nem bírnak a szovjet védők (1:2, Huszainov).

1966: az angliai világbajnokságon a Morozov-legénység Malafejev duplájával és Banicsvszki góljával 3:0-val nyit a Koreai NDK ellen. A második fordulóban Csislenko góljával Szovjetunió ismét legyőzi Olaszországot, míg a chileieknek Porkujan duplájával vág vissza 1962-ért (2:1). A negyeddöntőben Csislenko és Porkujan góljaira csak Bene válaszol (2:1), ám az NSZK az elődöntőben megállítja a szovjet nyomulást. Haller gólja után Csislenkót kiállítják, a második félidőben Beckenbauer növeli a német előnyt, Porkujan a hajrában még szépít, de a döntő elúszik. Sőt, a bronzmeccsen Eusébio tizenegyesével és Torres góljával Portugália diadalmaskodik (2:1, Malafejev). A szovjet csapat így is legeredményesebb vb-jét zárja Angliában.

1968: a 3. Eb-selejtezőcsoportot Görögország előtt megnyerő Szovjetunió az egyenes kieséses rendszerű negyeddöntőben ismét Magyarországgal mérkőzik. Budapesten Farkas és Göröcs góljaival nyernek a magyarok, ám Moszkvában a vendéglátók Banisevszkij, Hurtszilava és Büsovec találataival 3.0-ra nyernek, és továbblépnek. Az olaszországi tornán Nápolyban 0-0-át játszanak a házigazdákkal, s a 120 perc után pénzfeldobás dönt az olaszok javára. A bronzért vívott találkozót a világbajnok angolok Bobby Charlton és Hurst góljaival 2:0-ra nyerik.

1970: a mexikói világbajnokságon a házigazdákkal játszott 0:0 után a Szovjetunió Büsovec két góljával illetve Asatiani és Hmelnyickij találataival 4.1-re veri Belgiumot. Salvador ellen Büsovec ismét dupláz (2:0). A negyeddöntőben Uruguay 0.0 után a hosszabbításban Esparrago fejesével kiejti a szovjeteket (1:0).

1972: a barcelonai KEK-döntőben az Estrekov és Mahovikov révén eredményes Dinamo Moszkva 3-2-re kikap a Glasgow Rangerstől.

Az 1972-es kontinensviadal selejtezőin remekel Szovjetunió, s Spanyolországot megelőzve veretlenül nyeri meg a 4. csoportot. A negyeddöntőben a belgrádi 0-0 után Moszkvában Kolotov, Banisevszkij és Kozinkevics találataival 3-0-s győzelemmel lépnek túl a jugoszlávokon. A belgiumi torna elődöntőjében, Brüsszelben ismét Magyarország az ellenfél. Konkov az 53. percben szerez vezetést, s bár a magyarok egyenlíthetnének, a 85. percben Zámbó kihagy egy büntetőt. Az NSZK elleni döntőben esélye sincs a szovjet csapatnak, a németek Gerd Müller duplájával és Wimmer góljával 3-0-ra nyernek.

1974: az 1974-es vb-selejtezőkbe beleszól a politika (is). Miután a szovjetek az íreket és a franciákat megelőzve megnyerik a 9. selejtezőcsoportot, a dél-amerikai kvalifikáció 3. helyezettjével, Chilével kell páros mérkőzést játszaniuk. A moszkvai 0-0 után azonban a Pinochet-rezsim alatt a santiagói stadionban történt korábbi kivégzésekre hivatkozva megtagadják a fellépést, így Chile jut ki a tornára.

1975: a bázeli KEK-döntőben Oniscsenko (2) és Blohin góljaival a Dinamo Kijev 3-0-ra legyőzi a Ferencvárost. A France Football szavazásán az ukrán származású Oleg Blohin nyeri az aranylabdát.

1976: a szovjet válogatott megnyeri a 6. Eb-selejtezőcsoportot, a csehszlovákoktól viszont előbb Prágában 2-0-ra kikap, s a moszkvai visszavágón is csak 2-2-őt játszik (Burjak, Blohin).

1978: a Szovjetunió a 9. vb-selejtezőcsoportban csak a második lesz Magyarország mögött.

1980: a szovjet csapat a negyedik helyen végez a 6. Eb-selejtezőcsoportban, és kiesik.

1981: a düsseldorfi KEK-döntőben a Dinamo Tbiliszi Gucajev és Darasszelija találataival 2-1-re legyőzi a Carl Zeiss Jenát.

1982: a spanyolországi világbajnokságon a braziloktól elszenvedett vereség (1-2, Bal) után a szovjetek Új-Zélandot Gavrilov, Blohin és Baltacsa találataival 3-0-ra verik. A skótokkal kivívott döntetlen (2-2, Csivadze, Sengelia) nyomán a csapat a második csoportkörbe lép. A Belgium elleni 1-0-s diadal (Oganesian) után azonban nem bírnak a belgákat korábban 3-0-ra legyőző lengyelekkel, s így rosszabb gólkülönbségük miatt kiesnek.

1984: a 2. Eb-selejtezőcsoportban a Szovjetunió másodikként végez Portugália mögött, és nem jut ki a franciaországi tornára.

1986: a lyoni KEK-döntőben a Dinamo Kijev Zavarov, Blohin és Jevtusenko góljaival 3-0-ra lelépi az Atlético Madridot.

A mexikói vb-n a magyarok elleni 6-0 – Jakovenko, Alejnyikov, büntetőből Belanov Jaremcsuk (2) és Rogyionov eredményes, míg Jevtusenko büntetőt hibáz – után a franciák ellen Rácz szerez vezetést, de Fernandez rövidesen válaszol (1-1). Kanadát Blohin és Zavarov találataival 2-0-ra győzi le a Lobanovszkij-legénység, amely a nyolcaddöntőben Belgium ellen vív nagy csatát. Belanov első félidei találatára Scifo válaszol, majd a kijevi támadó újabb gólját követően Ceulemans eredményes – lesről, de a svéd Fredriksson megadja a találatot. A hosszabbításban Demol fejesével már a belgák kerülnek előnybe, Claesen szintén lesgyanús góljával megduplázódik a belga előny, így Belanov harmadik találata csak szépségtapasz: Szovjetunió kiesik.

Az év végén az ukrán származású Igor Belanov nyeri az aranylabdát.

1988: az NSZK-ban rendezett Európa-bajnokságra a 3. csoport megnyerésével kijutó szovjetek első meccsükön Rácz góljával 1-0-ra verik a hollandokat, majd alaposan megkínlódnak az írekkel (1-1, Protaszov). Az angolok elleni találkozón Alejnyikov szerez vezetést, s bár Adams a 15. percben egyenlít, Mihajlicsenko találatával még a szünet előtt ismét elhúz a „szbornaja”. Szünet után Paszulko is betalál Woods kapujába, így a szovjetek megnyerik a B-csoportot, s az olaszokkal mérkőznek a döntőért. Stuttgartban az első 45 perc kiegyenlített küzdelmet hoz, térfélcsere után viszont Litovcsenko és Protaszov góljaira nem tudnak válaszolni az olaszok. A döntőben viszont a hollandok Gullit és Van Basten góljaival visszavágnak a csoportmeccsen elszenvedett 1-0-s kudarcért, a hajrában Belanov büntetőt hibáz.

A 88-as Eb-döntőben jobbak voltak a hollandok

A 88-as Eb-döntőben jobbak voltak a hollandok

1990: az olaszországi vb-n a szovjetek elbukják a románok elleni nyitómeccset (0-2), majd a szintén vereséggel bemutatkozó Argentína ellen szerencséjük sincs. Troglio fejesgólja után Maradona kézzel hárít a saját kapuja előtt – a négy évvel korábban a belgák elleni ominózus meccset vezető svéd Fredriksson nem veszi észre – majd a reklamáló besszonovot kiállítják. A hajrában Burruchaga is betalál (0-2). A már továbbjutott Kamerun ellen nyernie kell a szovjet csapatnak, s az afrikaiak szakvezetője, Nepomniacsnij segít honfitársain. Protaszov, Zigmantovics, Zavarov és Dobrovolszki találataival 4-0 a végeredmény, de a párhuzamos meccsen 1-1-et játszó argentinok és románok lépnek tovább a kameruniak mögött.

1992: a rendszerváltás után a szovjet tagországok játékosait tömörítő csapat FÁK-ként indul az Eb-n, ahol azonban a csoportmeccsek után kiesik. A világbajnok németek ellen Dobrovolszki tizenegyesével a 89. percig vezet az együttes, ekkor Hässler szabadrúgásból egyenlít. A hollandokkal játszott 0-0 után még van remény, de a már kiesett Skócia McStay, McClair és McAllister találataival 3-0-ra győz. A FÁK kiesik.

1994: Oroszország első vb-szereplése. Az 5. selejtezőcsoportban a görögök mögött végző oroszok nem bírnak a brazilokkal (0-2), majd Szalenko korai büntetője ellenére 3-1-re kikapnak a svédektől. Kamerunt a gólkirályi címet a bolgár Szoicskovval holtversenyben elhódító Szalenko öt (!) találatával és Radcsenko góljával 6-1-re verik, de így is búcsúznak a tornától.

1996: a 8. Eb-selejtezőcsoportot Skócia előtt megnyerő oroszok az angliai kontinens-tornán 2-1-re kikapnak az olaszoktól (Cimbalar), s bár Sammer találata után tartják magukat a németek ellen, Kovtun kiállítása megpecsételi sorsukat (0-3). Búcsúzóul gólgazdag mérkőzést játszanak a csehekkel (3-3, Mosztovoj, Tetradze, Beszcsasztnih).

1998: az 5. vb-selejtezőcsoportban Oroszország Bulgária mögött másodikként zár, így pótselejtezőre kényszerül. Az olaszok elleni, hóban játszott moszkvai találkozón Vieri vezető góljára Juran válaszol (1-1), a nápolyi visszavágón Casiraghi góljával nyernek a házigazdák, így az oroszok nem jutnak ki a franciaországi tornára.

2000: a 4. Eb-selejtezőcsoportban az oroszok a világbajnok franciák és az ukránok mögött a harmadik helyen végeznek.

2002: az 1. vb-selejtezőcsoportot megnyerő Oroszország a japán-dél-korai rendezésű világbajnokságot jól kezdi: Tyitov és Karpin találataival 2-0-ra legyőzi Tunéziát. A japánok elleni vereség (0-1) után a továbbjutásra csak győzelem esetén számítható belgák következnek. Walem már a 7. percben előnyhöz juttatja övéit, Beszcsasztnih a szünet után egyenlít. A hajrában viszont fölénybe kerülnek a belgák, Sonck, majd Wilmots is betalál Nyigmatulin kapujába, a hajrában Szicsov csak szépíteni tud. Oroszország kiesik.

2004: a Svájc mögött a 10. Eb-selejtezőcsoport második helyén végző orosz válogatott a pótselejtezőjét rosszul kezdi. A Wales elleni moszkvai 0-0 után viszont Cardiffban Jevszejev találatával jóváteszik a hibát. A portugáliai tornán a spanyolok elleni 0-1 után a házigazdáktól 2-0-ra kikapnak, s Kiricsenko valamint Buljikin góljaival hiába győzik le 2-1-re a későbbi Európa-bajnok görögöket, a csoport utolsó helyén végeznek.

2005: a lisszaboni UEFA-kupa-döntőben a CSZKA Moszkva Berezuckij, Zsirkov és Vágner Love góljaival 0-1-ről fordítva 3-1-re legyőzi a Sportingot.

2006: a 3. vb-selejtezőcsoportban az orosz csapat Portugália és Szlovákia mögött végez, ám a kiesésénél is fájóbb a Lisszabonban elszenvedett 7-1-es vereség.

2007: az 5. Eb-selejtezőcsoportban a horvátok mögött, de az angolok előtt végző orosz csapat kijut az Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik