Élet-Stílus

Nemzeti összefogás született a sasokért

Az elmúlt két évben 60 sast mérgeztek meg Magyarországon, amivel a közelmúlt legnagyobb természetkárosítását követték el. Egy sas eszmei értéke egymillió forint, az elpusztított 60 állat pedig az egész európai populáció 20 százaléka. A Magyar Madártani Egyesület kezdeményezésére példátlan összefogás született a védett madarak megmentésére.

Mérgezésellenes Kerekasztalt tartottak kedden Csákváron, hogy véget vessenek a fajok kipusztításával fenyegető mérgezési hullámnak. A természetvédő szervezetek mellett gyakorlatilag megmozdult az egész államigazgatás, a civil és a tudományos élet. Az első megbeszélésen kimondták, hogy a védett ragadozómadár-fajokat ért szándékos mérgezések szigorúan üldözendő bűncselekmények, amelyek közelmúltbeli elszaporodása sürgős intézkedéseket igényelnek.

Példátlan összefogás

A jelen lévő szervezetek május 31-ig közösen véglegesítenek és aláírnak egy akciótervet, amely részletesen tartalmazza az egyes aláíró felek feladatait, kötelességeit és az azok elvégzésére szánt határidőket. Kiemelt feladatként kezelik a társadalom széles körű tájékoztatását a mérgezések természetvédelmi, humán egészségügyi veszélyeiről, valamint a megelőzés lehetőségeiről. Feltárják, és megszüntetik a mérgezések hátterében levő okokat.

Képgaléria: sasmérgezések (forrás: MME)

Képgaléria: sasmérgezések (forrás: MME)

A tárgyalás résztvevői megállapodtak abban, hogy a találkozó rendszeres lesz, évente egyszer áttekintik munkájuk addigi eredményét. Ha idő előtt rendkívüli esemény történne, a kerekasztal azonnal összeül, és megteszi a legsürgősebb intézkedéseket – mondta el a FigyelőNetnek Kaiser Mónika, a Magyar Madártani Egyesület sajtófelelőse.

A kerekasztal állandó tagjai: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Pro Vértes Közalapítvány, a zöldtárca, a földművelésügyi és az igazságügyi minisztérium, az Országos Magyar Vadászkamara, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Madárkórház Alapítvány, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Szent István Egyetem. A kezdeményezést támogatásáról biztosította a Legfőbb Ügyészség is.

Eltűnnek a fajok

Magyarországon mind a parlagi, mind a rétisas fokozottan védett faj, egyetlen példány természetvédelmi értéke egymillió forint. Rétisasból 150, míg parlagi sasból mindössze 83 pár költ Magyarországon, azonban ez utóbbi fajból így is nálunk található az Európai Unió állományának 60 százaléka. Különösen kritikussá vált a helyzet az elmúlt két évben, amióta minden korábbinál nagyobb mértékű pusztítást jelentettek országszerte a természetvédelmi szakemberek.

A felderített mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a különböző szőrmés és tollas ragadozók irtására. Az egyesület szerint a felderített esetek csak kis részét képezik a valódi pusztításnak, így a közelmúltban elharapózott mérgezési hullám az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb természetvédelmi károkozásának számít Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik