Élet-Stílus

Görög futball évről évre

1906: a görög tornaszövetség alatt labdarúgótornát rendeznek Athénben. Az elődöntőben Athén válogatottja 6:0-ra legyőzi Teszzaloniki válogatottját. A döntő első félidejében a meghívott Dánia 9:0-ra vezet Athén ellen – a görögök a második félidőt nem vállalják.

1919: a világháborút követően a görög fegyveres erők csapata Görögországként egy párizsi tornán játszik. A románok elleni 3.2 után a görög „harcosok” Szerbiát is legyőzik 5:1, ám az olaszoktól (2:5) és a franciáktól (0:11) vereséget szenvednek.

1920: egy alkalmi görög válogatott részt vesz az olimpián. A szereplés epizód-jellegű – a görögöket Svédország 9:0-ra legyőzi Antwerpenben.

1926: megalakul a görög szövetség. Egy évvel később a görögök a FIFA tagjai lesznek.

1929: április 7-én sor kerül a szövetség által indított görög válogatott az első hivatalos nemzetközi találkozójára. Athénban az olasz B-válogatott 4:1-re nyer, a hazaiak szépítő találatát Namiasz szerzi.

1930: harmadik barátságos találkozóján Görögország megszerzi első győzelmét. Athénban Andrianopulosz duplájával a vendéglátók 2.1-re legyőzik Jugoszláviát.

1931: az Athénban vendégeskedő magyar B/C-csapat Kovács II, Lutz, Jakombi és Cseh góljaival 4.2-re legyőzi a Malliosz és Andrianopulosz révén eredményes görögöket.

1934: Görögország rajthoz áll a második világbajnokságon. Ám a csapat a selejtezőben, Milánóban 4:0-ra vereséget szenved az olaszoktól. A görögök lemondanak a visszavágóról, az olaszok cserébe kisegítik a pénzszűkében lévő görög szövetséget: Athénban 400 dollárért egy házat vesznek, s a görögök rendelkezésére bocsátják.

1938: a görögök megnyerik első selejtezőmérkőzésüket. Palesztinát Tel-Avivban 3:1-re, Athénban 1:0-ra verik, a második körben azonban március 25-én 11:1-re kikapnak Budapesten a magyar válogatottól.

1952: a görög csapat rajthoz áll Helsinkiben, de az olimpiai kaland rövidre sikerül, hisz a selejtezőkörben Dánia 2:1-re győz (a görögök szépítő találatát Emanuilidisz szerzi).

1954: a görög szövetség az UEFA tagja.

1958: a görögök indulnak az első Európa-bajnokságon, de a selejtezőben 7:1-re kikapnak a franciáktól, míg Athénban Marche öngóljának köszönhetően 1:1 a végeredmény.

1970: a vb-selejtezők során majdnem sikerül a kijutás. Az 1. csoportban a görögök alaposan megtréfálják – közös történelmük során nem utoljára! -az Eusébiót is bevető portugálokat: Athénban Dedesz, Papajoannu, Sziderisz góljaival és Torres öngóljával 4:2-re verik a vendégeket, majd Portóban is helytállnak (2:2). Ám annak ellenére a második helyen végeznek, hogy a csoportgyőztes románokkal kétszer is döntetlent játszanak (2:2, 1:1).

1971: a Puskás Ferenc által felkészített Panatinaikosz a BEK-döntőig menetel. A Wembleyben azonban alulmarad az Ajax csapatával szemben (0-2).

A görög labdarúgás legnagyobb pillanata: Európa trónján 2004-ben (dpa)

A görög labdarúgás legnagyobb pillanata: Európa trónján 2004-ben (dpa)

1976: a görög csapat remekel az Eb-selejtezők során. A világ- és Európa-bajnok NSZK ellen kétszer is döntetlent játszanak. Athénban Delikarisz és Elefterakisz góljaival 2:2, míg Düsseldorfban Heynckes vezető góljára a 79. percben válaszol az első meccsen a vezetést megszerző Delikarisz. A Málta elleni gzirai vereség (0:2) azonban sokat nyom a latban, így két pont előnnyel a németek lépnek tovább.

1980: a görögök csoportjukban megelőzik Magyarországot, Finnországot és a mindössze egy győzelmet felmutató Szovjetuniót, így történetük során először jutnak ki az Eb-re. Az olaszországi tornán a hollandok ellen sokáig ellenállnak (Kist büntetőből lövi az egyetlen gólt a 65. percben), míg a címvédő csehszlovákok ellen (1-3) a Panenka gólját a 14. percben kiegyenlítő Anasztopulosz nevéhez köthető az első görög Eb-találat. Az első két találkozón szerzett két győzelemmel „jóllakott” NSZK ellen a görögök megszerzik első Eb-pontjukat is (0-0).

1994: a görög csapat kiválóan profitál abból, hogy a selejtezőcsoportjába sorolt jugoszlávok az eltiltás miatt nem szerepelhetnek. A mindössze két gólt kapó, veretlen görögök az oroszok, az izlandiak és a magyarok előtt megnyerik az 5. csoportot. Az amerikai vb azonban görög vesszőfutás: Argentínától és Bulgáriától egyaránt 4-0-ra kapnak ki, míg Nigériától megússzák két kapott góllal (0-2).

2004: a 6. Eb-selejtezőcsoportban a görögök elszúrják a rajtot: előbb Athénban 2-0-ra kikapnak a spanyoloktól, majd Kijevben is alulmaradnak (0-2) az ukránokkal szemben. Ezt követően viszont megtáltosodik Otto Rehhagel csapata – a hátralévő hat csoportmeccsét megnyeri úgy, hogy gólt sem kap! Madridban Jannakopulosz találatával nyernek a görögök, Ukrajnát Hariszteasz hajrában esett találatával verik 1-0-ra, s végül megnyerik a csoportot.

A portugáliai Európa-bajnokságon folytatódik a görög menetelés. A házigazdák ellen Karagunisz korán vezetést szerez, Bazinasz a második félidő elején megduplázza az előnyt – C. Ronaldo csak az utolsó percben szépít (2-1). A Morientes révén vezetést szerző spanyolok ellen Hariszteasz egyenlít (1-1), majd a görögök annak ellenére továbblépnek, hogy az oroszoktól kikapnak 2-1-re – Vrizasz szépítő gólja továbbjutást ér.
A nyolc között a franciák ellen sincs vége a görög kalandnak, sőt: a támadásban tehetetlen gallok ellen Hariszteasz győztes gólt szerez (1-0). A favorit csehek ellen hosszabbításba torkoll a mérkőzés, ám a ráadás első félidejének hajrájában Dellasz betuszkolja a győztes találatot (1-0). A döntőben ismét a revansra vágyó portugálok következnek. Ám másodjára sem bírnak a szervezett görög védelemmel, illetve a kapu előtt – egyszer (57. perc) – eredményesen sertepertélő Hariszteasszal. Görögország Európa-bajnok, döntve az összes papírformát.

2006: a 2. vb-selejtezőcsoportban a görög csapat ismét elmélázza a rajtot. Az első három mérkőzésen mindössze két pontot szereznek, s így a huszáros hajrá ellenére csak a negyedik helyen végeznek a csoportban – a győztes Ukrajna, Törökország és Dánia mögött (igaz, a 12 meccsen csak 9 gólt kapó hellének csak két ponttal maradnak el a pótselejtezőjüket később a svájciakkal szemben elbukó törököktől).

2007: a 3. Eb-csoportot megnyerő görögök kijutnak az Európa-bajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik