Élet-Stílus

Erdei megvédte címét

Erdei Zsolt egyhangú pontozással legyőzte az amerikai DeAndrey Abront és ezzel tizedik alkalommal megvédte a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címét a drezdai profi ökölvívógálán.

Erdei nyugodtan kezdte 10. címvédő összecsapását, s mivel Abron sem rontott neki, egyenletes első menetet láthatott a drezdai publikum, kevés ütéssel.

A folytatásban sem sokat változott a meccs képe, igaz, ez kedvezett a magyar öklözőnek, mert balegyenesei rendre eltalálták riválisát, így a második és a harmadik három percben is hatékonyabb volt a nála 13 cm-rel magasabb ellenfélnél.

A negyedik és ötödik szakaszban is aktívan kezdett Abron, próbálta kizökkenteni Erdeit, eltalálnia azonban csak ritkán sikerült, a világbajnok balegyenesei pedig továbbra is hatékonyak voltak, sőt, egyszer kétszer már a jobb egyenesei és jobb felütései is célba értek.

A hatodik és hetedik menet a korábbi forgatókönyv szerint alakult, a nyolcadikra azonban az amerikai érezhetően elfáradt kicsit. Erdei, különösen a szakasz második felében, balegyenesei mellett jobb felütésekkel és horgokkal is rendre talált, míg Abron lényegesen lassabb volt a korábban látottaknál.

Erdei Zsolt és Klaus-Peter Kohl (MTI)

Erdei Zsolt és Klaus-Peter Kohl (MTI)

A kilencedikben ismét Erdei baljai ültek meg rendszeresen kihívója arcán, aki kicsit összeszedte magát, de ebben a szakaszban is egyértelműen a magyar volt jobb. A tizedik menet elején Abron nekiesett ellenfelének, de fél perc után kifulladt. Erdei továbbra is nagyon okosan bal egyenesekkel fogyasztotta riválisa erősen fogyni látszó energiáit, s a három perc hajrájában tiszta ütésekkel tette egyértelművé főlényét.

A hajrában úgy tűnt, már Abron sem hisz a sikerében, nem hajszolta a bajnokot, csak egy ütésre várt, ám esélye sem volt igazán eltalálnia a magyart, aki az utolsó percben közel volt a kiütéshez, végül azonban egyhangú pontozással megérdemelten győzött és tízedik alkalommal védte meg övét.

“Takarékoskodtam az erőmmel, nem kockáztattam feleslegesen. Az az érzésem, hogy a nagy meccsek még hátravannak a pályafutásomban” – mondta a 33 éves “Madár”, aki immár 29/0-ás profi győzelmi mérleggel büszkélkedhet, közte 17 kiütéssel.

A gála éjszakai – felhozó – meccsén a kispehelysúlyú Bedák Zsolt nyolc menetben, pontozással verte a mexikói Jorge Cardenast. Korábban Balzsay Károly technikai kiütéssel nyert a litván Mantas Tarvydas ellen, ezzel első alkalommal védte meg a WBO nagyközépsúlyú interkontinentális címét.

Profi gála, Drezda

WBO félnehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés:
Erdei Zsolt-DeAndrey Abron (amerikai) – p. gy. (119-109, 119-109, 119-109)
WBO nagyközépsúlyú interkontinentális címmérkőzés:
Balzsay Károly-Tarvydas (litván) – T.K.O. a 10. menetben
Kispehelysúlyú mérkőzés:
Bedák Zsolt-Cardenas (mexikói) – p.gy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik