Élet-Stílus

007-es kiképzés brit olimpikonoknak

Folyamatos edzőtábor Makaón a hasonló klímaviszonyok miatt, iraki háborús tapasztalatok a stresszhelyzetek kezelésére, precíz időbeosztás a pekingi játékok alatt - hogy csak néhányat említsünk Nagy-Britannia olimpiai „szuperfegyvereiből”. Úgy tűnik, hogy a brit sportvezetők mindent bevetnek annak érdekében, hogy a sportolóik a legfittebben álljanak rajthoz Pekingben.

Az olimpia nemcsak a sportolói felkészülésből áll, legalábbis Nagy-Britanniában. A brit sportélet hatalmas pénzügyi és emberi forrásokat mozgat meg, precíz szervezés, katonai tapasztalatok és tudomány egyaránt integrálódik az ötkarikás játékok kapcsán – értesült a FigyelőNet brit sportvezetői körökből. Számos terület erőforrásait igyekeznek a brit sportvezetők beépíteni a pekingi felkészülésbe, így többek között a team és a menedzseri stáb kialakításának megoldásait a Forma-1-es berkekből, a stresszhelyzetek kezelését a brit hadseregtől, az időzónák okozta bioritmuszavar kiküszöbölését pedig a repülőpilóták trükkjeiből „veszik át”.

Az öbölháborúban részt vevő angol csapatok parancsnoka, Patrick Cordingley tábornok például pár hónappal ezelőtt a stresszkezelésről tartott előadást a brit sportélet vezető szakembereinek, amely során többek között az előre nem látható helyzetekre való felkészítésről beszélt. Ahogy a katonákat a sivatagi harc váratlan mozzanataira, úgy a brit sportolókat és vezetőket is a pánikhelyzetek elkerülésére igyekeznek felkészíteni, azaz felmérni az előre nem látható helyzeteket, hogy minél kevésbé uralkodjon el a stressz az illetőn.

Tréning Makaón

Miközben a Pekingbe készülő sportolók többsége csupán az olimpia évében kezdi meg a kínai edzőtáborozást, addig Nagy-Britannia már többéves előnyben van. A szigetország már 2003-2007 között aktívan kereste a legtökéletesebb helyszínt, amely hasonló paraméterekkel rendelkezik, mint a 2008. évi olimpiának helyet adó Peking. A megegyező éghajlati körülmények, az azonos időzóna, a kínai főváros könnyű megközelítése és nemzetközi versenyeknek már otthont adó sportlétesítmény-kínálat volt az alapvető kritériuma a megfelelő edzőtábor helyszínének. Hosszas elemzés és feltérképezés után a brit sportvezetők Makaót jelölték ki, ugyanis a volt portugál gyarmaton hasonló klímaviszonyok uralkodnak, azonos időzónasávba tartozik, sőt mindössze 3 órás repülőútra található Pekingtől.

Ideális körülmények között készülnek (AFP)

Ideális körülmények között készülnek (AFP)

Nagy-Britannia – pontosabban a Brit Olimpiai Bizottság küldöttsége – már 2006 áprilisában államközi szerződést írt alá Makaóval, amelynek értelmében állandó edzőtábort biztosít a brit sportolóknak, akik már 2006 augusztusától birtokba vették a makaói sportlétesítményeket. Atlétika, vívás, boksz, taekwando, birkózás, judo, tollaslabda, gyeplabda, íjászat és úszás számára biztosították a felkészülési helyszíneket egy-egy hónapra, egészen 2008 májusáig. Lakótelepeket, lakrészeket béreltek a brit sportolók és a hozzátartozóik számára, így biztosítva, hogy a megszokott emberek, illetve környezet vegye őket körül a felkészülési időszak alatt is. Már két évvel ezelőtt kiépítették számukra a megfelelő orvosi ellátást Makaón, sőt a napi menüt is „letesztelték” és összeállították az odaérkező sportolóiknak a brit táplálkozási szakemberek.

Mindent előre kitalálni

A brit sportvezetők semmit sem hagynak a véletlenre. Már két évvel ezelőtt térképeken pontosan megtervezték azokat az útvonalakat, amelyeken majd a sportolóik eljuthatnak a szállástól az olimpiai sportlétesítményekhez a játékok idején. Felmérték, hogy ezeken az útvonalakon milyen ellenőrzőpontok vannak, s az ezeken való átjutás mennyi időt vesz igénybe. Sőt, arra is vették a fáradságot, hogy kiszámítsák, hol vannak olyan csomópontok, amelyek más sportágak útvonalaival keresztezhetik egymást. Így próbálták meg előre kiküszöbölni az esetleges fennakadásokat annak érdekében, hogy a sportolóik jobban koncentrálhassanak magára a versenyre.

Média- és kultúraoktatás

A katonai tapasztalatok felhasználása mellett a brit sportvezetőség kulturális antropológiai ismeretekben is elmélyedt. A pekingi felkészüléshez azt is feltérképezték, hogy például milyen a helyiek viselkedése, mennyire barátságosak, mitől lesznek agresszívek, mi a helyes viselkedési mód velük. Mindezt azért, hogy elkerüljék az előre kiszámíthatatlan helyzeteket és konfliktusokat, ha például egy taxisofőrrel, takarítónővel, éttermi kiszolgálóval kerülnek kapcsolatba a brit sportolók.

A kulturális ismeretek továbbadása mellett a brit sportvezetőség médiaoktatást is tartott sportolóinak. Többek között arra készítették fel őket, hogy egyes helyzetekben – akár nyernek, akár vesztenek – milyen nyilatkozatokat kell adniuk, és ezt milyen formában tehetik meg.

az usa már londonra készül

Bár még Pekingen sem vagyunk túl, az Egyesült Államok már a következő olimpiára is gondolt. 2007 végén államközi szerződést írt alá Nagy-Britanniával, melynek értelmében London biztosítja az USA számára az olimpiai játékokra való felkészülés helyszíneit. Lapunk információi szerint az angol sportágak szakvezetőinek már most le kell adni, hogy a játékok előtt 30 nappal milyen időbeosztással kívánják használni az egyes olimpiai létesítményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik