Élet-Stílus

Ne csináljunk hülyét az állatból!

A boltokban kapható állatfelszerelési tárgyak többsége felesleges, egy részük pedig kimondottan veszélyes lehet a házi kedvencre. Egyes termékek még a tapasztalt állatvédőt is megdöbbentették: sárga esőköpeny, utazótáska, hátizsák, intimbetét, pelenka és parfüm a kutyusnak, macskajáték pink-magenta-yellow színben és sampon a görénynek – agyrém a FigyelőNeten.

Hegedűs Nikolettel, a NÉGY MANCS Alapítvány munkatársával egy szupermarketként működő állatfelszerelési cikkeket forgalmazó üzletbe látogattunk el. Abból indultunk ki, hogy ember és állat harmonikus együttéléséhez szükség van néhány alapvető kellékre, mint póráz, kefe, sampon, na meg néhány játék, és természetesen az eleségre. Minden más „kacat” csupán a gazdi ízlését hivatott kielégíteni, ebből adódóan nem válik az állat hasznára: nem tévedtünk nagyot.

Instantfalat a műanyagkutyának

A különböző száraz és „lédús” eledelekből szédítő és áttekinthetetlen a kínálat. Ez nem is lenne probléma, ha a – főleg kezdő – állattulajdonosok tisztában lennének kedvencük igényeivel. Így azonban legtöbbször a csomagolás adja el a tápot, amelynek összetevőit sok esetben igen nehéz kinyomozni. Vagy egyáltalán, vagy csak magyarul nincsenek feltüntetve. Megesik, hogy a legfőbb alkotóelemük az állat számára értéktelen „dúsítószer”.

Mama és papa kedvence

Mama és papa kedvence

Meglepő változatosságban kínálnak különböző formájú és néha elképesztő színű jutalomfalatokat, amelyek egy az egyben a mi chipsünknek, vagy instant levesünknek felelnek meg – összes káros és felesleges tulajdonságukkal együtt. Közülük is kiemelkedik a malacorr. Ez a látványra és állagra is a törökmézhez hasonlító tárgy a színét leszámítva épp olyan élethű, mintha a kocsonyából lesne ránk. Még sörték is vannak rajta, összetevőit azonban hiába kerestük. Meg kell azonban említeni a szárított sertésgégét vagy csontokat, amik a gazdi számára nem túl vonzók, de a kutyának annál nagyobb – és minimális adalékanyaggal készült – élményt nyújtanak.

Kókusz a macskának

Megdöbbentő a kókuszos macskatej is, amit szerencsére itt nem találtunk, de létezik. Anyjuk által nem gondozott kismacskáknak árulják ezt a vízben oldható port, amely a kisállatnak szükséges tápanyagot és vitaminokat tartalmazza. A hátulütője nemcsak a macska természetével teljesen ellentétes íz, hanem a kókuszdarabkák, amitől a kismacska megfulladhat, és ráadásul folyamatosan eltömi a cumit. Felmerül a kérdés, hogy ezzel a gyártó vajon az állatnak kedvez, vagy a gazda ízvilágát keresi?

Az állatok – éppúgy, mint az emberek – érzik az ízeket, lehetnek „finnyásak”, és vannak kedvenc ételeik. Kizárólag száraz táppal etetni egy kutyát vagy macskát annyit tesz, mintha az ember egész életében különböző ízesítésű burgonyaszirmon élne. A harmonikus tápanyagbevitel persze sokszor megoldhatatlan a „műkaják” nélkül, de ne sajnáljuk az állattól a házi kosztot, a valódi húst sem. Az állatvédő pedig azt tanácsolja, hogy a megfelelő tápok kiválasztásához minden esetben kérjük ki állatorvos, vagy a tenyésztő véleményét.

Macskajáték macskaszőrből?

A helytelen etetés mellett a legnagyobb problémát a játékok okozzák. A sípoló műanyagok között húsvét után nem meglepő a tojásból éppen kibújó kiscsibe, és a megkésett hóember sem, de a gitározó, napszemüveges Elvis-kakas szöges nyakörvben, a mellén hatalmas peace-jellel már egy kicsit sok. Macskáknál az elrettentő színek jöttek divatba, az UV-zöld és a pink uralja a piacot. A legszebb darabként a mintegy fél méter magas rózsaszín műanyag állványt lehet kiemelni, amelyről a szivárvány kiélezett színeiben játszó tollcsomó lóg egy madzagról. Harmincezer forintért pedig egy multifunkciós, leopárdmintás mászófa-karomélesítő-búvóhely kompozíciót is meg lehet vásárolni.

Igaz, mindez ízlés dolga, áttérnénk az összetevőkre, a játékok esetében is itt áll vagy bukik minden. Ezeket azonban sehol nem tüntették fel, maradnak tehát az általánosságok. Önmagában a műanyag, a gumijáték nem gond, van olyan erős az állat szervezete, hogy a szétrágott darabkák „átfussanak” rajta. Élet vagy halál kérdése lehet viszont a tárgy nagysága, egy egészben lenyelt „játék” jó eséllyel gyors halált okoz: nagyobb kutyának a teniszlabda az alsó méret.

Az anyag tartóssága pénzügyi szempontból megfontolandó, a 200-tól 1800 forintig terjedő labdák, bábuk egy része nem bír ki fél órás játéknál többet. Fokozottan veszélyesek a vattával tömött plüssfigurák, ezek „elfogyasztása” is könnyen tragédiába fulladhat. A szőrös játékoknál az is megeshet, hogy valódi kutya vagy macskaprémből készültek. A szőrme ugyanis szagánál fogva különlegesen vonzó az állatok számára, könnyen a macska kedvencévé válhat a cicából készült „plüssegér”. Ez főleg a kínai termékeknél lehet igaz, és mit ad Isten: a játékok nagy része made in China.

Lélekölő tisztaság

Az együttélés alapvető eleme a higiénia, baj akkor van, ha túlzásba viszik. A túl gyakori vegyszeres fürdetés kiszárítja az állat bőrét, és megfosztja természetessége látszatától is. A samponkínálatot nézve felmerül, hogy miért kellene fürdetni a nyulat, vagy mit érez a közismerten „büdös” görény egy alapos mosdatás után. Ha létezik önbecsülése, az minden bizonnyal végzetes csapást szenved. A kutyák viselkedéséből pontosan tudjuk, hogy mit éreznek, ha emberi illatokba burkoljuk a testüket. Ők ugyanis szagok alapján azonosítják egymást, ez az „ujjlenyomatuk”, a szag forrása pedig a végbelükben lévő „bűzmirigy”. Ha félnek, ha bizonytalanok, azért húzzák be a farkukat, hogy minél kevesebb szagot árasszanak. Ezzel is próbálnak „észrevétlenek” maradni.

Ha szükséges, saját maguk „semlegesítik testszagukat”, ezért hemperegnek előszeretettel dögökbe és ürülékbe. A frissen fürdetett kutya tehát elveszíti „önazonosságát”, a lakásban tartott állat természetes lényének egyik utolsó elemét. Hegedűs Nikolett szerint az együttélés miatt van szükség a fürdetésre, egyes fajtáknál a szőrápoló fésülésre is, de az emberi fogalmakkal mért higiénia egyenesen káros. A kutyán kívül más állatnál szóba sem kerülhet. Annál is inkább, mert az összetevők itt is azonosíthatatlanok.

—-Megszenvednek a szépségért?—-

Kutyák és macskák ilyen típusú „lelki megsemmisítéséhez” tucatnyi eszközt találtunk. A samponon kívül létezik szagtalanító púder, dezodor és parfüm olyan szaggal, mint a legütősebb húsvéti locsolókölni. Ide tartozik a kutyafogkefe és a kutyafogkrém, a szájszagtalanító és a szőrfényesítő is. Kimondottan veszélyes a házi körömvágó szerkezet: a kutyák körme tele van idegekkel és vérerekkel – ha nem a megfelelő helyen nyisszantjuk le, hosszan tartó vérzést és borzalmas fájdalmat okozhatunk. Ezt a műveletet mindenképpen megfelelő szakemberrel kell elvégeztetni, de a legjobb, ha az állat mozog annyit, hogy magától visszakopjon.

Alapvetően hasznos találmány a kutyapelenka, amit azonban sokan félreértelmeznek. Ez egy szag és nedvességtartó, felmosórongyszerű anyag, amit különleges szagú spray-vel kell vonzóvá tenni a kutyának. Az állat hamar rászokik, hogy ide végezze a dolgát, ami nagyon jól jön a szobatisztaság elsajátításáig. Sajnos azonban a pelenka szerepe sokaknál nem ér itt véget, hanem a kutya élete végéig ezzel váltják ki a „csupán egészségügyinek” tartott napi sétákat. És ha már ápoltság: lehet kapni intimbetétet is. Kutyáknak!

Hegedűs Nikolett inkább mind a gazda, mind az állat szempontjából az ivartalanítást preferálja, így a tulajdonos elkerülheti a kellemetlen vérpöttyöket a lakásban és fél évente sem kell attól tartania, hogy szuka kutyája nem kívánt kölyökáldásban részesül. Az állati „szépségiparban” az a legszomorúbb, hogy a kozmetikumok fizikai hatásait jó eséllyel szerencsétlen sorsú állatokon tesztelték – figyelmeztet a NÉGY MANCS szakértője.

Esőköpeny és ásványvíz

Veszélyforrást jelenthetnek az állatok szállítására kínált eszközök is. A kerékpárhoz csatlakoztatható utánfutó veszélyeit nem kell külön ismertetni. A fonott szállítókosárnál azonban nem biztos, hogy felfigyelünk a belülről kiálló vesszőkre, amik komoly sérüléseket okozhatnak a benne kucorgó állatnak. Előnye viszont, hogy merev a fala: a puha falú szállítótáskákat kimondottan veszélyesnek tartja az állatok szempontjából az alapítvány munkatársa – ennek ellenére kapható a boltokban.

Kimondottan hasznosnak tűnt a tálkával egybeépített kutyakulacs, de vajon mi szükség van a palackozott kutya- és macska ásványvízre? Kétszáz forint egy palack. Ugyancsak semmi értelmét nem láttuk az olyan felszerelési tárgyaknak, mint sátor, nyereghez hasonló, zsebekkel felszerelt hátizsák, cipő és a különböző ruhák. A kollekció legszebb darabja egy citromsárga esőkabát volt kapucnival és simléderrel.

A törődés kell, nem a külsőségek

Áruházi sétánk után nem erőltetett a tanulság, hogy emberi fogalmakkal mérni, e szerint kezelni egy állatot nemcsak butaság, de felelőtlenség is. A kényeztetéssel, pusztán jó szándékból pokollá tehetjük az állat életét: meggátoljuk abban, hogy kiélje az ösztöneit és természete szerint viselkedjen.

A kutyának főleg társ kell, és ha nem kapja meg a kellő törődést, akkor is szét fogja rágni a lakást, ha kéttucatnyi színes-szagos-hangos játékot halmozunk köré. A macskát sem a csilingelő nyakörv – egy lopakodó ragadozónak! – és a színes toll-labda teszi boldoggá, mint ahogy a görény sem talál elfoglaltságot a lakásban. A mozgás, a gazdával eltöltött idő teszi teljessé az életüket, és nem számít, ha mindezt csak egy darab bottal tudjuk „feldobni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik